Autorijden in Oostenrijk

Hoe je aan een rijbewijs komt in Oostenrijk

Autorijden in Oostenrijk

De wettelijke leeftijd om auto te mogen rijden in Oostenrijk is 18 jaar. Iedereen die auto wil rijden in Oostenrijk moet het volgende in gedachte houden:

 • In de periode tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht
 • Het is verplicht om ten alle tijden met lichten aan te rijden
 • De "Autobahn Vignette " moet vastzitten aan de voorruit (anders kan je een boete krijgen die op kan lopen tot €120,-)
 • Een aantal verhuurbedrijven verbiedt auto´s om meegenomen te worden naar Oost-Europese landen en iedereen die daarop betrapt wordt zal beschuldigd worden van poging tot autodiefstal.

Bovendien moet er, als je rijbewijs niet in het Duits is en het niet aan de EU Richtlijnen voor rijbewijzen voldoet, óf een officiele vertaling bijzitten óf het moet samengaan met een Internationale Rijvergunning die geldig is in het land, ongeacht hoelang je in Oostenrijk verblijft.

Je rijbewijs inwisselen

Als je rijbewijs uit de EU/EER komt, kan je het naar de Oostenrijkse rij-autoriteit brengen om het in te wisselen voor een Oostenrijks rijbewijs. Dit is niet verplicht.

Rijbewijzen uit landen die niet bij de EU/EEA horen moeten binnen zes maanden na aankomst in Oostenrijk ingewisseld worden.

Degenen met rijbewijzen uit de volgende landen hoeven geen enkel examen te doen: Andorra, Japan, Kroatië, Zwitserland, Australië, Israël, Canada, Zuid-Adrika, Korea (als het is uitgegeven na 01/01/1997) en de Verenigde Staten.

Als je in geen van deze categoriën valt, zul je opnieuw zowel theorie- als praktijkexamen moeten doen om een rijbewijs te krijgen, tenzij je de Oostenrijkse nationaliteit bezit.

Voor het inwisselen van een rijbewijs kan je naar elk administratiekantoor gaan (Führerscheinbehörde), ongeacht je verblijfplaats.

De documenten die je nodig hebt voor het inwisselen van je rijbewijs zijn:

 • Het aanvraagformulier voor het inwisselen van een rijbewijs
 • Je geboortecertificaat
 • Het originele rijbewijs
 • De vertaling van het rijbewijs (dit kan gedaan worden bij de ÖAMTC - http://www.oeamtc.at/ voor €13.81)
 • Een ID-foto (afmetingen: 34 x 45mm)
 • Een verklaring van een doctor van goede gezondheid
 • Je registratiekaart van je verblijf (Meldezettel)

Het inwisselen kost je €60.50.

In het bezit komen van een rijbewijs

Vanaf 17 jaar is het mogelijk om te beginnen met autorijden in Oostenrijk als je in het gezelschap bent van iemand die voor minimaal 7 jaar een rijbewijs heeft en een vertrouwelijke relatie heeft met de tiener. Dit type rijbewijs is iets duurder dan het gewone rijbewijs B en zou uiteindelijk zo´n €1.650 in plaats van de €1.550€ voor een rijbewijs B. Voor verdere prijsvergelijking tussen tijscholen is het bezoeken van de volgende website aan te raden: http://fahrschule-wien.at/ 

Theorie

Het examen zal plaatsvinden voor een computer waar verschillende antwoorden mogelijk zijn per vraag.

Aan vragen worden verschillende punten toebedeeld en dit is de reden waarom het aantal vragen kan variëren tussen 58 en 59. Voor een rijbewijs B moeten er 33 punten behaald worden (voor een rijbewijs A maar 28). Je kan lessen nemen, maar dit is niet verplicht en je kan een CD of boeken kopen die je helpen te oefenen voor het examen.

Het praktijkgedeelte: twee fasen

Het rijbewijs is verdeeld in twee delen. Voor het eerste gedeelte is 12 uur rijden verplicht, waar ook nog 6 uur aan eerste hulplessen bijkomen. Het rij-examen moet binnen 18 maanden na het beëindigen van de theorie behaald worden. Het duurt 25 minuten en kan 14 dagen na zakken opnieuw gedaan worden. 

Na het slagen van beide examens volgt een proefperiode waarin geen belangrijke overtredingen getolereerd worden en waarin het alcohollimiet in het bloed ligt op 0.1 milligram alcohol per milliliter bloed (in plaats van de 0.5 na de proefperiode).

Voor het tweede gedeelte van het examen moeten er nog drie testen afgenomen worden:

 • Een vooruitgang rijles van 2 x 50 minuten, die afgenomen moet worden binnen 2 tot 4 maanden na slagen voor het rijbewijs 
 • Een dag training, waarbij een groepsgesprek met een rijpsycholoog is inbegrepen, wat binnen 3 tot 9 maanden na slagen gedaan moet worden
 • Een gevorderde rijles van 2 x 50 minuten, wat 6 tot 12 maanden na het behalen van het rijbewijs gedaan moet worden en niet vóór 3 maanden na het volbrengen van de eerste vooruitgang rijles

De adressen waar je deze trainingen kan volgen kunnen hieronder gevonden worden (in het Duits):

http://www.oeamtc.at/fahrtechnik/?id=2500%2C1144331%2C%2C 

De kosten van de tweede fase zouden ongeveer op €300.

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: