Obywatelstwo

Jak zostać Niemcem

 

O obywatelstwo niemieckie można się starać dopiero po dłuższym pobycie na terenie tego kraju. Aby stać się Niemcem trzeba mieszkać na terenie tego kraju co najmniej 8 lat oraz spełnić określone warunki.

W większości przypadków należy spełnić większość lub wszystkie z poniższych wymagań:

  • ważne pozwolenie na pobyt Aufenthaltserlaubnis lub Aufenthaltsberechtigung
  • legalny pobyt na terenie Niemiec przez co najmniej 8 lat
  • gwarancja posiadania środków do życia dla siebie i osób pozostających na twoim utrzymaniu bez prawa zasiłku socjalnego lub dla bezrobotnych ( pewne wyjątki mogą być poczynione dla osób poniżej 23 roku życia)
  • dobra znajomość języka niemieckiego
  • złożenie przysięgi na niemiecką konstytucję
  • zrzeczenie się poprzedniego obywatelstwa ( chociaż istnieją od tego wyjątki)

Małżonkowie i dzieci mogą otrzymać obywatelstwo, nawet gdy nie mieszkali w Niemczech przez 8 lat. Dla małżonków obywateli niemieckich, wymagany staż małżeński to dwa lata i trzy lata pobytu na terenie Niemiec.

Broszura pod tytułem Wie werde ich Deutscher (Jak mogę stać się Niemcem) daje rady jak zostać obywatelem niemieckim. Można ją dostać w Beauftragten der Bundesregierung für Migration, Flüchtlinge und Integration i na stronie www.einbuergerung.de .

Dzieci : obywatelstwo niemieckie przez urodzenie

Obywatelstwo niemieckie nabywa się dziedzicznie po rodzicach (prawo krwi), nie zależy ono od miejsca urodzenia (prawo ziemi). Dziecko, którego matka lub ojciec są Niemcami, jest automatycznie obywatelem niemieckim z urodzenia. Nie wszystkie dzieci urodzone w Niemczech są automatycznie obywatelami Niemiec, w rzeczywistości co roku rodzi się 100.000 nie-niemieckich dzieci.

Jeśli oboje rodziców są obcokrajowcami, dziecko może dostać obywatelstwo niemieckie automatycznie w momencie urodzin, o ile co najmniej jedno z rodziców przebywa legalnie na terenie Niemiec od 8 lat i posiada ważne Aufenthaltsberechtigung lub unbefristete Aufenthaltserlaubnis przez okres trzech lat. Takie dzieci otrzymują obywatelstwo wraz ze swoimi rodzicami i kiedy ukończą 18 lat muszą ponownie zadecydować, które obywatelstwo chcą zatrzymać.

Dalsze czytanie

Czy ten artykuł pomoże?

Czy masz jakieś komentarze, aktualizacje lub pytania na ten temat? Zadaj je tutaj: