Een huis kopen in Duitsland

De koper betaalt de makelaarskosten

Een huis kopen in Duitsland

Veel mensen hebben ineens de vrijheid om te gaan en staan waar zij willen. U bent eerder gestopt met werken en zou nog wel eens de vrijheid en rust van het platteland willen meemaken..... Ook als u nog werkt in Nederland en in het grensgebied bij Duitsland woont, zijn er veel mogelijkheden om uw huidige woonsituatie te verbeteren ! Wat uw persoonlijke situatie ook is, u deelt dezelfde droom: Een vrijstaande woning op een ruime kavel grond voor de prijs van een rijtjeshuis in Nederland. Ook nieuwbouw behoort tot de mogelijkheden... Een droom die dichterbij ligt dan u denkt ! Tóch zijn er een aantal belangrijke zaken waarvan u op de hoogte dient te zijn alvorens op zoek te gaan naar uw droomhuis.

Te Koop

Stel, u gaat samen eens lekker een dagje toeren over de grens, om op diverse locaties te gaan kijken wat voor mooie objecten hier allemaal te koop staan. Buiten het feit dat u kunt genieten van de mooie omgeving en de ruimte, staat u een verrassing te wachten: Er staat helemaal niets te koop !!! Tenminste, daar lijkt het op.... er staat namelijk nergens een bord in de tuin. In Duitsland worden woningen steeds minder particulier verkocht en nemen de verkopers liever een makelaar in de arm. Het kost hen immers niets want de koper betaalt de makelaarskosten. Nou, dan maar even gaan kijken in de etalages van de makelaars en banken, gelukkig... huizen te koop. Toch weer een tegenvaller: er staan geen adressen bij dus er even langsrijden is er niet bij. Na een lange dag keert u teleurgesteld huiswaarts.

Hoe komt dit nou ? De Duitse makelaars houden dit allemaal in eigen beheer. Zij moeten namelijk, bij de totstandkoming van de koop, kunnen aantonen dat zij het huis hebben aangeboden (d.m.v. een zgn Nachweis oftewel bewijs). In de veel gevallen zal de makelaar u, als koper, dan ook vragen een formulier te ondertekenen waarop staat dat de verkoop door tussenkomst van hem tot stand gekomen is.

Ook hebben makelaars er veelal belang bij dat een financiering en/of verzekeringen via hen afgesloten worden (provisie bij plaatselijke bank...). Hier dient u voorzichtig mee te zijn, hoe graag u het huis ook wilt hebben. Door te weinig kennis van de Duitse taal én sluwheid van betreffende Duitse makelaar zit u achteraf zomaar met iets opgescheept wat u niet wilt en waar u niet meer vanaf kunt.

Doordat de procedure is zoals hierboven geschetst, dient u goed op uw hoede te zijn of een betrouwbare bemiddelaar in de arm te nemen.

Aanschaf van onroerend goed

Allereerst een paar zaken die belangrijk zijn om te weten alvorens u een woning gaat bezichtigen:

 • Een optie nemen op een woning is in Duitsland niet gebruikelijk. Dit betekent dus dat u vrij moet zijn om snel te kunnen beslissen (weet u wat u kunt financieren?).
 • Een zgn financieringsvoorbehoud, als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst, is in Duitsland niet gebruikelijk.
 • Zorg dat u in een vroegtijdig stadium weet wat uw financiële draagkracht is!
 • Van een voorlopige koopovereenkomst wordt in Duitsland geen gebruik gemaakt.

De huizenmarkt maakt soms een ondoorzichtige indruk. Hieronder leest u waarom...

Meer makelaars voor hetzelfde huis

Het komt, meer dan eens, voor dat er door de eigenaar en/of diens makelaar meer andere makelaars ingeschakeld worden om het huis te verkopen. Zo kan het dus voorkomen dat een huis bij meerdere makelaars tegelijk te koop te staat (die dit overigens vaak niet van elkaar weten). Het zal u duidelijk zijn dat dit ertoe leidt dat het kopen van een huis een hachelijk zaak kan zijn. U kunt geconfronteerd worden met té hoge kosten omdat sommige makelaars zelf maar een prijs bepalen. Ook komt het voor dat de websites van sommige makelaars, die het niet zo nauw nemen met de klant, niet actueel gehouden worden waardoor u reageert op een object dat al verkocht is.

Zodoende kunt u, als koper, geconfronteerd worden met te hoge kosten, onbetrouwbare makelaars die zelf een prijs bepalen of het huizenbestand op hun website niet actueel houden om daarmee potentiële klanten te ´lokken´. De meeste Duitse makelaars zijn er alleen maar in geïnteresseerd u zo snel mogelijk een koopovereenkomst te laten tekenen, het risico is vervolgens voor u!

Een optie nemen op een woning is in Duitsland niet gebruikelijk, er is immers ook geen ´voorlopig koopcontract´.

En zou het al mogelijk zijn een optie te nemen dan bent u er geenszins zeker van dat dit enige betekenis heeft doordat het huis ook nog bij een aantal andere makelaars te koop kan staan. Het risico dat het object, ondanks een optie, toch verkocht wordt is dus reëel te noemen.

Een bemiddelaar ter plaatse, waarmee u regelmatig contact heeft en welke samenwerkt met betrouwbare makelaars is geen overbodige luxe!

Droomhuis Duitsland is een in Duitsland geregistreerde onderneming en biedt gratis aankoopbegeleiding en emigratieadvies *

Onze service:

 • Wij helpen u bij het zoeken naar uw droomhuis.
 • Op onze website vindt u uitgebreide informatie over emigreren naar en wonen in Duitsland. Wij hebben voor u zoveel mogelijk informatie op 1 punt verzameld zodat u weet welke valkuilen u kunt verwachten bij het plannen van uw emigratie naar Duitsland.
 • Wij begeleiden u bij de aankoop, gaan mee met bezichtigingen, zorgen voor de taxatie, onderhandelen met de makelaar én zitten met u bij de (Duitse) notaris.
 • Wij kunnen, indien u dit op prijs stelt, voor u de financiering én verzekeringen van uw nieuwe woning verzorgen. U hoeft daarvoor niets te doen. Wij verzorgen het hele traject !
 • Ook na de koop van uw nieuwe woning in Duitsland stopt onze begeleiding niet. Indien gewenst regelen wij uw aansluiting gas, water & elektriciteit, telefoon en internet. Voor aanmelden gemeente, verblijfsvergunning, auto op Duits kenteken..... U kunt bij ons terecht voor advies !
 • Vertrouwd en persoonlijk advies in uw eigen taal en úw belang op de 1e plaats !
 • Open en eerlijke communicatie, geen verborgen regels of kleine lettertjes.
 • Uw droom is onze zorg!

* Voor onze service betaalt u niets extra (indien u via ons een huis koopt)

www.droomhuisduitsland.com 

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: