Taalscholen

Waar kan je Italiaans leren in Italië?

Taalscholen

Je kan een taalcursus volgen als jeniet vlot Italiaans spreekt. Leer zo snel mogelijk Italiaans als jeeen goede tijd wilt beleven in het buitenland.

Mensen die voorgoed in Italië leven is het aanleren van Engels geen optie, aangezien er in vele gebieden weinig of geen Engels gesproken wordt. Hoewel het niet gemakkelijk is, kan zelfs de minst taalvaardige (en oudste) persoon een kleine kennis van het Italiaans verwerven. Om de taal aan te leren moet je hard werken en ook heb je hulp en doorzettingsvermogen nodig. Je leert het niet zomaar maar je moet echter een inspanning doen om te leren. Hoe beter je Italiaans spreekt, hoe meer je succes zal hebben in je latere beroepsleven en hoe meer vermaak je zal beleven in je vrije tijd.

Je kan zonder probleem Italiaans aanleren in Italië, daar er veel scholen zijn. De taal wordt aangeleerd in taalscholen, Italiaanse hogescholen en universiteiten, private en internationale scholen, buitenlandse en internationale instellingen, de overheid, culturele associaties, professionele trainingscentra, clubs en privé leraars. Het onderwijs is heel uitgebreid, van introductielessen voor beginners tot gespecialiseerde zakelijke of culturele cursussen. Verder zijn er cursussen op universiteitsniveau waarbij je een erkend diploma kan halen.

Er zijn veel taalscholen (scuole di lingua) doorheen Italië die een grote variatie hebben aan taallessen , hoeveel uren je wilt studeren per week, hoeveel geld je eraan wilt spenderen en hoe snel je wenst te leren. De taallessen vallen onder de volgende categoriën:

Categorie

Aantal uren per week

Standarad

tot 20

Intensief

20 - 30

Extra-intensief

40+

De kost voor een week les (40 uur) voor de cursus extra-intensief kost ongeveer 140 euro, afhankelijk van de school. De cursussen gaan van 4 maanden tot 1 jaar. Men krijgt zowel les in kleine groepjes als individueel.

Vele taalscholen bieden een variëteit aan andere cursussen, gaande van vertaling en tolk tot zakelijke cursussen, koken, literatuur en kunstgeschiedenis. De school biedt een variëteit aan taaldiploma's (inclusief hun eigen interne kwalificaties). Enkele bieden een Certificato d'Italiano come Lingua Straniera (CILS). Deze worden herkend als ingangskwalificatie voor niet-EU-studenten die wensen te studeren aan Italiaanse universiteiten.

Één van de oudste taalassociaties in Italië is Dante Alighieri. Deze heeft scholen doorheen het land (niet te verwarren met scholen dat Dante Alighieri gebruiken in hun titel maar behoren niet tot de maatschappij) en promoot de Italiaanse taal en cultuur doorheen een netwerk van wereldwijde gemeenschappen.

Het Britse Instituut heeft een aantal scholen in grote steden, waar er zowel Italiaans aan buitenlanders aangeleerd wordt en Engels aan Italianen. Vele universiteiten in Italië hebben taalcentra (Centri Linguistici Atenei/CLA) die een variëteit aan cursussen bieden. Meestal zijn het zomercursussen en deze zijn goedkoper dan de meeste private scholen. De Universiteiten voor Buitenlanders (Università per Stranieri) in Sienna en Perugia (niet zozeer universiteiten maar grote taalscholen) bieden het hele jaar door Italiaanse lessen op diverse niveaus.

Zoals bij alle private scholen kan je beter de prijzen vergelijken, aangezien er een aanzienlijke variatie is in standaarden en faciliteiten. Bekende internationale scholen bieden niet noodzakelijk het beste onderwijs.

Je kan ook privélessen volgen. Dit is veel sneller maar wel duur. Ondanks Italiaanse leraars het slechtst worden betaald in Europa is er geen tekort aan privéleraars. De tarieven hangen af van waar je woont. De lessen bedragen ongeveer 12 euro per uur in centrale en zuidelijke regio's en 30 euro per uur in Rome en Milaan met een gekwalificeerde leraar.

Lokale kranten, universiteiten en openbare informatieborden zijn geschikt om een gepaste leraar te vinden of om een advertentie te plaatsen. Je kan ook aanbevelingen vragen aan vrienden, buren en werkcollega's. In sommige gebieden voorziet de lokale jeugd adviesdienst gratis spreeklessen voor buitenlandse studenten.

Families die naar Italië wensen te verhuizen zijn mogelijk geïnteresseerd in Intercultura, de Italiaanse afdelingen van de American Field Service  organisatie. Dit is een internationale, vrijwillige organisatie zonder winstoogmerk die culturele uitwisselingen biedt voor jongeren wereldwijd. Uitwisselingen bij Intercultura zijn voor studenten van 15 jaar die wensen te verblijven bij een Italiaanse familie van 2 weken tot een jaar. Voor meer informatie kan je Intercultura  contacteren, Via Gracco del Secco, 100-53034 Colle Val d’Elsa (SI) (Tel. 0577-900 011).

De Universiteiten voor Buitenlanders in Sienna en Perugia verlenen een aantal studiebeurzen. Meer informatie kan je vinden bij de culturele afdeling van de Italiaanse ambassade in het buitenland.

Een gids met taalscholen, instellingen en organisaties die Italiaanse lessen aanbieden wordt verschaft door de Associazione Scuoli di Italiano come Lingua Seconda/ASILS  (Tel. 09-422 3441) en van het Italian Cultural Institute , 39 Belgrave Square, London SW1X 8NX, UK (Tel. 020-7235 1461). Men kan ook adressen terugvinden op het internet  bijna alle regio's van het land kan men vinden en de links bieden een aantal scholen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: