Turkse verblijfsvergunningen

Een verblijfsvergunning aanvragen

Als je een verblijfsvisum, werkvisum of studentenvisum aanvraagt moet je een verblijfsvergunning (ikamet tezkeresi) aanvragen binnen de 30 dagen na je aankomst. Als je trouwt of je als je al getrouwd bent met een Turkse nationaal kom je in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

Je kan een verblijfsvergunning aanvragen bij het hoofdkwartier van de lokale politie. Indien je in Turkije werkt ga dan naar het dichtsbijzijnde kantoor (emniyet) van je werk. Zo kunnen de ambtenaren gemakkelijker communiceren met je werkgever gedurende het aanvraagproces.

Voor het aanvragen van een Turkse verblijfsvergunning heb je de volgende documenten nodig:

  • Een geldig paspoort
  • 5 foto's, paspoortformaat
  • Een werkvergunning (als je werkt in Turkije)
  • Een geldige visum (een werkvisum, een verblijfsvisum of een studentenvisum)
  • Een brief van tewerkstelling (als je werkt)

Als je werkt moet je ook een bewijs afleveren van je belastingsregistratie. Zorg voor een financieel dossier als je niet werkt (bankbewijzen, afschriften van pensioenuitkeringen). Deze bewijzen dat je je financieel uit te slag trekt terwijl je in Turkije leeft. Studenten moeten een brief van hun Turkse school, universiteit of cursus moeten afleveren i.p.v. een brief van tewerkstelling.

Er wordt je een kleine kost aangerekend voor je de verblijfsvergunning krijgt. Turkse verblijfsvergunningen zijn gewoonlijk geldig voor 1 tot 5 jaar.

Het vernieuwen van de verblijfsvergunning

Om je verblijfsvergunning te vernieuwen dien je je huidige vergunning mee te nemen naar het departement voor Vreemdelingen in het hoofdkwartier van de lokale politie. De ambtenaren zullen je uitleggen welke documenten er vereist zijn. Dit zal afhangen van de amtenaren. Sommige zullen meer documenten nodig hebben dan andere. Voor de veiligheid zorg je er best voor dat je de nodige documenten bij de hand hebt. Heb ook geduld doorheen het proces.

Eens de hernieuwing is goedgekeurd zal je moeten terugkeren om je nieuwe vergunning af te halen in 1 dag. Hier zal je ook een klein bedrag moeten betalen.

Een verblijfsvergunning voor lange termijn in Turkije

Als je echtgenoot/echtgenote van Turkse afkomst is, kom je in aanmerking voor een verblijfsvergunning ongeacht het soort visum je hebt. Wanneer je je aanvraag doet bij het politiekantoor dien je jouw trouwcertificaat en het certificaat voor registratie van de trouw bij jou te hebben. Na de afhandeling van de aanvraagformulieren en na de betaling zal je een verblijfsvergunning krijgen dat geldig is voor 1 tot 5 jaar.

De vergunning kan echter ongeldig worden indien je zou scheiden (wettelijk, dit gebeurt op het moment wanneer de scheiding is gegeven). Je bent echter wel verantwoordelijk voor het informeren van de regering dat je verblijfsvergunning ongeldig is.

Tracht de Turkse regering niet te bedriegen bij de verlenging van je verblijfsvergunning. Hierdoor kan je uit het land worden gezet of een gevangenisstraf krijgen.

Je kan een verblijfsvergunning aanvragen bij het hoofdkwartier van de lokale politie. Indien je in Turkije werkt ga dan naar het dichtsbijzijnde kantoor (emniyet) van je werk. Zo kunnen de ambtenaren gemakkelijker communiceren met je werkgever gedurende het aanvraagproces.

Voor het aanvragen van een Turkse verblijfsvergunning heb je de volgende documenten nodig:

  • Een geldig paspoort
  • 5 foto's, paspoortformaat
  • Een werkvergunning (als je werkt in Turkije)
  • Een geldige visum (een werkvisum, een verblijfsvisum of een studentenvisum)
  • Een brief van tewerkstelling (als je werkt)

Als je werkt moet je ook een bewijs afleveren van je belastingsregistratie. Zorg voor een financieel dossier als je niet werkt (bankbewijzen, afschriften van pensioenuitkeringen). Deze bewijzen dat je je financieel uit te slag trekt terwijl je in Turkije leeft. Studenten moeten een brief van hun Turkse school, universiteit of cursus moeten afleveren i.p.v. een brief van tewerkstelling.

Er wordt je een kleine kost aangerekend voor je de verblijfsvergunning krijgt. Turkse verblijfsvergunningen zijn gewoonlijk geldig voor 1 tot 5 jaar.

Het vernieuwen van de verblijfsvergunning

Om je verblijfsvergunning te vernieuwen dien je je huidige vergunning mee te nemen naar het departement voor Vreemdelingen in het hoofdkwartier van de lokale politie. De ambtenaren zullen je uitleggen welke documenten er vereist zijn. Dit zal afhangen van de amtenaren. Sommige zullen meer documenten nodig hebben dan andere. Voor de veiligheid zorg je er best voor dat je de nodige documenten bij de hand hebt. Heb ook geduld doorheen het proces.

Eens de hernieuwing is goedgekeurd zal je moeten terugkeren om je nieuwe vergunning af te halen in 1 dag. Hier zal je ook een klein bedrag moeten betalen.

Een verblijfsvergunning voor lange termijn in Turkije

Als je echtgenoot/echtgenote van Turkse afkomst is, kom je in aanmerking voor een verblijfsvergunning ongeacht het soort visum je hebt. Wanneer je je aanvraag doet bij het politiekantoor dien je jouw trouwcertificaat en het certificaat voor registratie van de trouw bij jou te hebben. Na de afhandeling van de aanvraagformulieren en na de betaling zal je een verblijfsvergunning krijgen dat geldig is voor 1 tot 5 jaar.

De vergunning kan echter ongeldig worden indien je zou scheiden (wettelijk, dit gebeurt op het moment wanneer de scheiding is gegeven). Je bent echter wel verantwoordelijk voor het informeren van de regering dat je verblijfsvergunning ongeldig is.

Tracht de Turkse regering niet te bedriegen bij de verlenging van je verblijfsvergunning. Hierdoor kan je uit het land worden gezet of een gevangenisstraf krijgen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: