De banenmarkt

Werkgelegenheid voor buitenlanders in Canada

De Canadese arbeidsmarkt komt overeen met die van andere geïndustrialiseerde landen. Het merendeel van de banen is afkomstig uit de diensten sector, maar er zijn ook nog altijd vele banen te vinden in de industrie en grondstoffensector. De werkloosheid bedraagt op het moment 6,8% en dit is iets hoger dan het lange termijn gemiddelde gedurende de afgelopen 30 jaar. De actieve arbeidsbevolking ligt rond de 17 miljoen.

Het economische hart van Canada zijn de vier grote steden Toronto, Calgary, Vancouver en Montreal. Werkloosheid is het grootst in de provincies aan de Atlantische kust, zoals Newfoundland, Labrador en Prince Edward Island. Wanneer je niet in het bezit bent van een werkvergunning is het moeilijk om een baan vinden in Canada. Je toekomstige werkgever moet er dan één voor je aanvragen en dit maakt jou geen aantrekkelijke werknemer. Veel bedrijven zien af van deze lange en dure procedure.

Vereisten en vaardigheden

Als je op zoek bent naar een goedbetaalde, professionele baan dan moet je over een uitstekende Engelse taalvaardigheid beschikken. In Quebec geldt hetzelfde voor de Franse taal. Er is veel vraag naar tweetalige werknemers die beide talen goed onder de knie hebben, aangezien veel bedrijven en ondernemingen in beide delen van het land zaken doen.

Voor verschillende banen zijn er verschillende vereisten. Werkervaring komt voor de meeste vacatures zeer goed van pas en voor een goedbetaalde baan is een universitair/hogeschool diploma vaak vereist, evenals andere vaardig- en bekwaamheden (computer en communicatie vaardigheden). Het verrichten van vrijwilligerswerk en het beoefenen van sport geeft ook een voordeel omdat het aangeeft dat je goed in teamverband kunt samenwerken.

Het is niet heel moeilijk om aan een parttime baan te komen in Canada. Hiermee kun je goed andere activiteiten, zoals het studeren, ondersteunen. Typische parttime functies in de kleinhandel of in de horeca betalen meestal niet veel. Denk daarom goed na wat je kwaliteiten zijn. Vaak is men op zoek naar mensen die een bepaalde taal spreken om bijvoorbeeld les te geven. Het spreken van je moedertaal bied je dus veel mogelijkheden, maak hier gebruik van!

Je kunt ook besluiten om in de ‘zwarte sector’ aan de slag te gaan en dit is zeker mogelijk in Canada. Wij raden het werken zonder werkvergunning echter af omdat het de kans vergroot dat je het land wordt uitgezet en nooit meer mag terugkeren naar Canada.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed