Hoe je Parijs zou moeten ervaren

Een alternatieve gids om de 'Stad van de lichten' te bezoeken

Hoe je Parijs zou moeten ervaren

Het internet staat bomvol met artikelen en websites die de beste cafés, restaurants, culturele hotspots en must-sees benoemen die luxe en/of geldbesparend zijn. Maar zijn deze artikelen wel behulpzaam voor jou als expat of reiziger?

Wat het meest voorkomt in dit soort artikelen is hoe je de meest typische culturele ervaring kunt beleven, maar wat als je juist de dingen wilt zien die niet zo bekend zijn? De minder populaire dingen die minstens net zo mooi en rijk aan cultuur zijn als de meest bezochte plekken? De plekken die perfect zijn voor backpackers en wereldreizigers. Gelukkig zit Parijs vol met zulke plekjes en hebben wij deze op een rijtje gezet in onze eigen gids. Hiermee informeren we je over de beste activiteiten zodat jij zelf de keuze kunt maken waar je naartoe wilt gaan.

Van de populairste bestemmingen heb je zonder twijfel al gehoord zoals de Eiffeltoren, het Louvre museum, L'Arc de Triomphe, Notre Dame Kathedraal, Moulin Rouge, basilique du Sacré Coeur, Opéra en Disneyland Parijs. Daar gaan we het in dit artikel niet over hebben.

Een leuke manier om de stad te ontdekken zonder de metro te hoeven nemen is met Vélib, een fietsverhuur regeling. Huur een fiets voor zolang als je wilt en fiets door verschillende delen van Parijs over de fietspaden langs de rivier en door de stad heen.

Hoewel de meerderheid van jullie waarschijnlijk wel zoveel mogelijk van de populaire bestemmingen willen integreren in jullie bezoek aan Parijs, zijn er vele alternatieven die ook de moeite waard zijn om te overwegen. Bijvoorbeeld, heb je er al aan gedacht om naar Institut du Monde Arabe te gaan om het dakterras café te ontdekken waar ze de mooiste uitzichten hebben over de Seine? Of om de Parc de Buttes-Chaumont te bewandelen om er te picknicken terwijl u kunt genieten van een panoramisch uitzicht van de stad? Waarschijnlijk niet en daarom staan er in dit artikel een aantal suggesties waar je misschien nog niet van gehoord hebt!

Zoals je waarschijnlijk wel weet beginnen de Fransen aan hun dag met een verse croissant van een bakkerij. Deze croissants kun je in ongeveer elke bakkerij in Parijs krijgen, maar de populairste plek om ze te halen is bij Moisan. Daarna kun je heerlijk lopen door de 17e eeuwse wijk Place des Vosges bij Marais waar er vele barren, restaurants, en musea zijn.

Montmartre en omgeving

Parijs bestaat uit 20 wijken (arrondissements), zoals je misschien wel weet. Behalve deze wijken zijn er ook verschillende 'dorpjes' in de stad. Het meest gekenmerkte dorpje is waarschijnlijk Montmartre, waar de Moulin Rouge en de Basilique Sacré Coeur te vinden zijn.  Deze twee zijn twee van de populairste bezichtigingen, maar het is gelegen in zo'n aangename omgeving dat wij u aanraden het toch te bezoeken!

Achter het Sacré Coeur is een mooi pleintje Place du Tertre, waar er meerdere artiesten hun kunstwerken tonen of waar ze hard aan het werk zijn kunstwerken te maken voor toeristen. Loop een rondje over het plein en bewonder de kunst, of bestel un café en neem de Franse gezelligheid in je op.

Musea en tentoonstellingen

Het beroemdste museum in Parijs is onmiskenbaar het Louvre, maar om dit museum in zijn geheel te zien moet je er minstens een volle dag spenderen. Dus als je hier - helaas - geen tijd voor hebt, maar toch heel graag wat kunst en cultuur wilt snuiven zijn er genoeg andere alternatieven waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van je interesse.

Om te beginnen is er het Musée d’Orsay  waar een ongelooflijke tentoonstelling van van Gogh is en wordt gehuisvest in een oud treinstation. Er is ook het Musée de l'Orangerie, waar er een 360 graden afbeelding is van Monet's bloementuin in Giverny. Ook zijn er post-impressioniste schilderijen van Picasso, Renoir en anderen. Het Centre Georges Pompidou  van moderne kunst is een andere populaire mogelijkheid en Les Invalides  tentoonstelt wapens en harnassen van de Middeleeuwen.

Een hapje eten

Na al dat wandelen krijg je vast en zeker trek. Parijs zit vol met leuke historische cafeetjes waar oude legendes zoals Salvador Dalí. Ernest Hemingway en zelfs Benjamin Franklin ook zijn geweest (Les Deux Magots, Le Select en Le Procope).

Een restaurant waar je innovatieve gerechten voorgeschoteld krijgt en waar het nog heerlijk is ook, is in Hugo, in de straat Rue Papillon vlakbij de metro Poissonnière. Lekkere en goedkopere alternatieven zijn La Balançoire vlakbij Moulin Rouge, en het stille kleine italiaanse restaurant Il Piccolo Rifugio is verstopt vlakbij het Sacré Coeur. Het klinkt nu misschien alsof deze restaurantjes zeker weten tjokvol zitten met toeristen vanwege hun locatie, maar in alle eerlijkheid zijn dit echte pareltjes die niet elke toerist vindt.

Kroegen en clubs

Vele bezoekers willen in de avonduren nog ergens een alcoholistische versnapering (of twee) drinken. Hier zijn veel geschikte gelegenheden voor, maar enkele springen eruit. Le Comptoir Général, vlakbij het kanaal en metro République, is er daar een van. Met een stijl die eruit springt in een zaak die eruit ziet als een oud vervallen pakhuis, met decoraties van memorabilia en culturele prullaria van de Franse overzee partijen uit Afrika en de Cariben. De bar heeft verschillende zalen met verschillende doeleinden: bestel een cocktail en lounge in de voor bar, neem je cocktail mee naar buiten in de regenwoud-thema rookruimte, of bestel wat eten bij je cocktail in de 'kantine'. Bovenop dat alles worden er ook nog korte films afgespeeld in een andere aparte kamer met een projector en is er boven een tweedehands winkel. Deze bar heeft alles wat een hipster, wereldreiziger, of een ruimdenkende expat maar zou willen!

Alternatieve opties voor de nouvelle vague zijn de Quartier Latin (met 60s/70s films en klassiekers), jazz clubs in de buurt van Châtelet en grungy-hippe barren rondom Oberkampf-Ménilmontant.

Meer conventionele gebieden met bruisend nachtleven is het Bastille gebied (rue de Lappe, rue de la Roquette, rue du Faubourg Saint-Antoine etc.), Rue Mouffetard, en The Marais. Elk gebied heeft kroegjes en clubs waar je kunt drinken, dansen, en sociaal kunt wezen met iedereen. Voor de fans van punk rock is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan Bagnolet, en voor elektronische muziek moet je naar Port de Tolbiac.

Winkelen en souvenirs

De meeste toeristen nemen iets van een souvenir mee om hun tripje af te ronden en een aandenken te hebben wanneer ze weer in het thuisland zijn. Er zijn verschillende plekken in Parijs waar je kunt winkelen, zeker als je op zoek bent naar modezaken, en hieronder zijn een paar van onze aanraders.

Waarschijnlijk de beroemdste weg in Parijs, Champs-Elysées, heeft verschillende beroemde winkels. Maar, hoewel de straat heel erg aanlokkelijk is voor de conventionele toerist, raden wij aan om naar Avenue Montaigne te gaan, waar merken zoals Chanel en Dior verkocht worden als je wilt gooien met je geld.

Saint Germain des Près heeft alle bekende merken omdat het een Frans Bourgeois gebied is en wordt steeds aantrekkelijker voor bezoekers en inwoners. Ook kun je winkelen in Montmartre, ze hebben daar veel vintage winkels voor degene met een krap budget. La Défense en Les Halles hebben winkelcentra die bomvol verschillende winkels zitten. De vele souvenirwinkels kun je overal vinden waar ze mini Eiffeltorentjes, Paris St. Germain voetbalshirts en baretten verkopen

Wij hebben je voorzien van alle leuke alternatieve plekjes en nu is het aan jou om te kiezen waar je naartoe wilt!

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: