Mobiele gesprekskosten

Welk belplan past het best bij jou

Mobiele gesprekskosten

Als je nieuw bent in de mobiele telefoniewereld kan je vaak veel tijd kwijt zijn aan het kiezen van de aanbieding die het best bij je past. We leggen je uit hoe je het makkelijkst te werk kan gaan.

1. wanneer bel je?
Voor zowel prepaid als geabonneerd bellen gelden twee basiskeuzes; je betaald altijd hetzelfde of je betaald minder op bepaalde uren.
We nemen Vodafone als voorbeeld, zij delen de dag in drie segmenten, van 0:00-6:00, van 6:00-16:00 en van 16:00-24:00. De eerste en de laatste tijdsgroep (de zogenaamde daltarieven) zijn stukken goedkoper per minuut dan de middelste (het piektarief).Wanneer je ervoor kiest om gedurende de hele dag een standaardtarief te betalen, zal dit per minuut een beetje duurder zijn dan wanneer je in de daltarieven belt. In de piektarieven is dit weer duurder dan het standaardtarief.

2. Waar bel je heen?
Bellen naar mobiele telefoons is duurder dan het bellen naar een vaste lijn. Omdat het bellen naar de gebruikers van dezelfde aanbieder, bijvoorbeeld van Vodafone naar Vodafone, goedkoper is loont het om je te informeren welke aanbieders diegenen hebben naar waar je veel heen zal bellen.
De volgende aanbiedingen gelden als standaard wanneer je veel naar specifieke bestemmingen belt:

Specifieke stad of gebied: Bij vele aanbieders kan je een gebied of stad aangeven waar je veel heen belt, waarna je een korting krijgt op je gesprekskosten. Deze aanbieding geld vaak onafhankelijk van de plaats waar je je bevind.

Speciale nummer reductie: Vaak kan je een of meerdere nummers aangeven waar je vaak heen belt, deze kunnen dan gebeld werden tegen een lager tarief.
Meer gedetailleerde informatie en aanbiedingen worden op vele internetsites aangegeven: www.tariftip.de , www.handy-discount.de  en www.handy-market.com .

Prepaid telefoons

De voordelen van prepaid bellenis dat je altijd zelf in de hand hebt hoeveel je belt. Een minpunt is dat het bellen stukken duurder is dan bellen met een abonnement. Prepaid kaarten kunnen op vele plaatsen worden gekocht, zoals in mobiele telefoonwinkels, in kiosken op straat en zeer binnenkort ook in de Just Landed winkel. Het minimumbedrag voor een prepaid kaart is meestal €5-10 afhankelijk van de aanbieder.

Geabonneerd bellen

Met een abonnement bel je stukken goedkoper. Vaak krijg je ook de telefoon er gratis, of goedkoper bij wanneer je het contract tekent. Betalen van de gebelde minuten gebeurd aan het einde van de maand. In de meeste gevallen zit er een limiet aan de maximale minuten die je mag bellen of aan het bedrag waarvoor je kan bellen. Dit komt omdat je uit verschillende belpakketten kunt kiezen waaraan verschillende kosten per minuut zijn verbonden. Je betaald dus extra wanneer je niet aan de regels van het contract voldoet. Wanneer je voor een hoger bedrag per maand belt, zijn de minuten goedkoper. Lees hierom goed de voorwaarden van het contract door voordat je deze tekent.

Bij het tekenen van een contract moet je vaak een bewijs laten zien dat je daadwerkelijk op het adres woont waarvan je zegt dat je woont, ook wel een Anmeldebestätigung genoemd.
De normale looptijd van een contract is 2 jaar, wanneer je eerder dan gepland stopt, komt er vaak een boeteregeling bij kijken, informeer jezelf dus goed van tevoren.

Gesubsidieerde telefoons

Vaak kom je in Duitsland advertenties tegen van super goedkope of zelfs gratis telefoons. Vaak teken je hiervoor minimaal een tweejarig contract waarin je een standaard maandelijks bedrag betaald. Soms gelden deze acties ook voor prepaid telefoons, maar daarvoor betaal je vaak meer.

Wanneer  je verhuisd, verander dan altijd het adres waarvop je ingeschreven staat bij de telefoonmaatschappij, zij zijn altijd vrij snel in staat om een deurwaarder langs te sturen en erg hoge boetes in rekening te brengen.

Wanneer je ervoor kiest om geen telefoon bij je contract te kopen, halveer je al snel de kosten van het bellen! Voor goedkope telefoons kan je terecht op www.ebay.de  voor de Duitse versie van deze online 2de hands markt.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

  • Sibe Jan Kramer, 10 augustus 2011 Beantwoordt

    hoe up-to-date is deze informatie?

    Ten eerste: enorm bedankt voor de bruikbare info op jullie site.
    Recentelijk heb ik me ook wat verdiept in de duitse mobiele telefonie, als verse 'duitser'. Ik heb nu een soort van pre-paid abonnement, welke mij door een duitser is geadviseerd. Er wordt nergens gerept over verschillende dal/piektarieven, en mijn gekozen pre-paid lijkt volgens duitse vergelijk-sites een goede keuze. Het zou fijn zijn als er een datum van verschijnen van dit artikel stond, een artikel van een paar jaar oud is in de mobiele telefonie-wereld vaak weinig informatief meer. Ik zou het fijn vinden als jullie mij een reactie mailen naar sibejan naar gmail. Alvast bedankt.