Onderzoek doen

Hoe je je droomwoning in Frankrijk vindt

Onderzoek doen

De kans op een succesvolle zoektocht naar onroerend goed in Frankrijk is groter als je grondig onderzoek doet naar de verschillende regio’s, de soorten onroerend goed en woningen die beschikbaar zijn, de prijzen en relatieve waarden en de procedures voor het kopen van onroerend goed in Frankrijk.

Het is makkelijk om verliefd te worden op de schoonheid en sfeer van Frankrijk en een contract te tekenen zonder dit goed genoeg te overdenken. Laat niet toe dat je gehaast een beslissing maakt (bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de prijs van een woning gaat stijgen omdat iemand anders schijnbaar ook geïnteresseerd is), als je niet honderd procent zeker bent van je zaak. Al dromen veel mensen ervan een vakantiewoning of een woning voor na hun pensioen te kopen in Frankrijk, is het belangrijk grondig research te doen en voorzichtig te zijn met ‘droomverkopers’ (vaak landgenoten), die inspelen op je onwetendheid en je alles zullen vertellen om je een woning te laten kopen. Velen maken kostbare (en soms zelfs rampzalige) vergissingen bij het kopen van een woning in Frankrijk, meestal omdat ze onvoldoende onderzoek hebben gedaan en te veel haast hebben, waarbij ze zichzelf soms onredelijke deadlines opleggen, zoals een huis vinden gedurende een midweek of week vakantie, al zouden ze nooit zo overhaast zijn als ze een woning in hun eigen land zouden kopen!

Het is niet ongewoon dat kopers na een paar maanden of jaren spijt hebben van hun beslissing en wensen dat ze iets anders gekocht hadden in een andere regio (of zelfs in een ander land!).

Vraag als dat mogelijk is om advies en bruikbare informatie van mensen die al een huis in Frankrijk hebben, gebaseerd op hun eigen ervaringen en vergissingen. Veel informatie is te vinden in het boek Foreigners in France: Triumphs & Disasters (een boek uit dezelfde reeks als waar deze tekst op gebaseerd is), maar het is natuurlijk het beste iets uit iemands eigen mond te horen! Het is ook goed boeken te lezen die speciaal geschreven zijn voor degenen die van plan zijn in Frankrijk te gaan wonen of werken (zoals Living and Working in France, ook door David Hampshire). Het helpt om specifieke woningtijdschriften en kranten te lezen en woningbeurzen en –exposities te bezoeken. Er is ook een aantal websites met informatie en advies van andere expats.

Tip: Houd in gedachte dat de kosten voor het investeren in een paar boeken en tijdschriften (en ander nazoekwerk) maar heel klein zijn vergeleken met wat een grote fout je kan kosten. Geloof echter niet zomaar alles wat je leest!

Problemen vermijden

De problemen die verband houden met het kopen van woningen in het buitenland zijn benadrukt in de afgelopen decennia, waarin de huizenmarkt in veel landen door goede en minder goede periodes is gegaan. Vanuit wettelijk oogpunt is Frankrijk een van de veiligste plekken in de wereld om een huis te kopen, en kopers ontvangen onder de Franse wet veel bescherming, ongeacht of ze Franse burgers of niet-Franse inwoners zijn. Ondanks dat moet je de gebruikelijke voorzorgmaatregelen nemen met betrekking tot aanbiedingen, afspraken, contracten, deposito’s en het verkrijgen van de juiste eigendomsakte.

De meest voorkomende problemen die ervaren worden door kopers in Frankrijk omvatten:

Kopen in de verkeerde plaats – Doe research en huur indien mogelijk eerst. De verkeerde beslissing omtrent locatie is een van de hoofdredenen voor teleurstelling onder buitenlanders die een woning in Frankrijk gekocht hebben. 

Het kopen van een woning die moeilijk of onmogelijk te verkopen is – Als er een kans bestaat dat je de woning op korte of middellange termijn moet verkopen (en je je investering terug wilt verdienen) is het belangrijk een huis te kopen dat later makkelijk te verkopen is. Bij een woning met een brede aantrekkingskracht in een populair gebied (vooral aan het water) is dit niet moeilijk - in minder populaire gebieden moet een woning erg speciaal zijn om het snel te kunnen verkopen. Een bescheiden woning met een redelijke prijs is veel makkelijker te verkopen dan een grote, prijzige woning, vooral wanneer deze gerestaureerd of gemoderniseerd moet worden. In de meeste gebieden is er een kleine markt voor gerenoveerde, landelijke woningen. Er zijn vaak vele potentiële kopers in de prijscategorie €50.000 tot €100.000, maar deze worden zeldzamer rond €150.000, behalve als een woning erg aantrekkelijk is en zich bevindt in een populair gebied en perfecte staat. In sommige gebieden staan zelfs aantrekkelijke woningen voor een aantal jaren te koop.

Het kopen van een huis en tuin die veel groter zijn dan je nodig hebt – Al lijkt het kopen van een huis met talloze kamers en verschillende hectare land misschien een goede investering, je moet in gedachte houden dat indien je je huis wil verkopen er weinig potentiële kopers kunnen zijn (zie hierboven), vooral als de prijs erg gestegen is na renovatie (zie hieronder). Je moet goed nadenken over wat je gaat doen met een grote tuin en huis. Beiden zullen veel onderhoud nodig hebben en stookkosten zullen hoog zijn. Houd je van tuinieren of ben je er op voorbereid in een jungle te wonen? Kan je het je veroorloven een tuinier te betalen? Je kan land natuurlijk altijd gebruiken voor het planten van een wijn- of boomgaard, voor het creëren van een meer of het gebruiken voor landbouw. Koop echter ook niet te snel een woning die te klein is; als je een huis hebt in Frankrijk zal je je al snel realiseren dat je meer familie en vrienden hebt dan je dacht! 

Teveel betalen – Buitenlandse kopers, vooral Britten, zijn vaak geneigd meer te betalen dan de echte marktwaarde van een woning omdat het zo goedkoop is vergeleken met een vergelijkbare woning in hun thuisland en ze terughoudend zijn met onderhandelen omdat ze bang zijn het te verliezen. Sommige Franse verkopers en bureaus trekken hier voordeel van door het vragen van te hoge prijzen. 

Het in grote mate onderschatten van de kosten voor restauratie en modernisering –€50,000 voor een bouwvallig huis kan een koopje lijken, maar de kosten voor renovatie kunnen zo hoog zijn als de kosten van een nieuw huis en tot wel drie keer de aankoopkosten bedragen. Daarnaast neemt renovatie heel wat tijd en moeite in beslag. 

Een huis kopen voor zaken, bijvoorbeeld om in gîtes te veranderen, en te optimistisch zijn over het inkomen – Het verhuurseizoen kan maar 15 weken zijn in sommige gebieden, wat betekent dat het moeilijk of onmogelijk is de kosten voor het onderhouden van een huis te dekken, laat staan dat ze voldoende zijn voor een fatsoenlijk levensonderhoud. 

Een oude woning niet laten inspecteren – Aangezien inspecties niet gebruikelijk zijn in Frankrijk, denken veel mensen dat ze niet nodig zijn – vaak met rampzalige consequenties.

Geen juridisch advies vragen – Een andere veelvoorkomende onderstelling onder buitenlandse kopers is dat de notaire die de aankoop afhandelt, zal zorgen voor hun belangen en zal verzekeren dat ze niet in de problemen raken, wat niet per sé het geval is.

Het niet includeren van noodzakelijke voorwaarden in een contract – Zoals genoemd, zal de notaire niet per sé je belangen veiligstellen door het toevoegen van voorwaarden aan het contract.

Een te grote hypotheek nemen – Franse kredietverstrekkers bieden grotere en langere hypotheken aan, vooral voor buitenlandse kopers, wat hen ertoe kan verleiden meer te lenen dan ze zich kunnen veroorloven om terug te betalen. 

Als je op zoek bent naar een vakantiewoning zou je, in plaats van gelijk een huis of appartement te kopen, ook kunnen overwegen een stacaravan te kopen of te investeren in een regeling die je bezetting van een woning beperkt tot een aantal weken per jaar, zoals mede-eigendom, een “sale- and leaseback” of timesharing.

Haast je niet bij het investeren in een van deze plannen zonder de markt goed te onderzoeken, en voordat je absoluut zeker bent van wat je wil en wat je echt kan verwachten te krijgen voor je geld. 

Al is het niet mogelijk je te verzekeren tegen een slechte beslissing, kan je je wel verzekeren tegen een aantal minder bekende problemen, zoals grensconflicten en het recht op gebruik van een weg over of gebruik van onroerend goed, door middel van eigendomsrechtverzekering die aangeboden wordt door sommige makelaars en verzekeraars. 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: