Leren

Taalscholen, taaluitwisselingen en handige tips

Leren

Ook al zijn er veel buitenlanders die in Zwitserland werken en alleen Engels spreken, is het waardevol om de locale talen te beheersen, want alleen dan kun je echt van de cultuur genieten en in de maatschappij opgenomen worden.

Woon je in het Frans sprekende gedeelte van Zwitserland, dan dien je echt Frans te leren, daar veel mensen geen Engels spreken, of het simpelweg niet willen spreken (Geneva met haar internationale bevolking is daar uiteraard een uitzondering op). In de Duits sprekende gedeeltes spreken velen Engels, maar kennis van het Duits zal de dagelijkse communicatie een stuk vergemakkelijken.

Waar je dan ook heen gaat, wij raden je aan om in ieder geval basiskennis van de locale taal op te doen. Er zijn vele manieren om een nieuwe taal te leren - taalcursussen met boeken en of video’s, online cursussen etc.

Ondanks de vele advertenties met "leer een nieuwe taal in 30 dagen" is er geen echte manier om extra snel een taal te leren. Echter, onze tips kunnen je helpen er het beste van te maken, of je nu Duits, Frans of Italiaans wilt leren.

Het begint allemaal bij jouw ...

Het beste wat je kunt doen is jezelf compleet overgeven aan de nieuwe taal, en oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ben je er toe in staat om voor een periode alle andere talen achterwege te laten, en alleen in de nieuwe taal te communiceren, doe dit dan; Dit kan echt helpen! Lees kranten en tijdschriften, kijk televisie en films en luister naar de radio. Probeer zoveel mogelijk contact op te doen met de mensen in je omgeving. Praat met buren, winkeliers, barpersoneel etc. - met iedereen kan je leren en oefenen. Hoe meer je blootgesteld bent aan de nieuwe taal en hoe minder je jouw eigen taal gebruikt, hoe sneller je het onder de knie zult krijgen. Het is goed om de grammatica te leren, maar niks is beter dan praktijkervaring.

De televisie is één van de snelste manieren om een taal te beginnen te begrijpen. Het is gratis, en de mensen op tv spreken op een natuurlijke manier. Hoe meer je kijkt en luistert, hoe sneller je woorden en uitdrukkingen begint te leren. Je zult er versteld van staan hoe snel je de taal kunt oppikken op deze relatief eenvoudige wijze.

Taalcursussen

Om te beginnen, doen veel mensen een taalcursus. In elke stad in Zwitserland kun je taalscholen ( Sprachschule, école de langues) vinden. In veel steden bieden de Volkshochschulen (université populaire) wat onderwijs voor volwassenen is, Duitse cursussen aan. Soms kunnen er internationale culturele centra zijn, die taalcursussen aanbieden. In de Gouden Gids kun je commerciële taalscholen in elke stad vinden.

Het verschil in prijs van school tot school houd niet in dat de ene school beter is dan de andere. Wanneer je een cursus kiest, dien je rekening te houden met het aantal lesuren, en met het aantal studenten per groep. Wil je snel de basis van een taal onder de knie krijgen, dan kun je best een intensieve cursus nemen. Anders, kun je beter een minder intensieve cursus nemen, gedurende een langere periode.

Privé les

Heb je weinig tijd beschikbaar, of heb je geen zin in een taalcursus, dan kan je ook voor privé les kiezen. Dit is een hele goede manier om een taal te leren, afhankelijk van de leraar/lerares uiteraard. Het is wel erg duur.

De meeste taalscholen kunnen privé les voor je regelen, maar het is meestal een stuk goedkoper om zelf iemand te vinden. De kwaliteit zal per persoon verschillen. Wanneer je iemand kiest, zorg ervoor dat je je op je gemak voelt in zijn of haar bijzijn en manier van lesgeven. Heb je het gevoel dat het niet opschiet, neem dan iemand anders in dienst.

Taaluitwisselingen

Taaluitwisselingen (Sprachaustausch, Tandem, échange de langues) zijn een goede manier om gratis te oefenen. Het werkt als volgt; je gaat samen met iemand die de locale taal spreekt, en jouw taal wilt leren om de tafel zitten. Je spreek dan met elkaar in de ene taal, en dan weer in de andere. Het is ook een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken. De meeste universiteiten en taalscholen houden lijsten bij van mensen die een taaluitwisseling willen doen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: