Uitdagingen voor expats

Wat zijn de grootste problemen voor expats?

Wat zijn de grootste problemen voor expats?

Expats worden geconfronteerd met een aantal uitdagingen bij de verhuis naar het buitenland. Er komt veel kijken bij de verhuis, de zoektocht naar accommodatie en de integratie in de maatschappij.

Hoewel de verhuis een grote uitdaging lijkt, hebben vele expats het moeilijk om zich aan te passen aan hun nieuwe leven in het buitenland.

Veel voorkomende problemen zijn (HSBC Expat Explorer Survey, 2008):

  • De lokale taal aanleren
  • Accommodatie vinden
  • Nieuwe vrienden creëeren
  • Zorgen voor geldmiddelen en ziekteverzekering
  • Een school vinden voor de kinderen

Jongere expats hebben het minder lastig met het aanleren van de lokale taal maar hebben het echter lastiger bij het vinden van vrienden en de praktische zaken regelen bij hun verhuis.

Aan de andere kant hebben oudere expats het gemakkelijker om naar het buitenland te verhuizen door de voordelen voor expats. Deze lossen de meeste praktische problemen op zoals de zoektocht naar accommodatie. Zij hebben het wel moeilijker bij het aanleren van de lokale taal.

Expatriate problems and expat challenges

In het algemeen onderschatten vele expats de uitdagingen van de verhuis naar het buitenland. Ongeveer 68% van de Duitste expats vindt de verhuis moeilijker dan verwacht terwijl slechts 8% het gemakkelijker vindt, volgens een onderzoek van Just Landed. De grootste problemen die zij ervaarden waren:

  • Het aanpassen aan de lokale cultuur (85%)
  • Nieuwe vrienden vinden (72%)
  • De lokale taal aanleren (42%)
  • Het vinden van accommodatie (38%)

De integratie van expats in het buitenland

Er is een groot verschil tussen de landen wanneer het komt op het creëeren van nieuwe vrienden en het zich aanpassen aan de lokale cultuur. Volgens de HSBC Expat Explorer onderzoek, staat Canada het meest open voor expats, met bijna 95% van de groep die beweren dat ze zich goed kunnen vinden bij de lokale bevolking. Duitsland komt op de 2de plaats met 92% en Australië op de 3de met 91%. Men heeft meest moeilijk om vrienden te maken met de lokale bevolking in de Verenigde Arabische Emiraten. Ongeveer 54% van de expats beweert dat ze geen enkele contacten hebben. Het gemak van integratie is toch wel een belangrijke factor bij het kiezen van de populairste expat bestemming.

Hoewel de kennismaking met andere expats gedeeltelijk het gebrek van de lokale vriendschapskring compenseert, vergemakkelijkt het de integratie in de lokale maatschappij echter niet en geeft het de indruk dat expats niet geïnteresseerd zijn om te integreren of hun eigen sociale kring verkiezen. Vele expats willen vrienden creëeren met andere expats in het land waar ze wonen.