Emigratie tips Spanje

Spanje het land bij uitstek zijn om te gaan wonen.

Emigratie tips Spanje

Er zijn veel redenen om Nederland te verruilen voor Spanje. Wellicht eerst om te studeren of stage te lopen. Of om na je pensioen volop te genieten van de zon die zich in Spanje meer laat zien dan in Nederland. 

Voorbereiding onroerend goed

Wanneer de plannen definitief zijn om te vertrekken naar Spanje  zou je voor jezelf een lijst kunnen maken met alles wat er moet worden geregeld. Eerst zou je jezelf de volgende vragen moeten stellen:

  • Waar in Spanje wil je wonen?
  • Wil je een huis huren of kopen in Spanje?
  • Neem je je inboedel mee naar Spanje?
  • Neem je een auto mee naar Spanje?

Dit zijn belangrijke zaken waar je in eerste instantie waarschijnlijk niet direct aan zal denken. Vaak ben je eerst bezig met al het papierwerk dat er moet worden geregeld voordat je mogelijk kan emigreren.

Werken in Spanje

Om te werken in Spanje heb je de grootste kans op een baan in de grotere steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla. Gebieden met een grote werkloosheid zijn Extremadura en Andalusië.

Mocht je volledig willen integreren en tussen de Spanjaarden zelf willen werken, dan heb je hierop de grootste kans door een baan te kiezen in de sectoren bouw, landbouw, metaalnijverheid en de autotechniek. Daarnaast is de horeca een sector die grote kansen biedt om te werken met locals. Er zijn ook ontzettend veel bekende Nederlandse bedrijven die een vestiging hebben in Spanje, waaronder Rabobank, Philips, TNT, Ahold en ABN-AMRO.

Spaans spreken

Wanneer je besluit om naar Spanje te emigreren, wil je natuurlijk de Spaanse taal onder de knie krijgen. Er zijn hiervoor tal van mogelijkheden. Veel Nederlandse studenten in Spanje nemen bijvoorbeeld een paar uur in de week les van een Spaanse student. Daarnaast is het mogelijk om een Spaanse talencursus te volgen op verschillende universiteiten of talenscholen die het land biedt. Ook zou je voor je vertrek een taalreis kunnen maken naar een van de grote steden. Je hebt dan ongeveer 4 uren per dag Spaanse les.

Ook pik je al veel van de taal op wanneer je je begeeft tussen de locals in Spanje. Probeer dan ook zoveel mogelijk Spaans te spreken en niet te switchen naar Engels of een andere taal.

Sociale zekerheid

Op het moment dat je in Spanje woont heb je geen recht meer op de sociale zekerheid in Nederland. Overigens is het in Spanje verplicht om een Spaanse sociale verzekeringspremie te betalen wanneer je zelfstandig ondernemer of in loondienst bent.

Je moet een sociaal zekerheidsnummer krijgen via je werkgever of dit zelf regelen. Het nummer vraag je aan bij een sociale zekerheidsinstantie in jouw buurt in Spanje. Hiervoor heb je een NIE/nummer, een paspoort en een arbeidscontract nodig. Wanneer je het sociale zekerheidsnummer hebt ontvangen ga je hiermee naar een huisartis bij je in de buurt en schrijf je je in.

Kijk voor uitgebreidere informatie op de website www.vertreknaarspanje.nl .

This article has been submitted by Vertrek naar Spanje.

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: