Tarieven

De juiste aanbieder en het juiste pakket kiezen

Tarieven

Welke aanbieder en welk pakket moet ik kiezen voor mijn mobiele telefoon in Nederland? Het lijkt allemaal erg ingewikkeld met zóveel aanbieders en pakketten. 

Echter, als je jezelf een aantal vragen stelt, kom je erachter dat het niet al te ingewikkeld is.

Kan ik mijn huidige mobiele telefoon in Nederland gebruiken?

Als je mobiele telefoon van het GSM formaat is, en je aanbieder het "Roamen" toestaat, dan kun je hem in Nederland gewoon gebruiken. Let op: dit is een dure optie - je betaald voor gemaakte en ontvangen telefoongesprekken.

Kan ik mijn huidige mobiele telefoon met een Nederlandse SIM kaart gebruiken?

Dat ligt eraan of je telefoon een simlock heeft of niet. Veel mobiele telefoons worden spotgoedkoop verkocht (onder kostprijs), maar zijn dan ge-simlocked. Dit om te voorkomen dat je een goedkope telefoon koopt en dan van netwerk veranderd. Stop een simkaart van iemand anders in je telefoon (van een andere aanbieder uiteraard) in je telefoon, en kijk of het werkt. Werkt het niet, dan kun je eventueel op de markt of in kleinere mobiele telefoonwinkels je simlock tegen een kleine vergoeding laten verwijderen.

Stel jezelf de volgende vragen

Heb ik een nieuwe telefoon nodig, of kan ik mijn huidige mobiel in Nederland gebruiken?

Indien je telefoon het doet, en je niet persé een nieuw model wilt, dan kun je volstaan met een Nederlandse simkaart. Dit zal een stuk goedkoper zijn dan de aanschaf van een nieuwe telefoon. Je kunt bijna overal wel simkaarten kopen, zelfs in de Albert Heijn. Maar voor een simkaart met contract dien je naar een telefoonwinkel te gaan.

 Wil ik een contract, of liever prepaid?

Deze keuze hang af van hoeveel je van plan bent te bellen, en voor hoe lang je in Nederland zult blijven.

A) Prepaid betekent complete vrijheid, je kunt het net zo lang of kort gebruiken als dat het je uitkomt, zonder enige verplichtingen. De keerzijde is dat de tarieven veel hoger zijn dan bij een contract. Wanneer je geen beltegoed meer hebt, dien je éérst je kaart op te waarderen alvorens je weer verder kunt bellen.

B) Contract: Indien je van plan bent om minimaal een jaar in Nederland te blijven, kan een contract wel de juiste optie zijn. Je hebt de keuze uit een 1,2, of 3 jarig contract. Bij een langere contractsduur betaal je uiteraard minder voor de telefoon van jouw keuze. Heb je al een mobiele telefoon, en wil je alleen een simkaart met contract, dan zijn er bedrijven die je contant geld geven voor het afsluiten van een contract, dit kan oplopen tot honderden Euro's. Met een contract betaal je maandelijkse vaste kosten tussen de €7.50 en €150 per maand. Gewoonlijk krijg je hier een belbundel voor, een bepaald aantal minuten inbegrepen in het maandelijkse bedrag. Onthoud dat je bij het afsluiten van een abonnement vaak activatiekosten moet betalen. 

Kiezen

Nadat je de uit de opties hierboven een keuze hebt gemaakt, dien je de moeilijkste keuze te maken. Bij welke aanbieder ga ik mijn hard verdiende centen uitgeven.

Je weet waarschijnlijk al of je een prepaid of een contract wil, en ook of je een nieuwe telefoon wilt of niet. Nu alleen nog kiezen tussen KPN, Vodafone, Telfort, Orange, en T-mobile. Ze bieden tegenwoordig allemaal goede kwaliteit en goede service. Het is dus nu aan jezelf om uit te vinden welke van hun het beste belpakket voor jouw belgedrag heeft. Als standaard geldt, hoe hoger het maandelijkse bedrag, hoe lager de tarieven per minuut, of hoe meer minuten inbegrepen in de belbundel.

Hier volgen een aantal onafhankelijke aanbieders van mobiele telefonie waar je de verschillende contracten en prepaid opties met elkaar kunt vergelijken.

Analyseer je belgedrag om het juiste belpakket voor jou te bepalen of kies een internet en mobiel pakket:

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: