Delen

Over het delen van een flat of huis in Frankrijk

Stijgende prijzen betekenen dat het delen van een flat of huis steeds gewoner wordt in Frankrijk, vooral onder studenten en jongere mensen. In termen van waarde voor geld kan dit een goede oplossing zijn.

Vaak zal een huurder van een flat op zoek zijn naar een huisgenoot om de huur mee te delen, waarbij openbare plekken als badkamers en keukens gedeeld worden (dit kan vaak voor €250-400/maand).

Als het goed uitpakt kan een gedeelt appartement een goede oplossing zijn, want je kan vaak in een betere plek wonen en meer woonruimte hebben dan bij een éénpersoonsflat. Als je nog niet veel mensen kent is het delen van een flat ook een geweldige manier om je sociale leven uit te breiden, nieuwe vrienden te maken en je taalvaardigheden te verbeteren.

De grootste uitdagingen zijn het vinden van een plek (zoals altijd) en het er zeker van zijn dat je goed overweg zal kunnen met degenen waar je mee gaat samenwonen.

Heb een goed gesprek met de toekomstige huisgeno(o)t(en) om er zeker van te zijn dat je verwachtingen i.v.m. elkaars levensstijl overeenkomen. Conflicten over dingen als roken, huisdieren, feesten tot diep in de nacht, recreatief drugsgebruik, de afwas en de toestand van de badkamer kunnen allemaal makkelijk tot ongemakkelijke situaties leiden. Het kan een goed idee zijn om van te voren overeen te komen over dingen als schoonmaken, het kopen van huishoudelijke artikelen en verzekering.

Contracten voor gedeelde appartementen

Als je een woning deelt moet het contract alle namen van de huurders bevatten. Als je naam niet in het contract staat zou het kunnen dat je niet kan blijven als andere mensen weggaan. Het komt vaak voor dat een huurder onderhuur aanbiedt zonder het contract te willen veranderen. Dit kan een makkelijke optie zijn doordat je aan iemand anders overlaat dat alles oké is met de huurbaas, maar ben je ervan bewust dat je elk moment ‘uitgegooid’ kan worden.

Er zijn bureau’s die diensten leveren i.v.m. het delen van een woning, zoals EasyRoomate. Deze tonen advertenties van mensen die op zoek zijn naar huisgenoten en bieden de mogelijkheid zelf een advertentie te plaatsen. Een andere bruikbare website is www.appartager.com .

Of je nu op zoek bent naar een huis om te delen of een toekomstige huisgenoot, je kan altijd een gratis advertentie plaatsen in ‘woonruimte’ op onze website.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed