Het vinden van werk

Hoe zoek je naar werk in de VS?

Het vinden van werk

Er zijn vele manieren om naar werk te zoeken in Amerika en men kan er vele contacteren vooraleer je aankomt. Hieronder vind je een overzicht van de meest effectieve bronnen.

Kranten & Tijdschriften: Men kan vacatures vinden in dagbladen, weekbladen, maandbladen en gespecialiseerde vaktijdschriften en kranten. Als je op zoek bent naar een hoog gekwalificeerde of academische job op nationaal niveau, kan je zoeken in de zaterdagedities van nationale dagbladen zoals de New York Times  of de Washington Post . Als je opzoek bent naar een standaard job kan je kijken in lokale kranten. Deze meestal beschikken over advertenties.

Internet: De laatste jaren is het internet één van de belangrijkste werktuigen geworden voor het vinden van jobs in de VS en online applicaties zijn nu 'in' voor sollicitaties, vooral bij jonge mensen en gegradueerden. Je kan op de meeste online rekruteringswebsites zoeken en je kan de sector en regio specificeren waar je wenst te werken. De lijst met job portalen is zeer ruim maar de belangrijkste omvatten: career builder , careers , hotjobs , jobcenter , jobweb  en jobtrak , een organisatie die naar vacatures zoekt voor afgestudeerden aan de universiteit. De laatste jaren moesten de dure oplijstingen van bedrijven het opnemen tegen gratis advertenties zoals Craigs List , waar je een groeiend aantal jobs terugvindt.

Dienstencentra voor arbeid van de staat: Er zijn ongeveer 2000 lokale Dienstencentra voor Tewerkstelling in de VS. Deze centra zijn actief onder de Amerikaanse arbeidsdienst en voorzien een ruime database met jobaanbiedingen, gratis advies, training en andere soorten steun. Helaas zijn veel van deze vacatures bestemd voor onbekwame werknemers. Bedrijven die zoeken naar stafleden plaatsen hun eigen vacature of doen beroep op een private agent. Je kan het adres van het dichtstbijzijnde dienstencentrum voor arbeid terugvinden in de Gouden Gids.

Private wervingsbureaus en headhunters: Private wervingsbureaus spelen een belangrijke rol in de Amerikaanse arbeidsmarkt, vooral voor hoog gekwalificeerde jobs en senioren posities (volgens onderzoeken wordt ongeveer 70% van de top stafleden aangeworven via headhunters). De meeste agentschappen voor tewerkstelling zijn gespecialiseerd in bepaalde profielen of industriële sectoren en worden betaald door de werkgever, vaak met een variabele compensatie in geval van tewerkstelling. Sommige agentschappen rekenen een kost aan bij sollicitanten – dit kunnen verdachte firma's zijn die weinig waarde bieden voor het geld. Vooraleer je een vergoeding betaalt aan een agentschap voor tewerkstelling dien je er voor te zorgen dat je weet wat je krijgt voor je geld en indien het agentschap geregistreerd is bij een staat of lokale regering. We raden je echter niet aan om voor de diensten van een goed agentschap voor arbeid te betalen indien deze firma al betaald zal worden door een werkgever.

Agentschappen voor tewerkstelling: Sommige agentschappen verdienen geld door werknemers aan te werven en hen tijdelijk uit te lenen aan werkgevers. Het agentschap rekent gewoonlijk 10 tot 20% aan van je salaris als marge. We raden je niet aan om kosten te betalen in deze situatie.

Werkbeurzen: Dit is een goede manier om een overzicht te krijgen van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Er zijn gewoonlijk veel werkgevers aanwezig op deze beurzen die geconcentreerd zijn op een specifieke sector. Voor sommige beurzen moet je op voorhand aanvraag doen door je CV op te sturen. De werkgevers zullen dan aandachtig je CV doornemen en zo hun selectie maken. Naast het krijgen van veel informatie over jobs in verschillende bedrijven, is het mogelijk om op voorhand data voor interviews af te spreken. Ook zijn er een paar werkbeurzen op campussen van de universiteit. Kijk eerst na of je een student moet zijn om er naartoe te gaan.

Spontane sollicitaties: Als je interesse hebt om te werken voor een specifiek bedrijf kan je een spontane sollicitatie doen. Dit komt vaak voor in de Verenigde Staten van Amerika en het loont de moeite om het te proberen. De personeelsafdeling bewaart deze sollicitaties en wanneer er een vacature vrijkomt worden ze gecontroleerd vooraleer er geadverteerd wordt.

Persoonlijke sollicitatie: In sommige gevallen (vooral voor minder gekwalificeerde jobs) kan je beter zelf naar de potentiële werkgever gaan om je persoonlijk aan te bieden. Deze benadering leidt gewoonlijk tot de volgende scenario's: (a) je wordt onmiddellijk aan de deur gezet of (b) je hebt geluk en je gegevens worden bewaard voor wanneer er in de toekomst een openstaande vacature is.

Kamers van Koophandel: Je kan ook contact opnemen met de internationale kamer van koophandel van je thuisland in de VS. Kamers van Koophandel krijgen vaak oproepen van bedrijven die naar iemand opzoek zijn. Sommige hebben ook een database met de huidige vacatures. Bovendien hebben ze een lijst met bedrijven in je thuisland die zakenrelaties hebben in Amerika. Aangezien deze kantoren vaak expats nodig hebben in de VS, kan het de moeite lonen om een spontane sollicitatie te doen.

Netwerken: Dit blijft de beste methode om een job te vinden. We raden jou aan om het beste te maken van elk persoonlijk contact dat je hebt, van vrienden, collega's, klasgenoten of je huisbaas. De gewone kennissen kunnen zelfs al tot een potentiële job leiden. Uithouding en vertrouwen zijn van groot belang bij een succesvolle zoektocht naar werk.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: