Introductie

Het Britse onderwijssysteem

Introductie

Britse scholen hebben een gemengde reputatie: terwijl de kwaliteit van het staatsonderwijs sterk varieert, hebben de universiteiten en andere hogescholen een hoogwaardige internationale reputatie. Deze onderwijsinstellingen onderwijzen tienduizenden buitenlandse studenten per jaar van alle hoeken van de wereld.

Het voltijdse onderwijs is verplicht in het Verenigd Koninkrijk voor alle kinderen van tussen 5 en 16 jaar, inclusief kinderen van buitenlandse burgers die permanent of tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk verblijven voor (meer dan) een jaar. Bij staatsscholen, waarbij er meer dan 90% van de leerlingen naartoe gaan, hoeft men geen kosten betalen.

Het resterende aantal gaat naar een van de 3200 private scholen waarbij men wel kosten moet betalen. Deze omvatten Amerikaanse, internationale en buitenlandse scholen. De meeste jongeren blijven na hun 16e op school, maar in 2012 waren er 32.000 jongeren die stopten met school. Vanaf 2015 is het verplicht voor kinderen van het middelbaar onderwijs om naar het school te gaan of een goedgekeurd opleidingsprogramma te volgen tot ze 18 jaar zijn. 

De meeste staatsscholen (basis en middelbare school) zijn dagscholen, met de uitzondering van een paar middelbare scholen die kostgangers aanvaardt. Private scholen bestaan uit dagscholen en internaten. De inschrijvingskosten voor de staatsscholen voor buitenlandse kinderen hangen af van het type en de duur van de verblijfsvergunning. Ook hangt de keuze van staats en privéscholen af vanwaar je wilt wonen.

Onderwijs

  • Kleuterschool (4+ tot 7)
  • Basisschool (7+ tot 11)
  • Middelbare school (11+ tot 16/18)
  • "Studio School", scholen waar aandacht wordt besteed aan praktijkervaring voor schoolverlaters (14 tpt 19)
  • "Sixth form colleges", scholen die hogere kwalificaties aanbieden (16 tot 18)
  • Kostscholen, vaak verblijven jongeren hier het gehele jaar (7 tot 18, 4 tot 16)
  • Speciaal onderwijs, onderwijs voor jongeren die meer tijd of onderwijs nodig hebben.
  • Academies, scholen direct gefinancierd door de overheid, maar met een eigen bestuur.
  • "free schools", gratis scholen, gesteund en bestuurd door de overheid.

De leeftijd van leerlingen varieert steeds meer in het Britse onderwijs. Scholen bepalen in welke klas leerlingen terecht komen.

Schotland

  • Basisschool (4/5 tot 12)
  • Middelbare school (12 tot 16/18)
  • Speciaal onderwijs (verschilt)

Wales

Min of meer gelijk aan het onderwijs in Engeland, alleen zijn er geen middelbare scholen maar kostscholen. Klik hier  voor meer informatie.

Noord-Ierland

  • Basisschool (4 tot 11)
  • Middelbare school (11 tot 16/18)
  • Speciaal onderwijs (verschilt)

Kinderopvang & kleuteronderwijs in het VK

Kleuteronderwijs is niet verplicht voor kinderen die jonger dan vijf jaar zijn. Vanaf hun vijfde jaar is het onderwijs verplicht. Een door de regering geïntroduceerd schema in 1998 voorziet deeltijds onderwijs voor kinderen van vier jaar.

Deze kinderen krijgen drie blokken van twee uur en half per week les met speeltijd daarbij. Dit laatste kunnen de ouders vrij bepalen. De uren van de kinderopvang behoren tot de laagste in Europa (in België en Frankrijk gaan 95% van de kinderen naar het kinderopvang).

Toch is de verschaffing van kinderopvang door LEAs niet verplicht, hoewel LEAs plaatsen moeten verzekeren als er te weinig kinderopvang is. De inschrijving is gebaseerd op een 'first-come, first-served'. De centra voor kinderopvang hebben geen overnachtingsmogelijkheden en je kan aanvraag doen bij een aantal scholen, hoewel je zo snel mogelijk je kind dient in te schrijven. Een voordeel bij het inschrijven van je kind aan een staatsschool, dat verbonden is aan een basisschool, is dat je er zeker van mag zijn dat je kind later een plaats zal hebben in de basisschool.

Ongeveer zes jaar geleden waren de kosten van privé onderwijs gemiddeld 50 pond per week of 400 pond per semester, hoewel ze tot 15.000 pond per jaar kunnen bedragen. Bij sommige scholen kan je een aantal ochtend en namiddag sessies kiezen. De schooluren variëren en zijn meestal van 9 uur in de ochtend tot de vroege middag (ochtend sessie) en van 12:15 tot 15:15 (namiddag sessie).

Kinderen die elke dag naar de kleuterschool gaan vereisen gewoonlijk een lunchpakket (de school verschaft meestal een ochtend snack en drankje). Er zijn meer dan 800 kleuterscholen in het VK die de Montessori leermethode gebruiken.

Als je kind niet aanvaard wordt door een staatsschool, moet je betalen voor privéonderwijs. De kosten lopen op van 2,50 pond tot 4 pond per sessie. Vele plaatsen voor kinderopvang aanvaarden kinderen van 2 jaar maar deze kinderen moeten toilet getraind zijn. De informele speelfaciliteiten worden voorzien door de privé kleuterscholen en opvangcentra. Ook kunnen ouders of instellingen hiervoor zorgen zoals; Pre-School and playgroups   (The Fitzpatrick Building, 188 York Way, London N7 9AD 020-7697 2500). De capaciteit bedraagt 800000 voor kinderen jonger dan vijf jaar. Contacteer de kinderopvang (0800-096-0296) om te weten waar de verschillende kleuterscholen en opvangcentra zich bevinden in je omgeving.

Kinderen tussen twee en vijf jaar wonen weeksessies bij van twee en half uur per dag. De ouders betalen per semester een vergoeding en worden aangemoedigd om hun steentje bij te dragen tot de groep. Een opvangcentrum voorziet niet echt opleiding voor kinderen van onder de vijf jaar, hoewel onderzoek aangetoond heeft dat kinderen die naar de kleuterschool gaan sneller ontwikkelen dan diegene die dit niet doen.

De kleuterschool wordt sterk aangeraden, vooral wanneer de ouders geen Engels spreken als moedertaal. Na één of twee jaar in de kleuterschool is een kind geïntegreerd in de lokale gemeenschap en goed voorbereid voor het lager onderwijs (vooral indien er thuis geen Engels wordt gesproken). Er zijn een aantal boeken voor ouders die hun jonge kinderen thuis willen opleiden. De meeste opvoeders raden echter aan om de kinderen naar school te sturen.

Lagere school in het Verenigd Koninkrijk

Het lager onderwijs start op vijfjarige leeftijd in het Verenigd Koninkrijk en de staatsscholen bieden meestal gemengd onderwijs (gemeenschappelijke opvoeding van jongens en meisjes). Lagere scholen bestaan voornamelijk uit kindscholen voor kinderen van vijf tot zeven (of acht), junior scholen voor kinderen van zeven tot elf (of acht tot twaalf) en gecombineerde eerste en middenscholen voor beide leeftijdsgroepen.

Kinderen van vijf tot acht jaar gaan naar de basisschool in sommige delen van Engeland, kinderen van negen of tien jaar gaan naar de middel secundaire school. Sommige basisscholen geven kleuterlessen voor kinderen van vijf jaar.

LEAs moeten een plaats verschaffen in een basisschool bij de aanvang van het semester voor kinderen van vijfjarige leeftijd. Sommige scholen laten kinderen toe van jongere leeftijd. Na het volgen van kleuteronderwijs in de basisschool gaat het kind erna naar een hogere klas aan dezelfde school, hoewel dit niet verplicht is. Om hun kinderen in te schrijven moeten ouders een aanvraag doen bij de directie.

Op sommige plaatsen moeten kinderen een 11-plus examen afleggen. De uitslag bepaalt of het kind naar een grammaticale of middelbare school mag gaan.

Middelbare school in Brittannië

Middelbare scholen zijn voor kinderen van elf of twaalf tot 16 jaar en voor diegene die wensen te blijven tot hun 18 jaar (dit noemt men in het Engels 'sixth formers'). De meeste middelbare scholen bieden gemengd onderwijs, hoewel er vele uniseks-scholen zijn in het Noorden van Ierland. Studenten krijgen academische vakken in het middelbaar onderwijs. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste middelbare scholen:

  • Middelbare scholen – Kinderen van acht tot negen gaan naar deze scholen en op hun 12 of 14 jaar gaan zij naar senior scholen.
  • Scholengemeenschap (basis of secundair onderwijs) – Men kan zich laten inschrijven ongeacht de mogelijkheden of vaardigheden. Deze scholen bieden een variatie aan cursussen voor alle niveaus, voor kinderen van één tot zes jaar (van 11 tot 18 jaar, hoewel sommige enkel zijn voor kinderen van 11 tot 16 jaar) en aanvaarden enkel studenten van de lokale omgeving. In bepaalde landen zijn middelbare scholen veelomvattend.
  • Middelbare scholen – Voorzien algemeen onderwijs met een praktische training voor leerlingen van 11 tot 16 jaar die niet aanvaard werden in de grammatica school. Zoals de scholengemeenschap zijn middelbare scholen voor studenten van de lokale omgeving.
  • Intermediair/secundair – Deze scholen bevinden zich enkel in het noorden van Ierland en zijn gelijkwaardig aan de scholengemeenschap.
  • Secundaire grammaticale school – Deze hebben een grote toeloop en voorzien academische cursussen voor leerlingen van 11 tot 16 of 18 jaar. In gebieden waar men het 11-plus examen moet afleggen kan 25% van de geslaagden zich inschrijven.
  • Speciaal onderwijs - onderwijs voor jongeren die meer tijd of onderwijs nodig hebben.
  • Academies - scholen direct gefinancierd door de overheid, maar met een eigen bestuur.
  • Lyceum – Deze scholen zijn voor leerlingen die slagen voor het 11-plus examen en niet aanvaard worden een grammaticale school.
  • Sixth Form Colleges – Hier gaan leerlingen van zestien jaar naartoe (bv. van secundaire moderne scholen). Zij studeren gedurende twee jaar voor het GCE A-niveau. Ook studenten van elf tot zestien jaar gaan naar deze school.
  • Technische Scholen – Deze scholen voorzien beroepsopleiding (academisch en technische) voor studenten van 14 tot 18 jaar. De school hoort gedeeltelijk bij het Instituut voor Technisch en Beroepsonderwijs (TVEI), gefinancierd door Manpower Services Commission (MSC).
  • City Technology Colleges – Zij zijn gespecialiseerd in technische en wetenschappelijke cursussen voor kinderen van 11 tot 18 jaar (zie hieronder). Deze scholen bevinden zich in afgezette gebieden van het VK.

De scholengemeenschap is meestal verdeeld in vijf of zeven leeftijdsgroepen, waarbij de eerste groep bestaat uit de jongste kinderen, bv. elfjarigen. Studenten kunnen op 16-jarige leeftijd examens afleggen of het school verlaten zonder examens af te nemen. Nadat de examens gedaan zijn kunnen studenten naar het sixth form gaan en twee of drie jaar verder studeren voor de examens op niveau A. Bij het slagen van deze laatste examens kunnen studenten naar de universiteit gaan. Ze kunnen ook een extra GCSE afleggen of studeren voor het niveau B. Tech of GNVQ examens (General National Vocational Qualification). Ongeveer 40% van alle studenten studeren aan de middelbare school om het niveau A te behalen.

De gemiddelde leraar-leerling verhouding in de meeste staatsscholen is ongeveer 22, hoewel de omvang meer dan 30 is in sommige scholen.

De lestijd bedraagt tussen 22 en 26 uur in middelbare scholen en kan meer zijn om betere examenresultaten te behalen.

City technology colleges worden gefinancierd door de staat, onafhankelijk van LEAs, en vormen een recente innovatie voor het staatsonderwijs voor leerlingen van 11 tot 18 jaar. Hun doel is om de keuzemogelijkheden van secundair onderwijs uit te breiden in benadeelde stedelijke gebieden en om een veelomvattend leerplan aan te bieden met de nadruk op wetenschappen, technologie, bedrijfsmanagement en kunst. Hoewel er in het begin twijfels waren, hebben technische colleges al veel succes voortgebracht.

Staats of privéscholen

Een van de belangrijkste keuzes bij nieuwkomers in het Verenigd Koninkrijk is of ze hun kinderen naar staats of privéscholen sturen. In Sommige gebieden zijn staatsscholen gelijk aan de beste privéscholen, terwijl in andere er een gebrek is aan middelen en slechte resultaten worden hier dan ook vaak behaald. In het algemeen behalen meisjes betere resultaten dan jongens en immigranten (bv. van Azië) doen het vaak heel goed. Het onderwijssysteem in het Verenigd Koninkrijk kreeg in de laatste jaar veel slechte pers, volgens vele onderzoeken. Het systeem belandt namelijk na de kop landen, vooral bij vakken zoals wiskunde (maths) en wetenschappen.

Vele ouders kiezen ervoor om hun kinderen naar een privéschool te sturen en doen financiële inspanningen hiervoor. Een aantal jaren geleden was het private onderwijs bestemd voor kinderen van de adel. Tot op heden werden ongeveer de helft van de ouders van kinderen die naar de privéschool gaan onderwezen in staatsscholen. Over een aantal jaar was er een sterke stijging in het aantal kinderen die naar de privéschool gaan.

Ouders zijn niet wettelijk verplicht in het VK om het kinderen naar school te laten gaan. Ze kunnen ze ook zelf onderwijzen of beroep doen op privéleraren. Ouders die hun kinderen thuis onderwijzen vereisen geen kwalificatie. Ze moeten echter wel voldoen aan de vereisten van de lokale regering en het kind moet voltijdse opleiding volgen naargelang zijn leeftijd, mogelijkheden en aanleg (dit wordt gecontroleerd door proeven).

Verdere informatie

De wekelijkse Times Educational Supplement en Scottish Education Supplement (beschikbaar bij krantenkiosken) geeft up-to-the-minute nieuws en opinies over het onderwijs en de scholen in het VK, inclusief management, gouverneurs, onderzoek en onderwijs berichten.

Er zijn veel boeken voor ouders over het kiezen van een gepaste staats of privéschool, inclusief de Daily Telegraph Schools Guide en de Good Schools Guide, beiden geschreven door John Clare.

Er zijn veel sites van het onderwijs, zoals Education UK ,de BBC  en Edubase .

Een onschatbare organisatie voor overzeese studenten is het UK Council for Overseas Student Affairs  (UKCOSA, 9-17 St Alban’s Place, London N1 0NX, 020-7288 4330). Dit is een liefdadigheidsinstelling die opgericht werd in 1968 om aan de interesses en behoeften te voldoen van overzeese studenten in het VK en diegene die met hen werken als leerkrachten, adviseurs, etc. De Britse Raad (die kantoren heeft in 80 landen) verschaft informatie aan buitenlandse studenten over alle aspecten van het onderwijs in het VK.

Naast gedetailleerde info over staats en privéonderwijs bevat deze sectie ook info over hoger en verder onderwijs en taalscholen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: