De woningmarkt

Het vinden van huisvesting in Canada

Canada kent een sterke stijging in de vraag naar huisvesting en heeft als gevolg stijgende huizenprijzen. Deze hebben als effect gehad dat minder mensen een intrek hebben genomen in een huurwoning. Dit betekent echter wel dat er meer mogelijkheid tot huren is ontstaan. Deze trend en nog meer onderwerpen over de Canadese woningmarkt worden in dit artikel besproken.

Op het moment is er een groot aanbod van huurhuizen (ongeveer 5%, dit is beduidend hoger dan het gemiddelde leegstand van 3,3%).

De Canadese huurmarkt kan over het algemeen omschreven worden als gunstig voor de huurder. Historisch lage rentepercentages voor hypotheken hebben als gevolg dat veel huurders overstappen naar een koopwoning. Verhuurders bedenken veel initiatieven zoals gratis parkeerplaatsen en het leveren van meubilair om hun woningen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële huurders. Dit is vooral het geval in dichtbevolkte steden zoals Toronto. In Canada zijn 33% van alle woningen huurwoningen.

56% van alle immigranten die naar Canada vertrekken vestigen zich in Ontario, waarvan het merendeel in Toronto en haar voorsteden. In dit artikel zal Toronto daarom een prominente plaats innemen. Blijf echter gewoon doorlezen als je een andere Canadese bestemming hebt. Veel van de informatie geldt ook voor de rest van Canada.

Toronto trekt, in vergelijking met andere Canadese steden als Vancouver en Montreal, veel internationale studenten die naar Canada vertrekken om de Engelse taal beter onder de knie te krijgen.

De huizenmarkt in de rest van de grote steden in Canada, waaronder Montreal, Ottowa, Vancouver, Calgary en Halifax is vergelijkbaar met die van Toronto. Het grote verschil is echter de koopsom van een koophuis. Hieronder tref je een lijst aan van gemiddelde koopprijzen van alleenstaande bungalows (huizen met slechts één verdieping die geen gedeelde muren hebben met buren):

Prijzen

De onderstaande koopprijzen betreffen alleenstaande bungalows in verschillende regio’s. De prijzen zijn in Canadese dollars (CAD$) – Bron: RBC – Economics Q1-2005:

Er zijn verschillende typen accommodatie beschikbaar in de stedelijke gebieden rondom bijvoorbeeld Toronto. Voorbeelden hiervan zijn:

Deze lijst is bij lange na niet compleet maar het geeft een goede indicatie van de uitgebreide en diverse keuzemogelijkheden bij het zoeken naar geschikte huisvesting.

Waar moet ik zoeken?

Er zijn vele bronnen voor het zoeken van huisvesting:

Zoals bij veel steden geldt ook voor Toronto: hoe dichter bij het centrum je komt, hoe duurder de huur of hypotheek van je woning zal uitvallen. In Toronto zijn de gemiddelde huurkosten:

Er is een klein aanbod van luxueuze appartementen waarvan de huur kan oplopen tot duizenden Canadese dollars per maand.


www.justlanded.com © 2003-2024 Just Landed