Verblijf en NIE

Een officiële inwoner van Spanje worden

Ook al heb je geen visum voor Spanje nodig, is het wel verstandig om een NIE en een verblijfskaart aan te vragen. Hiermee verblijf je als legale inwoner in Spanje, en ze zijn handig voor meerdere doeleinden. 

De  Tarjeta de Residencia (verblijfsvergunning) is een kaart die jou NIE, jouw persoonsgegevens en een foto/vingerafdruk omvat. Je hebt het nodig wanneer iemand je vraagt naar een bewijs van adres in Spanje (videotheken, banken etc.).

De Tarjeta is voor vijf jaar geldig, en kan vernieuwd worden. Niet-EU aanvragers krijgen eerst een Residencia voor één jaar, welke meestal bij vernieuwing wordt verlengd tot vijf jaar.

EU-burgers hebben geen verblijfsvergunning nodig in Spanje. Degene die momenteel een verblijfsvergunning hebben, hoeven zich niet opnieuw te registreren totdat de kaart is verlopen.

Een  NIE (Número de Identidad de Extranjero) is een nummer dat de Immigratiedienst jou geeft wanneer je jouw verblijf aanvraagt (dit nummer staat op jouw verblijfskaart).Dit is jouw identificatienummer in Spanje.

Je hebt het nodig om jouw belasting in te dienen, een bedrijf te starten, een bankrekening te openen, en voor bijna alle andere formulieren die jij in moet vullen. Zowel EU-burgers als niet EU-burgers krijgen een NIE. 

Een aanvraag tot verblijf indienen

Om een verblijfskaart en een NIE te krijgen, moet je een aanvraag indienen bij de dichtstbijzijnde Oficina de Extranjeros. Je krijgt dan het Tarjeta de Residencia binnen een paar weken, hoewel het soms ook maanden kan duren.

Sinds elke Officina de Extranjeros haar aanvragen lokaal behandelt, kunnen de wachttijden zeer variëren, zelfs binnen één en dezelfde stad. Het is daarom de moeite waard om mensen die er recentelijk één aangevraagd hebben naar hun ervaring te vragen.

Een complete lijst met Officinas de Extranjeros is beschikbaar op de website van het Ministerio del Interior .

Het NIE kan vaak sneller afgehandeld worden dan de Tarjeta de Residencia, omdat het wordt afgegeven vóórdat de kaart gemaakt wordt. Als je haast hebt, kan het daarom handig zijn om de NIE en de Tarjeta los van elkaar aan te vragen, dan krijg je je NIE sneller.

Benodigde documenten voor de aanvraag

Hieronder staan de documenten omschreven die je waarschijnlijk nodig hebt om jouw aanvraag tot verblijf in te dienen. Echter, hebben we geen officiële lijst gevonden, en kan er ook om andere dingen gevraagd worden bij verschillende locaties (of zelfs op verschillende dagen). Je kunt het beste bij het dichtsbijzijnde locale officina vragen wat je nodig hebt.

Benodigde documenten voor alle aanvragers (EU en niet EU-burgers)

Verdere documenten waar naar gevraagd zou kunnen worden omvatten:

Indien een lid van de familie Spaans is (of een verblijfsvergunning heeft):

Voor specifieke omstandigheden, kan het volgende van toepassing zijn:

Verblijfsvergunning vernieuwen

Je zult er niet aan herinnerd worden wanneer jouw Residencia vernieuwd moet worden, dus let er zelf goed op, en zorg dat je het op tijd regelt. Om jouw Residencia te vernieuwen, heb je vermoedelijk de volgende documenten nodig:

Wees ervan bewust dat de juiste documenten kunnen verschillen afhankelijk van jouw wettelijke status in Spanje. Verdere documenten omvatten wellicht:


www.justlanded.com © 2003-2023 Just Landed