Privé Vastgoed Kopen in België

Wat je moet weten

Privé Vastgoed Kopen in België

De prijzen van privévastgoed in België zijn de laatste decennia minder veranderlijk geweest dan in andere landen. Ze zijn zelfs grotendeels onaangetast gebleven door de financiële crisis in 2007-2008. Hoe kan dit?

Essentieel stegen de prijzen van privévastgoed in België nooit zo hoog als in omliggende landen. Ten eerste komt dit doordat lokale banken normaal geen geld uitlenen als meer dan één derde van het reguliere maandelijkse inkomen van de lener al worden gebruikt voor het afbetalen van andere schulden. Ook is het belastingspercentage voor een vastgoed aankoop in België heel hoog, tussen de 10 en 12.5%. Ten slotte zijn de huurprijzen niet heel hoog in België, omdat de huurmarkt niet zo groot is, aangezien een Belg liever een eigen huis bezit dan dat hij er een huurt.

De stabiliteit van de privévastgoedmarkt in België trekt particuliere beleggers  aan. Terwijl de belasting op een aankoop in vastgoed hoog is, is de belasting op het inkomen daarvan als particuliere belegger normaal gesproken niet hoog als je het bezit verhuurt aan een particulier die het gebruikt voor privédoeleinden.

Biedingen zijn bindend

Voordat je jezelf in deze markt stort, is het goed om haar hoofdkenmerken te kennen. Allereerst moet je zeker weten welk gebouw je wilt kopen en hoeveel je ervoor zou willen betalen. België heeft geen systeem van vrije biedingen die je altijd in kan trekken. Hier is een bod doorgaans bindend als het geaccepteerd wordt door de verkopende partij. Dit is de start van het formele koopproces (‘‘Compromis de vente’’).

In België koop je een gebouw, afgezien van een paar uitzonderingen, in de staat waarin het verkeert op het moment van de aankoop zonder verhaal tegen de verkoper. Laat een vastgoedexpert het gebouw tot in de details nakijken voordat u tekent. Bij het opknappen van een oud huis of het veranderen van zijn doel zijn er strenge urbanisatieregels waar u zich aan zult moeten houden.

Professioneel advies

Een vastgoedonderneming, een vastgoedexpert en een notaris zijn de betrokken partijen bij elke transactie. De laatste partij is verplicht, en de eerste twee zijn vanzelfsprekend. Zelfs als de verkopende partij zijn eigen notaris heeft, heeft u ook de keuze om een eigen notaris te nemen zonder dat er extra kosten bij de totale notariskosten van de transactie komen. Daarom is het erg aanbevolen om dit te doen. Het is het ook zeker waard om voor de aankoop aan een vastgoedexpert te vragen om het gebouw te schatten. Die paar honderd euro zullen ervoor zorgen dat u niet te veel betaalt en dat u de precieze staat van het gebouw kent.

  Belgische banken zijn meestal best bereid om u geld te lenen lenen voor de aankoop van privévastgoed in België  tot ongeveer de hoogte van het aankoopbedrag van het gebouw, onder voorbehoud dat ze uw kredietdossier aanvaarden. Als u inkomstenbelasting betaalt in België zijn er aanzienlijke belastingvoordelen voor het nemen van een hypotheek op het huis waar u zult gaan wonen, en in mindere mate voor het kopen van een huis om het te gaan verhuren.

ING Belgie biedt u informatieseminari aan die u voorbereidt op een vlotte vastgoedaankoop.

Dave Deruytter
Hoofd van Expats & Niet Residenten bij ING België
Mei 2016

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: