Spaans staatsburgerschap

Zo kun je een Spanjaard worden

Als je een inwoner bent van Spanje voor een bepaalde tijd, heb je het recht om de Spaanse nationaliteit aan te vragen. Een algemene eis is dat men wettelijk en ononderbroken 10 jaar in Spanje verblijft.

In vele gevallen kan deze periode tot vijf, twee of zelfs met één jaar verminderd worden. Deze gevallen omvatten personen die asiel verleend hebben, sommige nationaliteiten zoals Zuid-Amerikanen, echtgenoten van Spanjaarden en mensen die in Spanje geboren zijn.

De bevoegde overheidsinstelling voor staatsburgerschap is het Ministerio de Justicia en de plaats om een aanvraag in te dienen is het Registro Civil. Je moet technisch van nationaliteit van je eigen land afzien (tenzij je uit Latijns-Amerika, Portugal, Filippijnen, Equatoriaal Gunea of Andorra afkomstig bent). Het is gebleken dat de landen over het algemeen deze informatie niet met elkaar delen, dus sommige mensen behouden hun oude nationaliteit, maar er zijn duidelijke risico’s aan verbonden en probeer zeker niet beide paspoorten tegelijk te tonen bij de douane!

Om een aanvraag voor Spaanse nationaliteit in te dienen, moet je de volgende documenten meebrengen:

De grote voordelen van Spaanse nationaliteit zijn een Spaans paspoort en stemrecht. Je hebt ook het recht in elk land van de Europese Unie te werken en wonen. Ook een aantal minder belangrijke voordelen zoals EU burger toegangsprijzen voor musea en andere instellingen.


www.justlanded.com © 2003-2023 Just Landed