Visum verplichtingen

Heb ik een visum nodig? Hoe vraag ik er één aan?

Niet iedereen heeft een visum nodig om in nederland te verblijven. Lees de volgende onderwerpen om uit te vinden welke regels voor jouw van toepassing zijn.

Kijk ook naar de links voor additionele informatie. We raden je aan ten aller tijden legaal in Nederland te verblijven en niet te proberen Nederland zonder het juiste papierwerk binnen te komen.

Verblijf korter dan 3 maanden?

Landen van welke de inwoners geen visum nodig hebben om voor 3 maanden of korter in Nederland te verblijven:

Andorra, Argentinië, Australië, België, Bolivia, Brazilië, Brunei, Bulgarije, Canada, Chili, Costa Rica, Cyprus, Denemarken, Duitsland, El Salvador, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Guatemala, Honduras, Hongarije, Hongkong, Ierland, Israël, Italië, Japan, Kroatië, Zuid-Korea, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Maleisië, Malta, Mexico, Monaco, Nicaragua, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Uruguay, Vaticaanstad, Venezuela, Verenigd Koninkrijk (en houders van een British National Overseas paspoort), Verenigde Staten van Amerika, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Indien je uit een ander land komt dan de hierboven genoemde, dan heb je een visum nodig voor een verblijf in Nederland korter dan 3 maanden. Je dient een visum aan te vragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat in jouw land van verblijf/herkomst voordat je naar Nederland komt.

Verblijf langer dan 3 maanden?

Indien je van plan bent langer dan 3 maanden in Nederland te verblijven, heb je een MVV nodig. Een MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf) is een vergunning voor een tijdelijk verblijf in Nederland. Alleen personen afkomstig uit de volgende landen hebben geen MVV nodig; Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, IJsland, Japan, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Op de volgende pagina's kun je meer informatie vinden:

  • www.ind.nl  - De Immigratie en Naturalisatie Dienst ( Immigratie en Naturalisatie Dienst)
  • www.minbuza.nl  - Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ( Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Het verkrijgen van een Visum

Indien je een visum nodig hebt voor je verblijf in Nederland, dan dien je deze aan te vragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat in jouw land van verblijf/herkomst. Je dient dit ongeveer 2 maanden voor je vertrek naar Nederland te doen. Je kunt geen visum verkrijgen wanneer je al in Nederland bent.

Procedures en documenten

De procedure voor het aanvragen van een visum is min of meer gelijk in elke Nederlandse Ambassade of Consulaat. Voor de exacte procedures van de visumaanvraag dien je contact op te nemen met het consulaat van jouw woonplaats/land.

Visum types:

  • A-Visum: Doorreisvisum voor vliegvelden.
    Inwoners van sommige landen hebben een doorreisvisum nodig wanneer ze via Nederland naar een ander land willen reizen. Dit type visum geeft je geen recht Nederland binnen te komen. Je hebt dit visum nodig indien je afkomstig bent uit één van de volgende landen; Afghanistan, Angola, Bangladesh, Kongo (Democratische Republiek), Eritrea, Ethiopie, Ghana, Gunea, Irak, Iran, Nigerië, Pakistan, Somalie, Soedan, Syrië, Sri Lanka.
  • B-Visum: Doorreisvisum voor maximaal 5 dagen.
    Dit visum is bedoeld voor mensen wiens bestemming buiten het Schengen gebied valt, maar door dit gebied reizen. Het geeft je het recht om voor maximaal 5 dagen het schengen gebied binnen te komen.
  • C-Visum: Visum voor kort verblijf voor maximaal 3 maanden.
    Dit type visum kan voor verscheidene redenen aangevraagd worden; Vakantie, toerisme, zaken, Vrienden/Familiebezoek of deelname aan congressen of sportevenementen. Dit visum is geldig voor een verblijf van maximaal 3 maanden binnen een periode van 6 maanden. Je kunt geen aanvraag voor een verblijfsvergunning of werkvergunning aanvragen gebaseerd op dit Visum.
  • D-Visum: Visum voor een verblijf langer dan 3 maanden, MVV
    Het MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf) is een visum/vergunning voor een periode van 3 maanden tot maximaal 1 jaar, waarna het kan worden verlengd zonder het land te hoeven verlaten. Je dient in het bezit te zijn van een MVV indien je een verblijfsvergunning of een werkvergunning aan wilt vragen. Het kan zijn dat je voor je vertrek een basisexamen inburgering moet afleggen bij de Nederlandse ambassade in je land van herkomst. Of je verplicht bent om dit examen af te leggen kun je achterhalen door de brochure te downloaden van de IND (www.ind.nl ) website.

Het Schengen gebied - wat is het en hoe werkt het?

Nederland is onderdeel van het verdrag van Schengen, dat vrije beweging van inwoners binnen landen in het Schengengebied geeft. Een visum afgegeven door één van deze landen (bijvoorbeeld, Nederland) is geldig in het hele Schengengebied. Binnen het Schengengebied is reizen wettelijk hetzelfde als reizen binnen Nederland. Indien je Nederland met een toeristen visum binnen bent gekomen, mag je in Nederland en/of elk ander land in het Schengengebied voor een periode van 90 dagen tijdens het verloop van 6 maanden verblijven.

  • Naast Nederland, zijn deze andere landen onderdeel van het Schengenakkoord: Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Finland, Duitsland, Griekenland, IJsland Italië, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Spanje en Zweden.
  • Hoewel je het Schengengebied kunt verlaten en terugkomen zo vaak je wilt tijdens zijn geldigheid van 6 maanden, mag je de totale hoeveelheid van 90 dagen in het Schengen gebied niet overschrijden.
  • Een visum dat door één van de Schengen landen afgegeven is, is geldig in alle andere lidstaten.
  • Landen buiten het Schengengebied omvatten Zwitserland, Verenigd Koninkrijk & de Kanaal Eilanden, Ierland, Marokko en Gibraltar.

Trivia: Schengen is een plaats in Luxemburg waar het oorspronkelijke verdrag in 1985 ondertekend is.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: