cultuurverschillen spanje en nederland?

  • ik ga binnenkort verhuizen naar spanje en inmiddels heb ik al veel geregeld. Ben alleen enorm benieuwd of er heel veel cultuurverschillen zijn? Zo ja, moet ik nog met iets rekening houden qua handelen bijvoorbeeld?
    Heeft iemand bepaalde ervaring hiermee?

    alvast bedankt! Pieter

    23 Feb 2007, 05:46 Pieter
Diese Foren sind nicht mehr aktiv. Um eine neue Diskussion zu veröffentlichen, besuchen Sie bitte unser Spanien Forum.

Antworten

  • Wonen in Spanje

    Hola Pieter!Ik woon in Nederland maar ik heb vroeger in Spanje gewoond. En principie, Spanje is heel anders, maar heel mooi!Afhankelijk van de stad, elite van jouw toekomstig integratie, buurt en werk. Bijvoorbeld, het is erg verschillende de stad Barcelona dan Madrid (als we praten over hoofstaden) en heel anders tegen de provincies. In Barcelona heb ik bijna dezelfde cultuur dan Nederland: hoewel je kan vinden deze stad heel anders dan tipisch Nederlandse stad; Barcelona aanbiede veel europeese organizaties (cultuur, reizen, enzo), meer kontakt met Europe dan Madrid. Barcelona is meer geregeld bij de regereing en aanbiede meer kansen voor één ban vinden en/of jouw rechten vragen. Bijvoobeld, voor computer gratis gebruiken, boeken, kranten allen in Barcelona en niet en Madrid (en niet in de provincies): bij de buurthuis(als hear), jeugdig centres, bibliotek van Generalitat. De mensen in general, in Barcelona zijn meer gebruiken van buitelanders alzo in Amsterdam of Rotterdam; zijn misschien gebruiken de "Goedemorgen" dan jullie. In Barcelona, de buuren zijn bijna dezelfde dan Madrileños in 'bemoeien': als je buitelander of zwarte bent meer. Een advies: niet zo veel praten; maar wel simpatisch: "buen dia" en niet meer. Als je kinderen heeft, in de crech de docent zijn erg sterken met de uur/tijd: zo, vroeger en op tijd te brengen!En andere kant, ze zijn erg simpatisch en aardige mensen.
    De Catalanes zijn in general als Nederlanders: organizator; gierig met de geld; vies met de trap van jouw gebouw(bijvoorbeld, ze geen vinger bewegen voor schoonmaken, maar ook geen extra betaalen voor een schoonmakmedewerker).
    Wat hebben ze (gemeen hebben) verschillende dan Nederlanders?: onpunctueel; ook zijn gebruiken geen akspraak vóór één mand; de mediterrane en zuidamerikaanse tijd voor de eten: ontbijten altijd; "almuerzo" is ongeveer om 11uur en alles medewerken eten één brotje (bocadillo); lunch(comida) start om 13uur tot 2 of 3uur(duurt 3 uur ongeveer) en bestaan in grote eten met kart-menú; "merienda"namiddag, na de siesta ze/we gebruiken een thee/coffie te drinken; dinner, gewoon dinner maar latter om 9 uur. Over de eten: altijd veel maar in 3 deel/stukjes: entrée (primer plato), eten( segundo plato) en toeje/dessert (tercer plato/coffie/thee); de menú is alles(plus de drink: water, wijn, beer, sap,).
    Als naar de provincie gaat, dan de cultuur is anders ook: meer vrindelijk mensen behalve in Catalunya je kan af en toe somige buuren erg conservatiev, met de Catalaanse taal onbegrijpelijk. Ik heb ook in Monistrol gewoond, maar ik heb gelukkig!Je kan ook somige schoolen en cultureel centres gratis voor de taal te leren.
    Als de Vascoland gaat is ook heel anders; maar behalve politiek de mensen zijn erg vrindelijke en de eten.
    Let op!Elke stad of provincie heeft jouw enige tradicie: bijvoorbeld, je kan niet zeggen "olé, olé, viva el flamenco!"nee!; flamenco en gitanos zijn echte uit Madrid. In Catalunya dansen "la zardana", ze hebben als fieren "los carre de fogos" (erg mooi!), la Merced, Sant Jordi (met veel stand met boeken en scrijvers op de Ramblas: mannen krijgen een boek als cadeau; vrouwen een bloem: wat discriminatie, toch!!). Ook in Madrid je hebt de Feria del libro (mark van de boek) bij de Parque del Retiro.
    Gemeen hebben ze: las fiestas de San Juan (in juni)bepaal in een grote vuur met oude spullen op de plain van de dorpje, met bijzonder tartes "las cocas" en wijn uit de "bota" (tipisch tas vark leder).
    Ik wens veel gelukkig in jouw neuwe leven!
    Altijd je kan me vragen en sorry voor mijn Nederlands taal!
    Groetjes,
    Monica.




    Monica 27 Feb 2007, 03:35 - Verstoß melden
Diese Foren sind nicht mehr aktiv. Um eine neue Diskussion zu veröffentlichen, besuchen Sie bitte unser Spanien Forum.