Banken in Frankrijk

Een bankaccount openen en gebruik maken van standaard diensten

Banken in Frankrijk

Als je van plan bent voor een langere periode in Frankrijk te blijven, moet je waarschijnlijk een bankrekening openen. Dit is belangrijk aangezien sommige diensten (zoals mobiele telefoons) automatische afschrijvingen van een Franse bankrekening vereisten.

Automatische betaling, bijvoorbeeld voor huurafschrijving, is meestal ook efficiëntere manier om je financiën te beheren.

Hoe je een rekening opent

Als je langer dan drie maanden in Frankrijk verblijft, kan je een lopende bankrekening (compte courant) openen als een 'résident'. Dit is meestal gemakkelijk en gratis. Gewoonlijk moet je het volgende laten zien:

  • Je paspoort
  • Je verblijfsvergunning (titre de séjour of carte de séjour)
  • Bewijs van adres (bijvoorbeeld een telefoon- gas- of elektriciteitsrekening, enz.) met je naam en adres.

Als je geen bewijs hebt van een verblijf, kan je een rekening as niet-woonachtige (compte non-résident) openen. Als het gaat om kosten en diensten is zo’n rekening normaal gesproken hetzelfde als voor Franse inwoners. Het grootste verschil is dat de bank gewoonlijk geen creditcard mag uitgeven of dat je niet rood mag staan.

Je kan ook een spaarrekening (compte d'épargne) openen, maar deze biedt geen creditcard of recht op een saldotekort. Sommige banken zullen je een persoonlijke adviseur toewijzen als je je verbindt met de bank.

Een bank kiezen

Kijk bij de bank in je thuisland of er een aaneengesloten bank in Frankrijk is, wat enkele handelingen kan vermakkelijken. Anders, als je geen specifieke wensen hebt, is het waarschijnlijk beter om te kiezen uit een van de belangrijkste Franse banken vanwege het grote netwerk van hun kantoren. De grootste banken in Frankrijk zijn:

Je kan ook een bankrekening openen bij het postkantoor (La Poste ). Het grootste voordeel is het netwerk van postkantoren, wat betekent dat je toegang hebt tot je bankrekening in bijna elk dorp in Frankrijk, maar je loopt het risico meer tijd in een wachtrij door te brengen.

Kosten (zoals overboekingen maken, betaalkaarten krijgen, verzekering, etz.) zijn vaak lager dan bij online bankrekeningen.

De meeste banken hebben speciale aanbiedingen voor studenten en jongeren (meestal onder de 26 jaar) om nieuwe klanten aan te trekken. Aangezien je kosten lager zullen zijn voor bijvoorbeeld creditcards, is het de moeite waard deze aanbiedingen uit te zoeken.

Als je specifieke wensen hebt of te maken hebt grote overboekingen en balansen, kan je onderhandelen met verschillende banken. Diensten variëren per bank en veel hangt af van de afzonderlijke persoon waar je mee te maken hebt, dus twijfel niet om van bank te veranderen als je niet de service krijgt die je nodig hebt.

Openingstijden

Standaard openingstijden voor banken zijn van 8:30-9:00 tot 16:00-17:30 van maandag tot vrijdag. Sommige banken verlengen deze tijden ook een keer per week, terwijl andere (vaak kleinere kantoren) juist dicht gaan gedurende de middag tussen 12:00-14:00. Sommige vestigingen gaan open op zaterdag (vaak tussen 9:00-13:00) maar zijn dan vaak gesloten op maandag.

Postkantoren zijn vaak open van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 18:00-19:00 en op zaterdagen tussen 8:00 en 12:00. Een uitzondering is het postkantoor in de Rue du Louvre in Parijs, die 24 uur per dag open is.

Standaard diensten

Controleer de voorwaarden van je bankrekening om onaangename verrassingen te voorkomen. Een paar dagen rood staan (découvert) boven een toegestaan limiet kan erg duur zijn en als je hiervoor geen toestemming hebt kan dit betekenen dat een bank je (credit)card blokkeert. Afhankelijk van de bank en ke inkomen zijn er verschillende regelingen met betrekking tot roodstaan; indien nodig kan je hierover onderhandelen wanneer je een rekening opent.

Rekeningafschriften (relevés de compte) worden meestal maandelijks verzonden. Soms kan je vragen om frequentere verklaringen. De meeste Franse banken verschaffen goede telefoondiensten (bijvoorbeeld voor het checken van je saldo) en internetbankieren. Toegang tot deze services is meestal zonder extra kosten.

Bank- en creditcards kunnen tussen de €15-45/jaar kosten and worden binnen één tot twee maanden verzonden worden.

Vele banken verschaffen ook andere diensten, zoals verzekeringen en hypotheken. Een gewone verzekeringsservice is een regeling die jou (en vaak ook andere leden van het huishouden) dekt in het geval van verlies of diefstal van creditcards, cheques of auto- en thuissleutels. Zo’n investering blijkt vaak de moeite waard te zijn. De kosten voor het vervangen van sloten in een typisch Franse gepantserde deur kunnen oplopen tot meer dan €200,-.

In Frankrijk hoef je geen rente te betalen over een lopende rekening. Je kan verschillende soorten spaarrekeningen openen, zoals:

  • Livret (Compte d'Epargne sur Livret): algemene spaarrekening, je kan makkelijk geld overmaken van en naar je lopende rekening
  • LDD (Livret de Développement Durable): ‘Boekje’ van duurzame ontwikkeling. Belastingvrije rente op een balans tot €12.000. Je kan makkelijk geld overmaken van en naar je lopende rekening. Iemand mag maar één zo’n rekening bezitten.
  • PEL (Plan d'Epargne Logement) of CEP (Compte d'Epargne Logement): lange-termijn spaarrekeningen voor het kopen van een huis.
  • Pensioenplannen

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: