Is een verblijfsvergunning nodig voor Spanje?

Heb ik een visum nodig?

Jaarlijks vertrekken er heel veel Belgen en Nederlanders naar het zonnige Spanje. De meeste blijven echter maar voor een korte vakantie van maximaal een aantal weken. Er is ook een groot aantal mensen dat permanent in Spanje wil blijven wonen, met name omdat het weer er een stuk beter is dan in hun thuisland. Vaak vragen mensen zich af “Heb ik dan een vergunning nodig om Spanje te gaan wonen? Spanje hoort toch ook bij de Europese Unie?”.

In de wereld van immigratie zijn er verschrikkelijk veel verschillen per land. In elk land gelden er ook weer verschillende regels voor verschillende situaties. Het is dus niet méér dan logisch dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Gelukkig is het voor mensen met de nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie allemaal een stuk makkelijker geworden om zich binnen de EU vrij te bewegen.

Sinds maart 2003 is in de meeste gevallen de verblijfvergunning afgeschaft voor mensen met de nationaliteit van deze landen; Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Zweden, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Er gelden wel uitzonderingen voor bijv. gepensioneerden die het pensioen uit Nederland ontvangen, deze personen dienen nog steeds een verblijfsvergunning aan te vragen.

Behalve de verblijfsvergunning bestaat er in Spanje ook een soort van Sociaal Fiscaal nummer net als in Nederland. In Spanje word dit N.I.E. genoemd (Número de Identificación de Extranjero). Iedereen die verplicht is een verblijfsvergunning aan te vragen is ook verplicht een N.I.E. aan te vragen. Personen die geen verblijfsvergunning voor Spanje nodig hebben, doen er toch verstandig aan om in ieder geval de N.I.E. aan te vragen. Er word in Spanje heel vaak om een N.I.E. gevraagd, bijvoorbeeld bij het openen van een bankrekening of bij het kopen van een woning.

Over het algemeen is het voor Europeanen makkelijk om de vergunningen te regelen, en er word niet moeilijk gedaan door de ambtenaren (wat voor mensen van niet EU landen vaak wel het geval is). Wel zullen de Belgen en Nederlanders, anders dan thuis, rekening moeten houden met lange wachttijden wanneer zij hun verblijfsvergunning of N.I.E. aan willen vragen. Er staat vaak om 9 uur s’ochtends al een hele lange rij voor de locale “Oficina de Extranjeros” kom daarom dus zo vroeg mogelijk, en neem een goed boek mee om de tijd te doden. Ook is het verstandig om van te voren te informeren wat de benodigde documenten zijn, daar dit nog wel eens per kantoor kan verschillen. Wat in ieder geval meegenomen dient te worden is een geldig paspoort en een kopie hiervan, 3 recente paspoort stijl foto's met je naam duidelijk op de achterkant geschreven, en uiteraard dien je ook het volledig ingevulde aanvraagformulier, en 3 kopieën daarvan in te leveren.

This article has been submitted by Just Landed


www.justlanded.com © 2003-2023 Just Landed