Autorijden in Canada

Het importeren van je auto en autorijden in Canada

Autorijden in Canada

Canada heeft een omvangrijk netwerk van wegen die een groot deel van de Canadese bevolking met elkaar in verbinding brengt. Om een motorvoertuig in Canada te mogen besturen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en een auto geschikt voor persoonlijk eigendom, verhuur, import, etc.

Een internationaal rijbewijs verkregen buiten Canada kan worden gebruikt in Canada. Wanneer je van plan bent minder dan één jaar in Canada te verblijven kun je je internationale rijbewijs blijven gebruiken. Wanneer je echter een permanente verblijfsvergunning aan wilt vragen of voor een langere periode in Canada wilt verblijven dien je een Canadees rijbewijs te behalen.

Diverse Canadese provincies kennen verschillende regels voor het behalen van een Canadees rijbewijs. De meeste provincies maken gebruik van het ‘Graduated Licensing System’ waarbij je drie examens moet ondergaan. Deze drie examens dien je in de meeste gevallen binnen twee jaar succesvol weten af te sluiten. In Ontario dien je bijvoorbeeld drie niveaus te behalen voor het verkrijgen van een autorijbewijs: G1 (theorie examen), G2 (kort praktijkexamen van 15 minuten) en G (lang praktijkexamen van 45 minuten, inclusief rijden op de snelweg). Je hebt 5 jaar om de drie niveaus af te ronden. Om je aan te melden voor een rijexamen dien je een bezoek te brengen aan het Ministerie van Verkeer en Transport (Ministry of Transportation).

Als je afkomstig bent uit de Verenigde Staten en je bent al meer dan 2 jaar in het bezit bent van een compleet rijbewijs (je hebt alle niveaus behaald) kun je deze inwisselen voor een Canadees rijbewijs. Let op: je Amerikaanse rijbewijs komt te vervallen zodra je de Canadese verkregen hebt.

Als je afkomstig bent uit een ander land kun je in aanmerking komen om de G1 en G2 niveaus over te slaan. Dit hangt echter af van het beleid van het Ministerie van Verkeer en Transport. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Ministry of Transportation Ontario .

Auto’s

Canada is een groot land, en het leven zonder een auto is – vooral buiten de grote steden – vrijwel ondenkbaar. Het is goed mogelijk dat de auto je enige optie als vervoersmiddel is. Voordat je een auto koopt of huurt dien je echter wel de mogelijkheden van het openbaar vervoer te onderzoeken. Bedenk ook goed hoeveel geld je wilt besteden aan vervoer.

Kopen of verkopen

Er zijn verschillende opties voor het kopen van een auto: nieuw of tweedehands, contant betalen of leasen. Je kunt de auto kopen bij een particuliere verkoper, een dealer, een veiling, of bij bedrijven die hun voertuigen van de hand doen. Voor het kopen van een nieuwe auto dien je naar een grote dealer te gaan, zoals Volkswagen, Toyota, Acura en General Motors. Kijk goed rond, vind een geschikte auto, onderhandel over de prijs en ga vervolgens over tot de daadwerkelijke aankoop.

Daarna dien je de auto te registreren. Een dealer zal vaak aanbieden om de auto voor een bepaald tarief te registreren en bij je thuis af te leveren. Dit kan oplopen tot C$1000. Het is wellicht verstandiger en goedkoper om de auto zelf op te halen en te laten registreren. Je kunt de auto op verschillende wijzen financieren: met eigen middelen, financiering, lenen, leasen of via een ‘lease buy-back’ schema (dit maakt het mogelijk voor de persoon die de auto least om de auto tegen een vooraf afgesproken bedrag te kopen nadat het leasetermijn verlopen is). Dealers bieden vaak flexibele financiële regelingen aan. Pas afgestudeerden kunnen kortingen krijgen van minimaal C$500 wanneer de dealer meedoet aan een ‘Graduate Discount Program’.

Als je van plan bent om een tweedehands auto aan te schaffen kun je dit privé doen bij een individu. Dit kan belastinggeld besparen. Verkoopbelasting op particuliere verkopen bedragen in Ontario 8% en voor dealerverkopen bedraagt deze 15%. Wanneer je een auto in de privé-sfeer koopt zul je de betaling in de meeste gevallen contant moeten voldoen of via een persoonlijke rekening het bedrag moeten overmaken. Dit maakt het lenen van geld via een financiële instelling moeilijk. De meeste tweedehandse autohandelaren bieden leningen aan. De rentes van deze leningen zijn echter hoog en je dient dus voorzichtig te zijn. Lokale banken bieden ook leningen aan en deze rentes zijn vaak een stuk lager. Onderzoek goed wat je mogelijkheden zijn.

Om je auto te laten registreren dien je in het bezit te zijn van het volgende:

  • Een geldig rijbewijs
  • Een Uitstoot Test (Emission Test - Drive Clean in Ontario)
  • Een veiligheidscertificaat die welke bevestigt dat de auto veilig de weg op kan
  • Voertuig eigendomcertificaat (Vehicle Ownership Paper) dat volledig correct is ingevuld en voorzien van de juiste handtekeningen en data.
  • Een ‘Ontario Used Vehicle Information Package’ (dit is alleen vereist bij een privé-verkoop)
  • Geldige autoverzekering voor de auto die je wilt laten registreren
  • Verkoopbelasting (8% van de verkoopprijs in Ontario voor een privé-verkoop)
  • Nummerplaten
  • Bevestigingssticker (Validation Sticker – beschikbaar voor perioden van één of twee jaar in Ontario)

De meeste dealers zullen voor een bepaald bedrag de registratie voor je verrichten.

Huren

Het huren van een auto kan soms ook een goede optie zijn. Er zijn diverse autoverhuurbedrijven die een groot aanbod van auto’s hebben. Daarnaast zijn er kleinere lokale bedrijven. Deze verhuurbedrijven zijn over het algemeen goedkoper maar bieden oudere auto’s aan.

Als je besluit te huren is het verstandig om de gehuurde auto van te voren goed te controleren op beschadigingen. Controleer ook de kilometerstand en zorg ervoor dat deze correspondeert met het contract. Het is van belang dat je de auto verzekert. Wanneer je een gehuurde auto bestuurt en je bent betrokken bij een ongeluk zul jij (wanneer noodzakelijk) voor de kosten opdraaien.

Het importeren van een auto

Als je van plan bent een auto te importeren naar Canada dien je contact op te nemen met het provinciale Ministerie van Verkeer en Transport (Ministry of Transportation) om na te gaan of jouw auto in aanmerking komt voor import. Voor de regelgeving in Ontario kun je naar de website van de plaatselijke Ministry of Transportation  gaan. In het kort, wanneer je een voertuig wilt importeren naar Canada moet het voldoen aan een aantal eisen, zoals een bepaalde leeftijd en het moet voldoen aan de diverse Canadese transport veiligheidsnormen. Je dient – afgezonderd van de provinciale en nationale belastingen – ook de aparte importbelastingen te betalen.

Verzekeringen

Verzekering is verplicht voor alle voertuigen. Het niet in het bezit zijn van een autoverzekering kan financiële boetes als gevolg hebben. Je kunt bijvoorbeeld in Ontario een boete van C$5000 krijgen wanneer je een auto bestuurt zonder verzekering. Deze boete gaat omhoog wanneer je gepakt wordt voor herhaling van dit strafbare feit.

Verzekeringen kunnen worden afgesloten bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Sommige financiële en andere instellingen bieden ook verzekeringen aan. Vele werkgevers zorgen voor verzekeringen voor hun werknemers. Voor niet-Canadezen kan het prijzig zijn om een verzekering af te sluiten omdat ze vaak geen verzekeringgeschiedenis hebben in Canada. Het is verstandig om een brief van een verzekeringsmaatschappij uit je land van herkomst mee te nemen. Dit kan dienen als referentie en kan geld besparen bij het verkrijgen van een verzekering.

Maximum alcoholpercentages

Het rijden onder invloed wordt in Canada hard veroordeeld. Iedere provincie staat verschillende alcoholpercentages toe. Wanneer je deze percentages overschrijdt zul je hard worden gestraft en het kan zelfs leiden tot gevangenisstraf. Onderzoek wat de wetgeving in jouw provincie is door informatie te winnen bij de verschillende provinciale overheden of bij de Canadian Auto Club (www.caa.ca ). Het beste is echter om geen alcohol te drinken wanneer je van plan bent te gaan rijden!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: