Sport in Italië

Sportfaciliteiten en informatie

Sport in Italië

Bij je aankomst in Italië zal je vlug merken hoe belangrijk sport is in een land waar La Gazzetta dello Sport de grootste en meest verkochte krant is.

Vele Italianen werken zich echter niet in het zweet zoals velen dat wel doen in andere landen.

De Italianen kijken eerder naar sport dan dat ze zelf eraan deelnemen. Niettemin heeft Italië een record in internationale competitiesporten zoals: voetbal, basketbal, fietsen, autosport, skieën en boksen. Op straat zie je vele joggers en fitness is ook in de laatste tien jaar.

Scholen moeten geen sportlessen geven als extra activiteit. Hoewel sommige scholen dit wel doen, hebben ze een gebrek aan voorzieningen en is het niet mogelijk voor hen om turnlessen te geven. Er zijn talrijke kansen om deel te nemen aan amateursporten. Je moet echter wel wat harder zoeken.

Italianen nemen hun sport ernstig en ze kleden zich op om er goed uit te zien. Als je mee wilt doen met een club kan je maar beter geen oude short en T-shirt aantrekken met reclame over jouw favoriete bier (of een universiteit waar je nooit naartoe ging).

Italianen hebben altijd het nieuwste en het beste materiaal, de meest modieuze outfit welke sport ze ook uitoefenen en of het nu een beginner is of niet. Het sportmateriaal kost niet zoveel in Italië, hoewel modieuze merkkleding heel duur kan zijn. Als je gedurende het laagseizoen en de koopjesperiode je aankopen kunt doen, kan je een aanzienlijk bedrag uitsparen.

Toerisme- en informatiekantoren kunnen je adressen geven van lokale sportclubs en faciliteiten maar ze kunnen echter geen gedetailleerde informatie verschaffen. Sportzaken zijn meestal een goede informatiebron voor lokale sporten, faciliteiten en clubs (associazioni e federazioni sportive). Men kan ze terugvinden in de gouden gids (pagine gialle) of in de Engelse gouden gids .

Je kan eventueel de nationale federatie van de door jou gekozen sport (sommige federaties kan je terugvinden in dit hoofdstuk) contacteren of het Italiaanse Olympisch Comité, Comitato Olimpico Nazionale Italiano/CONI, Foro Italico, 00194 Rome (06-36851). Je kan een heleboel informatie terugvinden over Italiaanse sporten op internet, op de website datasport .

Sporten zoals voetbal (vooral), autosport en fietsen trekken een aantal supporters aan. Als je de kans hebt om een groter evenement bij te wonen in één van deze sporten zal het zeker een ervaring zijn dat je niet gauw vergeet. De onderstaande informatie omvat toelichtingen over zowel het toeschouwen naar als het deelnemen aan de bekendste Italiaanse sporten (in alfabetische volgorde).

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: