Een begin maken met Frans

Hoe en waar Frans te leren

Een begin maken met Frans

Een nieuwe taal leren is voor iedereen een uitdaging. Er zijn veel manieren om de taal te leren; van taalboeken tot video’s en online cursussen.

Ondanks beweringen als ‘leer Frans in dertig dagen’, zijn er geen echte korte manieren om vloeiend te spreken en te schrijven, maar je zou het proces wel kunnen versnellen. Hier zijn een aantal tips die je zullen helpen op een efficiëntere manier Frans te leren.

Het begint allemaal bij jezelf..

De beste tip is je onder te dompelen in de taal en oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je in de mogelijkheid bent om je voor een tijdje alleen maar op Frans en niets anders te focussen, doe dat dan; die kan een echte hulp zijn. Lees kranten en tijdschriften, kijk naar Franse televisie en films en luister naar de radio. Probeer zoveel mogelijk persoonlijk contact met andere te hebben. Klets met buren, winkeleigenaars, barpersoneel, enz. - iedereen is een goed doelwit om een beetje te oefenen. Hoe meer je blootgesteld bent aan Frans en hoe minder je je moedertaal gebruikt, hoe sneller je zal leren. Het onthouden van gramaticaregels is geweldig, maar niets gaat op tegen ervaring in de praktijk.

Televisie is waarschijnlijk de snelste manier om je luistervermogen te verbeteren. Het is gratis en je bent ervan verzekerd dat je mensen natuurlijk (en snel) zal horen praten. Verwacht niet alles te begrijpen, vooral geen dingen als praatprogramma’s, aangezien dit zelfs lastig is voor mensen met een goed niveau Frans. Hoe meer je luisters en kijkt, hoe sneller je merkt dat woorden en zinnen oppikt. Je zal verrast zijn hoeveel je kan leren op een manier die ‘relatief pijnloos’ is.

Taalcursussen

Veel mensen beginnen met het nemen van een Franse taalcurus. Het aanbod is breed en loopt van taalprogramma’s aangeboden door lokale universiteiten (als je deelneemt aan een uitwisselingsprogramma kan dit aan het begin van het jaar plaatsvinden) tot taalscholen.

Lessen worden meestal alleen in het Frans gegeven, zelf voor beginners, wat je zou moeten helpen gewend te raken aan Franse klanken en uitdrukkingen. Als je binnen een korte tijd een basiskennis van Frans moet hebben, zijn er intensievere cursussen voor een ‘kick-start’ in de taal. Anders is het meestal raadzaam om op een meer geleidelijke wijze te leren over een langere tijdsperiode.

Succes is natuurlijk een resultaat van de hoeveelheid tijd en moeite die je stopt in het leren. Inspanningen om zowel binnen en buiten het klaslokaal te oefenen zullen je vaardigheden snel verbeteren.

De volgende websites geven je verdere informatie over taalcursussen:

  • Door de Franse regering aanbevolen taalcentra die gecertificeerde cursussen aanbieden: www.qualitefle.fr 
  • SOUFFLE Groupement professionnel des organismes d'enseignement du français langue étrangère: www.souffle.asso.fr 
  • Groupement des centres d'enseignement du français langue étrangère en France: www.fle.fr   

Privélessen

Als je tijd beperkt is of het of het idee van een taalcursus in groepsverband je niet aantrekt, zou je privé- één-op-één klassen kunnen nemen. Afhankelijk van de leraar is dit een goede manier om te leren. Het is vaak de duurste optie; gewoonlijk kost het zo’n €15-23/uur. Er zijn echter mensen die hun (soms online) diensten tegen goedkopere tarieven aanbieden.

De meeste taalscholen kunnen privélessen regelen, maar het is meestal een stuk goedkoper direct in contact te komen met een privéleraar. Kwaliteit variëert afhankelijk van de vaardigheden en ervaring van de leraar en kan een grote invloed hebben op je vorderingen, vooral als je een beginner bent. Zorg er bij het maken van een keuze voor dat je je op je gemak voelt bij de persoon en de manier van lesgeven. Ben niet bang om te veranderen als je het gevoel hebt niet overweg te kunnen met de leraar.

Een goede manier om een leraar te vinden is door vrienden of collega’s om tips te vragen. Je kan ook kijken naar mededelingsborden in taalscholen en universiteiten. Een andere goede plek om mensen te vinden die taallessen geven is binnen de Advertenties van Just Landed.

Uitwisselingen

Taal-uitwisselingen (échanges) zijn een goede manier om gratis spreek-ervaring te krijgen. Je vormt een paar met een Frans persoon die jouw taal wilt leren. Je helpt elkaar door de talen af te wisselen. Dit is ook een heel goede manier om nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken. De meeste universiteiten en taalscholen hebben een lijst met potentiële Franse kandidaten or hebben op zijn minst een prikbord met berichten. Je kan ook gebruik maken van onze forums om een uitwisselingspartner te vinden.

Woordenboeken

Als je de taal serieus wilt leren is het verstandig te investeren in een grote editie van de woordenboeken Larousse of Le Petit Robert. Deze zullen je de meest relevante en begrijpelijke informatie geven over modern Frans. Als je net begint kan je een pocket-woordenboeken kopen met twee talen (zoals een Collins of Hachette) en overgaan op een groter woordenboek wanneer je deze nodig hebt.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: