De banenmarkt

Werkgelegenheid voor buitenlanders in Nederland

De  banenmarkt

Wat moet ik weten over de Nederlandse banenmarkt? Mag ik in Nederland werken? Wat moet ik doen om een baan te vinden? Antwoorden op deze vragen, en meer, volgen hieronder.

Na 8 jaar lang te hebben gedaald, ging de werkeloosheid in 2003 weer omhoog met als oorzaak een stagnerende economie. Deze trend van stijgende werkeloosheid zette zich voort in 2004. Dit jaar word verwacht dat de werkeloosheid zal stijgen naar 540,000, ongeveer 6.5% van de arbeidsmarkt.

Er is ook een extreem hoog aantal arbeidsongeschikten in Nederland. De overheid heeft nu maatregelen genomen om dit aantal flink terug te dringen. Dit zal betekenen dat er meer mensen op de arbeidsmarkt zullen komen, en dus het aantal werkzoekenden per baan ook zal stijgen.

Voor buitenlanders is het extra moeilijk om werk te vinden. Voor veel banen is de Nederlandse taal een verplichting. Er gelden ook strikte regels voor het aannemen van buitenlanders (afkomstig uit niet EU/EEG landen). Ben je opzoek naar werk in de detailhandel, restaurants/bars of taal leraar/lerares (vooral Engels), dan is het een stuk makkelijker.

Werkvergunningen en aanvraagprocedures

Mensen afkomstig uit de EU/EEG landen hebben het recht om zonder werkvergunning in Nederland te werken. EEG staat voor Europese Economische Gemeenschap, welke buiten de EU landen ook IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland omvat. Binnen 8 dagen na aankomst in Nederland dien je naar de Vreemdelingenpolitie te gaan. Daar vertellen ze je precies wat je moet doen.

Voor mensen afkomstig uit alle andere landen: Je dient een MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf) aan te vragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar je woonachtig bent, voordat je een werkvergunning kunt aanvragen. Je mag daarna geen enkel Schengen land binnenkomen totdat er een beslissing genomen is over je aanvraag. Een Nederlands werkvergunning is werkgever gebonden. Je (toekomstige) werkgever dient aan te tonen dat jij over vaardigheden beschikt om de functie te vervullen en dat geen EU/EEG werkzoekenden deze vaardigheden hebben. Indien je een werkvergunning hebt om bij 1 werkgever te werken, dien je een nieuwe werkvergunning aan te vragen indien je van baan wilt veranderen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: