Het Spaanse onderwijssysteem

Openbare en particuliere scholen

Het Spaanse onderwijssysteem

Ondanks het feit dat het Spaanse onderwijs niet bij de beste van Europa behoort, is het Spaanse onderwijssysteem is aardig verbeterd de afgelopen tien jaar. Echter, als gevolg van de recente economische crisis is de overheid sinds 2008 gedwongen om te bezuinigen op onderwijs.

Het onderwijssysteem in Spanje is gebaseerd op de grondwet van Onderwijs (Ley Organica de Educación) die onderwijs verplicht en gratis maakt voor kinderen tussen 6 en 16 jaar oud. Het omvat het basisonderwijs voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 en het verplichte voortgezet onderwijs tot de leeftijd van 16 waarin studenten zijn verplicht om hun Spaanse School einddiploma (ESO) te behalen. 

Studenten ouder dan 16 kunnen kiezen door te gaan met het niet verplichte hoger voortgezet onderwijs (Bachillerato). Na het behalen van de Bachillerato kunnen studenten toelatingsexamens (Selectividad) doen voor universiteiten naar keuze. 

Spanjaarden nemen onderwijs over het algemeen erg serieus en academische prestaties worden gezien als een belangrijke stap in het verkrijgen van een succesvolle carrière in de toekomst. 

Openbare en particuliere scholen in Spanje

Scholen in het onderwijssysteem van Spanje zijn verdeeld in drie categorieën: openbare scholen (colegios públicos), particuliere scholen gefinancierd door de staat (colegios concertados) en scholen uitsluitend particulier gefinancierd (colegios privados). Volgens het ministerie van Onderwijs, Sociaal Beleid en Sport gaan ongeveer 67.4% van de Spaanse schoolkinderen naar openbaren scholen, 26.0% naar de particuliere scholen gefinancierd door de staat en 6.6% naar de particulieren scholen.

Staatsonderwijs in Spanje is tot aan de universiteit volledig gratis (van kleuteronderwijs tot universiteit, inclusief kinderen van buitenlandse inwoners). Wel moeten ouders zelf de schoolspullen kopen waarbij schoolboeken en andere benodigdheden duur kunnen zijn in aanschaf. Om mensen tegemoet te komen in de recente economische crisis bieden sommige regio's in Spanje nu overheidsvouchers aan die korting geven op schoolbenodigdheden. 

Particuliere scholen moeten in maandelijkse of jaarlijkse termijnen worden betaald. De meeste gesubsidieerde particuliere scholen draaien op een Spaans onderwijsprogramma, maar sommige internationale of tweetalige scholen worden alleen gesubsidieerd op voorwaarde dat ten minste 25% van hun leerlingen Spaans zijn. 

Gesubsidieerde particuliere scholen zijn over het algemeen veel goedkoper dan de pure particuliere scholen. Er zijn ook een aantal scholen die beurzen aanbieden om ouders te helpen met het betalen van het schoolgeld.   

De meerderheid van de openbare en particuliere scholen hebben gemengd onderwijs en werken met een maandag tot vrijdag tijdschema. 

Informatie over Spaanse scholen

Men kan informatie over Spaanse staat en privé-scholen opvragen bij de Spaanse ambassade, buitenlandse consulaten, scholen en overheidsdepartementen in Spanje.

Informatie over lokale scholen kan men verkrijgen in gemeentehuizen (ayuntamientos). Bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen  (Ministerio de Educación y Ciencia) kun je terecht voor algemene informatie. 

Behalve een gedetailleerde beschrijving van het Spaanse staatsschoolsysteem bevat deze sectie ook gegevens over hoger onderwijs en taalscholen in Spanje. Voor meer informatie over het onderwijzen van uw kinderen in Spanje, bezoek onze website special voor expat kinderen: Expat-Kids.com .

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: