Oostenrijkse wijnregio's om te bezoeken

Oostenrijks wijnerfgoed

Oostenrijkse wijnregio's om te bezoeken

Oostenrijk staat bekend om de Wals, klassieke muziek en keizerin Sisi, maar wie had gedacht dat Oostenrijk ook een rijk wijnerfgoed heeft?

De meeste wijnverbruikers zijn zich hier niet van bewust, maar Oostenrijk maakt een aantal erg goede wijnen. Eindelijk beginnen meer en meer wijnkenners te erkennen dat ook Oostenrijkse wijn een plek verdient onder een aantal van de beste wijnen, zoals die uit Frankrijk, Italië of Californië. Oostenrijkse wijnen zijn meestal droge witte wijnen, en maar 30% ervan is rood.

In werkelijkheid is wijn al meer dan 4000 jaar een deel van de cultuur in het gebied van Oostenrijk, maar deze bijzondere geschiedenis is verborgen gehouden vanwege het "wijnschandaal" van 1985, wanneer uitkwam dat een aantal wijnhandelaars hun wijn verdunden door het toevoegen van de schadelijke substantie diethylene glycol aan hun producten. Het schandaal heeft de markt voor Oostenrijkse wijn tijdenlijk kapot gemaakt. Uiteindelijk heeft het wijnproducenten in het land geleerd dat om het vertrouwen van de consument terug te winnen, ze hun kwaliteitseisen consequent moesten verhogen, iets dat vandaag de dag nog steeds gebeurt.

Oostenrijks wijnregio's 

In 2005 had Oostenrijk meer dan 50.000 hectare aan wijngaarden, verdeeld over drie belangrijke wijnregio's:

Laag-Oostenrijk, dat de regio's Wachau, Kremstal en Kamptal omvat; hier komen de meeste witte wijnen van het land vandaan.

Burgenland bij de grens met Hongarije, dat de regio's Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland en Südburgenland omvat. Dit gebied staat bekend om zijn sensationele zoete wijnen en goede rode wijnen.

Styria, waarin drie andere regio's samenkomen : Südoststeiermark, Südsteiermark en Weststeiermark. Dit zuidelijke gebied dat aan Slovenia grenst staat bekend om zijn aromatische, smaakvolle witte wijnen.

Bijna alle Oostenrijkse wijngaarden bevinden zich in het oosten van het land - Laag-Oostenrijk en Burgenland vormen samen Weinland Österreich, het wijnland van Oostenrijk.

Wijnroutes

De beste manier om Oostenrijk te bezoeken en langs zoveel mogelijk goede wijnplekken te komen is door langs de wijnroute van Laag-Oostenrijk te reizen. Zich uitstrekkende over 830 km, is de Wijnroute van Laag-Oostenrijk één van de langste ter wereld. Het leid je door acht wijnbouwgebieden, terwijl je langs meer dan 150 dorpen en ongeveer 1,700 wijnmakerijen, wijntaveernes en culinaire restaurants gaat.

Deze route heeft niet alleen met wijn te maken. Een van de grootste voordelen is dat het reizigers niet alleen een complete tocht door wijntraditie biedt, maar ook langs thermale baden, indrukwekkende gebouwen, een aantal geweldige wandel- en fietsgebieden langs de rivier de Donau en nog veel meer.

De wijnregio's van Burgenland en Styria bieden ook geweldige routes voor reizigers, dus als wijn je passie is zou je elke regio moeten bezoeken om meer uit te vinden over elk zijn eigenaardigheden en om de verschillen te proeven tussen elke wijn.

Beste druiven

Hier is een overzicht van de beste Oostenrijkse druiven:

  • Grüner Veltliner: Met Oostenrijks eigen variëteit, produceren deze druiven erg smaakvolle wijnen. Grüner is een wijn die zowel jong als ouder gedronken kan worden. Het is een veelzijdige wijn en gaat goed samen met elk soort eten.
  • Riesling: Deze druiven produceren misschien wel een van de meest bekende soorten Oostenrijkse wijn in de wereld. Terwijl deze druiven goed groeien in de regio, nemen ze maar 3% van al Oostenrijks wijngaardgebieden in.
  • Weissburgunder: Oostenrijkse Pinot Blanc, maakt erg aromatische droge witte wijnen. Deze druiven groeien vooral in het zuiden van het land.
  • Welschriesling: Oostenrijks tweede meest geplante witte druif, wordt gebruikt om zoete wijnen van te maken.
  • Zwiegelt: De meest geplante rode druif, wordt gebruikt voor verschillende wijnen.
  • Blaufränkisch: Gebruikelijk in Burgenland, wordt gewoonlijk gebruikt voor hogere kwaliteit rode wijnen. 
  • Blauer Portugieser: Maakt zachte wijnen die vroeg geconsumeerd moeten worden omdat de wijnen van deze druifsoort niet goed ouder worden.

Oostenrijks wijnen hebben een paar unieke eigenschappen die ze in toenemende mate aantrekkelijk maken voor wijnkenners over de hele wereld. Als je in Oostenrijk woont, zou je de lokale wijn eens een kans moeten geven. Uiteindelijk zou je er nog eens verliefd op kunnen worden. 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: