Banken

Een bankrekening openen

Bankieren is erg simpel in Nederland. De meeste banken in Nederland bieden gelijkwaardige diensten en goede service. Ze hebben allemaal internet bankieren, wat het geheel weer een stuk comfortabeler maakt. Vraag je vrienden en kennissen welke bank zij het prettigst vinden.

In Nederland moet je echt een bankrekening hebben. Je hebt een bankrekening nodig om je salaris te ontvangen, om je huur te betalen, gas, water, licht en telefoondiensten vereisen allemaal automatische betaling via de bank.

Ingezetenen van de EU hebben een geldig paspoort en "bewijs van adres" nodig om een bankrekening te openen. Sommige banken kunnen ook vragen naar een arbeidscontract en een Sofi-nummer. Niet-ingezetenen van de EU dienen ook hun inschrijving bij de vreemdelingenpolitie mee te nemen.

Een bank kiezen

De grootste banken in Nederland zijn de ABN-AMRO, ING, Rabobank, Postbank, Fortis en de SNS bank. De Postbank was vroeger in handen van de overheid, maar is later geprivatiseerd, en is nu onderdeel van de ING Bank. Je kunt de Postbank nog steeds vinden in de postkantoren.

De commissies verschillen nauwelijks van bank tot bank. De Postbank is iets goedkoper dan de andere banken, maar je geniet er minder service en langere wachttijden bij de postkantoor afdelingen. De meeste banken hebben een goed systeem van internetbankieren. De ABN-AMRO, ING, Rabobank, en de Postbank zijn waarschijnlijk de makkelijkste in het gebruik.

Voor de dichtstbijzijnde kantoren kijk je op de websites van de banken.

ABN-AMRO
0900 0908
www.abnamro.nl 

Fortis Bank
0900 8172
www.fortis.com 

ING Bank
0800 7011
www.ing.nl 

Rabobank
030 216 0000
www.rabobank.nl 

Postbank
0900 1958
www.postbank.nl 

SNS Bank
0900 - 18 50
www.snsbank.nl 

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: