Vastgoedagenten in Spanje

Een eigendom kopen via een agentschap

Vastgoedagenten in Spanje

De meerderheid van de verkopen van eigendommen worden gedaan door vastgoedagenten, in het bijzonder waar niet-inwonende buitenlanders bij betrokken zijn. Buitenlanders in landen zoals Groot-Brittannië en Duitsland maken gewoonlijk gebruik een agent in hun eigen land die samenwerken met Spaanse agenten en projectontwikkelaars.

Vele Spaanse agenten maken ook reclame in het buitenland, vooral in de uitgaves, in tijdschriften voor personen die tijdelijk in het buitenland verblijven en kranten in Spanje. Velen hebben ook uitgebreide websites waarbij men bij sommige websites het vastgoed visueel kan bekijken. De meeste Spaanse agentschappen hebben personeel dat Engels praat en andere vreemde talen, dus wees zeker niet ontmoedigd als je geen Spaans praat. Als je een agent in een specifieke stad of gebied zoekt, kan je zoeken onder de rubriek 'Inmobiliarias' in de lokale gouden gids.

De meeste agentschappen bieden ondergeschikte diensten na-verkoop. Zij zullen je helpen bij het zoeken van wettelijk advies en daarbij regelen zij ook verzekering, voorzieningen, binnenhuis- decorateurs en bouwondernemers. Ook bieden zij steun en verhuur dienst en niet-inwonende eigenaars. Let er op dat agenten commissies ontvangen voor verwijzingen en daarom is het zo dat jezelf geen onafhankelijk advies ontvangt.

Kwalificaties

Spaanse vastgoedagenten zijn niet gereglementeerd door de wet (één van de redenen waarom er zoveel problemen zijn met oneerlijke agenten) en gelijk wie kan een zaak opstarten. Toch zijn er veel agenten die professioneel gekwalificeerd zijn en een vergunning hebben. Je kunt best een agent kiezen die lid is van een professionele associatie zoals de Agente de Propiedad Inmobiliaria (API) of Gestor Intermediario en Promociones de Edificiones (GIPE), leden die een professionele aansprakelijkheidsverzekering hebben, alhoewel het tot een minimum beperkt is.

Als je niet overtuigd bent van de oprechtheid van de agent, probeer zijn registratienummer te bekijken en controleer het. Indien de agent lid is van een internationale organisatie, zoals de Europese Federatie van Vastgoedmakelaars kan je extra bescherming genieten. In Spanje zijn er veel 'cowboy' agenten die geen vergunning hebben (voornamelijk in vakantieoorden). Deze tracht je beter te vermijden. Onder de vele zwendelpraktijken die agenten zonder vergunning uitoefenen is een prijsverhoging van een huis overeengekomen met de eigenaar.

Kosten

Er zijn geen wettelijke controles op kosten die agenten aanrekenen in spanje. De commissie (meestal tussen 5 en 10%) is in de verkoopprijs inbegrepen en de koper betaalt er werkelijk voor. De commissie die wordt aangerekend op nieuwe eigendommen bedraag meestal 10% en die op stedelijke eigendommen bedraagt zelfs 35%! De door de agenten aangerekende commissie varieert en eigendommen kunnen geadverteerd worden aan verschillende prijzen en verschillende agentschappen.

Vele agenten behoren in sommige gebieden tot een 'multiple listing service' (MLS) waarbij agenten voor dezelfde eigendommen reclame maken en de agenten verantwoordelijk voor de verkoop delen de kosten met de meest originele 'listing agent' (de commissie bedraagt in dit geval tussen 7 en 10%). Buitenlandse agenten in het buiteland werken vaak samen met Spaanse agenten en delen de standaard commissies, dus koper betalen meestel geen geld meer om van hen gebruik te maken. Controleer toch maar eens of dit het geval is en hoeveel je gevraag wordt om te betalen.

Dezelfde eigendom staat vaak op de boeken van verschillende vastgoedagenten aan verschillende prijzen aan verscheidene commissies. Check ook maar eens of je commissie of extra's moet betalen wanneer je iets koop (verschillend van de gewone kosten en belastingen geassocieerd met het kopen van een eigendom).

De kosten voor een vastgoedagent zouden enkel betaald moeten worden bij de voltooiing en niet voor het tekenen van de notariële akte.

Woningen bekijken

Vooraleer je Spanje bezoekt beslis je eerst best een aantal zaken zoals: waar je wilt wonen, wat soort eigendom, etc.. Zoek naar details over zoveer mogelijke eigendommen in het door jou gekozen gebied en prijsklasse en bepaal welke je graag wil bekijken. Vastgoedmakelaars verschaffen niet veel informatie omtrent eigendommen en vaak is er ook geen foto van het huis.

In Spanje zijn er geen nationale vastgoedlijsten. Makelaars waken meestal goed over hun lijst met eigendommen, hoewel velen werken met overzeese agenten in gebieden dat bekend zijn bij buitenlandse kopers. Ook zijn er eigendomsnetwerken in bepaalde gebieden die gebruikt worden door verschillende agenten,

Spaanse agenten, die adverteren in buitenlandse kranten en die een nauwe band hebben met overzeese agenten, voorzien gewoonlijk kleurrijke foto's en een volledige beschrijving, vooral voor de duurdere eigendommen. De beste agenten bezorgen een overvloed aan info. Ze variëren enorm in hun efficiëntie, enthousiasme en hun professionaliteit.

Als een agent weinig interesse toont in het te weten komen van wat je wilt zou je beter een andere expert raadplegen. Indien je een buitelandse agent zou gebruiken, laat dan bevestigen (en herbevestigen) dat een specifieke eigendom nog steeds te koop is en vraag naar de prijs eer je naar Spanje reist om het te gaan bekijken. Vele vastgoedmakelaars hebben websites. Deze kan je raadplegen om te kijken wat er op de markt is naar je zin. Hoewel sites niet alle eigendommen die te koop staan tonen en sommige websites vereisen registratie.

Een Spaanse agent kan je vragen om een document te tekenen (nota de encargo) vooraleer je het goed te zien krijgt. Dit document dient om zijn commissie te beschermen mocht je info van een andere bron krijgen of mocht met de eigenaar zelf handelen waarvan de makelaar niks weet. De agenten laten je eerst de eigendom zien (vooral bemeubelde woningen) vooraleer je de sleutels krijgt. Verkopers handelen niet direct met de klant. Bovendien moet je ook altijd een afspraak maken om de woningen te zien aangezien makelaars er niet van houden dat mensen zomaar binnenvallen in hun kantoor.

Als je niet op je afspraak kunt geraken moet je bellen en ze annuleren. Meestal als je op vakantie bent is het geen probleem om eens onaangekondigd langs te gaan om te kijken naar het aanbod aan woningen. Verwacht echter niet dat een makelaar met jou woningen gaat bekijken zonder een afspraak te maken. Als je eigendommen wil zien gedurende je vakantie doe je dat beter bij het begin van je reis zodat je later kan terugkeren. Makelaars werken niet gewoonlijk tijdens de lunchuren en de meeste kantoren zijn gesloten op zaterdagnamiddag en op zondag.

Probeer om zoveel mogelijke woningen te bekijken gedurende je beschikbare tijd maar neem genoeg tijd om iedere woning aandachtig te inspecteren, om te reizen tussen de verschillende woningen en voor pauzes te nemen (in Spanje is het verplicht om een goede lunchpauze te nemen). Hoewel het belangrijk is om genoeg eigendommen te bekijken om zich een beeld te kunnen vormen over de prijs en kwaliteit, bekijk er niet te veel per dag (4 tot 6 is ideaal), aangezien je je sterk kan vergissen over de verdiensten van elke eigendom. Als er een woning is dat niet overeenkomt met jouw behoeften, laat het de agent dan onmiddellijk weten.

Je kan ook het aanbod verkleinen door de agent te laten weten wat er verkeerd is aan de eigendommen die jij afkeurt. Het is echter aangeraden om notities te maken van de goede en slechte kenmerken. Neem ook veel foto's van de woningen die je graag ziet zodat je ze later kunt vergelijken (hou goed bij welke foto bij welk huis is!). Daarnaast is het ook aanbevolen om elke woning aan te duiden op een kaart zodat je het huis later nog eens kan bezoeken zonder verloren te lopen. Hoe aantrekkelijker de eigendom voor jou is, hoe meer je zou moeten kijken naar gebreken en negatieve punten. Als je het nog steeds een goed huis vind na het opsommen van de negatieve punten dan heeft het toch een speciale charme.

Uitstappen om huizen te gaan bekijken

De meeste makelaars en projectontwikkelaars zorgen voor uitstappen om woningen te gaan bekijken met goedkope accommodatie voor potentiële kopers. De kosten worden dan ook vergoed bij het kopen van de eigendom. Kijk ook eens naar de vlucht aanbiedingen maar laat je niet onder druk zetten om een woning te kopen op zo'n uitstap. Ongetwijfeld worden er een beperkt aantal en van een zeker type woningen bekeken (meestal woningen die nog moeten gebouwd worden). Agenten trachten de meeste aantrekkelijke routes uit te kiezen en uitgebreid gaan eten om de buurt in al zijn glorie te vertonen.

Denk eraan dat er altijd meer dan 1 buurt is dan wat je ziet op zo'n uistap. Geef jezelf genoeg tijd om eigendommen te bekijken en te vergelijken die aangeboden worden door agenten en projectontwikkelaars. Een weekend is niet voldoende om alles goed te zien, tenzij je al exact weet wat je wilt kopen en waar of als je een stuk of 2 woningen wilt bekijken.

Sommige vastgoedmakelaars bieden gratis vluchten aan voor deze uistappen, die je achteraf dient te betalen als je niets koopt. Kijk de kleine lettertjes en voorwaarden na bij de vluchten alsook de reputatie van de agenten die hun aanbieden. Fatsoenlijke vastgoedmakelaars zullen eerst kijken of jij echt bereid bent iets te kopen vooraleer ze een uitstap om huizen te bekijken aanbieden.

Wettelijk avies van agenten

Laat je nooit onder druk zetten om te kopen en informeer je altijd goed. Sommige vastgoedagenten zetten klanten onderdruk om contracten te tekenen en om betalingen te doen door te beweren dat er veel klanten zijn die de eigendom willen kopen (wat niet altijd waar is!). Sommige agenten beweren zelfs dat wettelijk advies onnodig is of ze informeren de klanten zelf, wat illegaal en onethisch is. De kansen om problemen op te lossen zijn groter wanner je zelf om onafhankelijk wettelijk advies vraagt bij een geregistreerde advocaat (al diegene die geregistreerd zijn hebben een professionele aansprakelijkheidsverzekering).

Weiger om de advocaat te raadplegen van de makelaar aangezien deze de interesses van de makelaar boven de jouwe zal verdedigen. Sommige advocaten die door agenten gebruikt worden, ontvangen zelfs commissie wanneer het vastgoed verkocht is. De meesten doen dit ook om je zeker de woning te laten kopen. Kies dus een onafhankelijke advocaat die jij betaalt om jouw interesses te verdedigen.

Er is een groot aantal klachten m.b.t fraude en wanpraktijken tegen vastgoedagenten in Spanje, in het bijzonder van buitelandse koper en de consumenten krijgen weinig bescherming. Niettemin zijn er vele fatsoenlijke vastgoedmakelaars die een optimale service bieden.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: