Een bemiddelaar gebruiken

Wat je moet weten over verhuurbemiddelaars

Een bemiddelaar gebruiken

Indien je een tweede huis verhuurt, is de belangrijkste beslissing of je deze zelf verhuurt of (een) verhuurbemiddelaar(s) gebruikt.

Indien je niet veel vrije tijd hebt, ben je beter af een bemiddelaar te gebruiken die alles zal regelen en je de tijd en moeite bespaart van het adverteren en het vinden van klanten. Een bemiddelaar zal commissie berekenen van tussen de 20 en 40 procent van het bruto huurinkomen, hoewel een gedeelte hiervan kan worden vergoed door hogere huurprijzen.

Indien je wilt dat je woning verschijnt in een catalogus van een bemiddelaar, dien je deze doorgaans de zomer voordat je wilt verhuren te benaderen (de deadline is meestal september). Onthoud dat hoewel vakantiehuisbedrijfjes zich zullen storten op het aannemen van een luxe eigendom in Griekenland, zullen de top verhuurbemiddelaars de meeste woningen die hen wordt aangeboden afwijzen.

Er zijn talrijke vakantiehuisbedrijfjes werkzaam in Griekenland, en vele lokale makelaars werken tevens als verhuurbemiddelaars voor vakantie en lange termijn verhuren.

Wees voorzichtig bij het selecteren van een bemiddelaar, aangezien het algemeen bekend is dat zij failliet kunnen gaan.

Indien mogelijk, zorg ervoor dat je inkomen wordt bewaard op een borgrekening en regelmatig wordt betaald of, beter nog, kies een bemiddelaar met een vaste regeling die je de huur betaalt voordat gasten aankomen (enkelen doen dit). Het is absoluut noodzakelijk een betrouwbaar en eerlijk (bij voorkeur al lang gevestigd) bedrijf in dienst te nemen, aangezien iedereen een vakantieverhuurbureau kan oprichten en er veel ‘louche’ bedrijven zijn.

Vraag een beheerbedrijf altijd om huurinkomsten te bevestigen en wat de huurtarieven zijn door het aantonen van voorbeelden van huidig ontvangen inkomsten van andere woningen. Vraag naar de namen van tevreden klanten en controleer altijd bij hen.

Belangrijke vragen om aan een verhuurbemiddelaar te stellen zijn:

  • Wanneer de verhuurinkomsten betaald worden;
  • Welke extra kosten worden gemaakt en waar deze voor zijn;
  • Of ze gedetailleerde rekeningen van inkomsten en uitgaven verstrekken (vraag naar voorbeelden);
  • Aan wie ze verhuren, bijvoorbeeld welke nationaliteiten en aan families, kinderen of alleenstaanden;
  • Hoe ze de woningen op de markt brengen;
  • Of je dient bij te dragen aan advertentie en marketing kosten;
  • Of je vrij bent de woning zelf te verhuren en te gebruiken wanneer je wilt. Veel bemiddelaars staan niet toe dat eigenaars de woning gebruiken tijdens het hoogseizoen (juli en augustus) en kunnen tevens op andere tijden het gebruik beperken.

De grotere bedrijven brengen huizen op de markt via kranten, tijdschriften, overzeese agenten en directe post, en hebben vertegenwoordigers in een aantal landen. Beheercontracten lopen doorgaans voor een jaar en dienen aspecten te omvatten zoals een routineschikking en noodsituatiereparaties; het lezen van meters (indien elektriciteit extra wordt aangerekend); algemeen onderhoud van huis en tuin, inclusief het maaien van het gras en het schoonmaken van zwembaden; regelen van schoonmaak en vervanging van linnen tussen het verhuren door; het adviseren van gasten betreffende het gebruik van materiaal en hen voorzien van informatie en hulp (24 uur per dag in het geval van noodsituaties).

Bemiddelaars kunnen tevens iemand regelen om gasten te ontmoeten en begroeten, de sleutels te overhandigen en te controleren of alles in orde is. De daadwerkelijk verleende diensten zullen doorgaans afhangen van het feit of een woning een basisappartement is of een luxueuze villa die €1.000 of meer per week kost. De vertegenwoordiger van de verhuurbemiddelaar voert tevens periodieke controles uit wanneer een woning leeg staat om te verzekeren dat alles veilig en in orde is.

Je wilt misschien controleren of een eigendom daadwerkelijk verhuurd wordt wanneer een bemiddelaar zegt dat deze leeg is, aangezien algemeen bekend is dat sommige bemiddelaars een woning verhuren en de huur opstrijken (je kunt een vriend of buurman vragen om rond te kijken). Onthoud dat bij het verhuren van een woning voor korte termijn, je moet controleren dat het onder de gemeenschapsregels toegestaan is, en je dient misschien je verzekeringsmaatschappij te informeren.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

  • Joop Derksen, 26 mei 2010 Beantwoordt

    Vakantieverhuur in Griekenland

    Verdienen aan een tweede huis

    Het is voor velen een droombeeld: een schattig wit huisje op het Griekse platteland of een villa met zwembad en uitzicht op zee. Sinds Griekenland officieel tot de Europese Unie behoort, is die droom binnen handbereik gekomen. In bijna iedere Griekse plaats is wel een makelaar actief die huizen of kavels verkoopt. Om cultuurverschillen tot een minimum te beperken, is het mogelijk om een Nederlandse makelaar, zoals Pelops Greek Houses in te schakelen die gespecialiseerd is in Grieks onroerend goed. Over het algemeen liggen de Griekse huizenprijzen wat lager dan in Nederland, hoewel dit niet geldt voor zeer toeristische regio’s en de grote steden.

    Eigenaar van een vakantiehuis, en nu?
    Wanneer het droomhuis er is, dringt de volgende vraag zich op. Wat te doen met het huis wanneer je er zelf niet verblijft? Vakantiehuizen worden voor eigen gebruik meestal slechts enkele weken per jaar bewoond. Veel eigenaren kiezen ervoor om de overige weken aan te bieden voor vakantieverhuur. Dit biedt een interessante inkomstenbron om de vaste lasten terug te verdienen en soms zelfs wat extra’s te ontvangen. Het is natuurlijk mogelijk om de verhuur zelf te verzorgen, maar daar komt best veel bij kijken. Hoe bereik je voldoende vakantiegangers? Gaan die mensen respectvol met het huis om? Hoe verzorg je het boeking- en betalingstraject?

    Een verhuurorganisatie als @Leisure neemt dit soort zaken uit handen. Met de merken Belvilla en Euro Relais biedt @Leisure sfeervolle vakantiehuizen aan en worden wereldwijd vele miljoenen vakantiegangers bereikt. De organisatie verzorgt het hele traject van promotie, boeking, betaling en after sales. Dit gebeurt risicoloos op basis van ‘no cure, no pay’, waarbij huiseigenaren alleen commissie afdragen indien @Leisure zorgt voor een boeking.

    Kansen voor particuliere Griekse vakantiehuizen
    Sinds de zomer van 2009 biedt @Leisure Griekse vakantiehuizen aan en komt daarmee tegemoet aan de grote vraag naar self-catering accommodaties vanuit de Benelux-, Duitse en Engelse markt. Op dit moment zijn dat vakantiehuizen op Kreta, Corfu, Santorini, Rhodos en nabij de stad Athene, maar dit breidt snel uit met Kos, Mykonos, de Peloponnesos en West-Griekenland.

    Voor veel Europeanen is Griekenland al jaren een populaire vakantiebestemming, vooral voor vliegreizen in de zomervakantie. Het land is goed bereikbaar met (lowcost) vluchten vanuit bijvoorbeeld Nederland, België en Duitsland. Het aanbod in de bekende toeristenplaatsen bestaat nu veelal uit all-inclusive hotels, appartementencomplexen en bungalowresorts. Veel Griekenlandgangers geven de voorkeur aan een verblijf in een appartement of villa. Dit biedt kansen voor particuliere vakantiehuizen en kleinschalige resorts.

    Van villa met zwembad tot landelijke windmolen
    @Leisure ziet veel vraag naar sfeervolle vakantiehuizen op de Peloponnesos. Villa’s met een privézwembad of een gunstige ligging ten opzichte van de kust zijn in trek, net als appartementen, villa’s en woningen op een kleinschalige residentie met een gemeenschappelijk zwembad. Daarnaast is er een markt voor authentieke en landelijke vakantiehuizen, zoals de kenmerkende stone houses en windmolens. Ook de typerende witgekalkte vakantiehuizen zijn populair.

    De inrichting kan variëren van eenvoudig tot luxe en van modern tot authentiek. Over het algemeen waarderen vakantiegangers een Griekse sfeer, bijvoorbeeld door gebruik van azuurblauwe tinten.

    Meer informatie
    www.leisure-group.eu

    Bron: Pelops Greek Houses
    .