Visa

Wie heeft er een visum nodig? Hoe vraag je er één aan?

Het Verenigd Koninkrijk heeft een strenge immigratiewetgeving, die versterkt is. Zorg voor de nodige visa en documentatie voordat je gaat om te voorkomen dat je het land niet binnenkomt. Dit hoofdstuk geeft je een overzicht van de nodige documenten.

Wie heeft een visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan?

Als je geen Britse burger bent heb je mogelijk een vergunning nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 3 categorieën inzake ingangsvereisten:

EER-burgers (Europese Economische Ruimte): Deze categorie heeft geen vergunning nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te mogen. De Europese Economische Ruimte (EER) omvat alle EU-landen inclusief Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Zwitserse burgers behoren ook tot deze categorie.

Niet-visumplichtige vreemdelingen: hebben enkel een toegangsvergunning nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan als ze er willen werken of wonen. Deze groep bestaat voornamelijk uit staatsburgers (bijv. in de V.S.).

Visumplichtigen: hebben sowieso een visum nodig om het Verenigd Koninkrijk te betreden.

Je zal ook een visum nodig hebben in de volgende gevallen:

Burgers van de volgende 10 landen hebben nu een visum nodig wanneer ze langer dan 10 maanden in het Verenigd Koninkrijk blijven: Australië, Canada, Hong Kong SAR, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en de VS.

Op de webpagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken  kan je te weten komen welke soort vergunning je nodig hebt, gebaseerd op je nationaliteit, doel van het verblijf en het land.

Visa worden verschaft voor een verblijf van maximum 6 maanden. Als je een visum aanvraagt en je wenst langer dan 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk te blijven, moet je het land verlaten en een nieuw visum aanvragen. Als je het Verenigd Koninkrijk wenst te verlaten en terug te keren binnen de duur van je visum, kan je een meervoudig visum aanvragen om zo moeilijkheden te vermijden. Indien je een enkelvoudig visum hebt zal je telkens wanneer je het land verlaat een nieuw visum moeten aanvragen.

Waar kan je een visum voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen?

Je moet beschikken over visa en andere toegangsvergunningen voor je naar Engeland, Wales, Schotland of Ierland gaat. Je kan immers geen aanvraag doen bij de aankomst en de toegang om het land binnen te mogen wordt je waarschijnlijk geweigerd. Je kunt een visum aanvragen bij de Britse ambassade in je thuisland (klik hier  om het adres en telefoonnummer te vinden van het dichtsbijzijnde kantoor)

Hoe kan je een visumaanvraag voor het VK doen?

Je zal tenminste de volgende documenten nodig hebben:

De ondersteunende documenten omvatten:

Hoewel visumaanvragen binnen 24 uur verwerkt kunnen worden, is dit niet altijd het geval. Wees dus op tijd als je van plan bent om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen op een specifieke datum.

Als je visumaanvraag geweigerd wordt laat men dit je schriftelijk weten en deelt men ook de reden mee. In sommige gevallen kan je in beroep gaan en je krijgt ook advies over hoe je dit kan doen. In plaats van dit te doen kan je de aanvraag nog eens overdoen. Je aanvraag kan dan geweigerd worden als de redenen voor de voorafgaande weigering nog steeds van toepassing zijn.


www.justlanded.com © 2003-2024 Just Landed