Werkgelegenheid

Diverse soorten Canadese contracten

In Canada zijn er vele verschillende regelingen op het gebied van werkgelegenheid. Het is van belang deze goed te begrijpen om te achterhalen welke het meest geschikt is voor jouw profiel, wensen, opleiding, doelen etc.

Vast werk

Het werken in Canada gebeurt in de meeste gevallen op basis van vast werk. Dit houdt vaak in dat de werknemer een basispakket krijgt aangeboden met daarin een basissalaris, verschillende premies en andere extraatjes zoals bonussen, aandelen en gunstige arbeidsvoorwaarden. Vaste werknemers hebben ook vaak de mogelijkheid om binnen het bedrijf door te groeien, zich te kunnen ontwikkelen of verder te laten scholen.

Voor een dergelijke functie moeten zowel de werknemer als de werkgever een bedrag van het basissalaris afhalen om de verschillende premies, verzekeringen en belastingen te betalen. Voorbeelden in Canada hiervan zijn de ‘Employment Insurance’ (EI), ‘Canada Pension Plan’, ‘Income Tax’, ‘Union Dues’, etc. Mensen die een vaste baan hebben komen ook in aanmerking voor ondersteuning door de overheid wanneer men werkloos raakt zonder hier zelf verantwoordelijk voor te zijn.

Contract/Freelance werkgelegenheid

Het kan ook zijn dat je aan de slag gaat op basis van een (tijdelijk) contract of als freelancer. Dit houdt vaak in dat je een bepaald, vast bedrag (over het algemeen zonder de bovengenoemde extraatjes) zal worden betaald voor een specifiek project. Vele variaties zijn echter mogelijk. Een dergelijke werknemer wordt voor enkele maanden aangenomen om een (tijdelijk) probleem op te lossen. Nadat zijn tijdelijk contract is verlopen moet de werknemer het bedrijf of de onderneming weer verlaten, behalve als er een nieuw contract is getekend.

Deze werknemers op contractbasis of freelancers zijn niet verplicht salaris in te leveren ten behoeve van sociale verzekeringen of het Canadese pensionfonds. Ze kunnen er echter voor kiezen om dit wel te doen. Inkomstenbelastingen worden aan het eind van het jaar betaald en werknemers op contractbasis kunnen in sommige gevallen in aanmerking komen voor arbeidsverzekering. Dit wordt bepaald door het CRA (Canada Revenu Agency) en het HRSDC (Human Resources and Skills Development Canada) na het afnemen van een interview met de betreffende werknemer.

Bedrijven en ondernemingen prefereren vaak dat je zelf een geregistreerd bedrijf hebt zodat ze eventuele aansprakelijkheden in de toekomst kunnen voorkomen. Dit is echter geen juridische verplichting. Om als freelancer aan de slag te gaan heb je een persoonlijke GST nummer nodig. Dit kan worden verkregen bij de betreffende instantie ‘Revenue Canada’ zonder dat je zelf een bedrijf of onderneming dient te beginnen.

Parttime werkgelegenheid

Er zijn veel werkgevers in Canada die verschillende vormen van parttime werk aanbieden. Het merendeel van deze banen doet zich voor in de horeca, kleinhandel en diensten sector. Het uurloon verschilt per werknemer maar meestal ligt een parttime salaris rond het minimumloon (op het moment C$10,15 per uur).

Andere vormen van werkgelegenheid

Er bestaan ook andere vormen van werk, zoals vakantiebaantjes, stages, seizoensgebonden werk, vrijwilligerswerk, etc. De mogelijkheden die je eventueel ontvangt in deze sector hangen af van je locatie van verblijf in Canada en je verbondenheid met een opleidingsinstantie.

Vrijwilligerswerk in Canada

Veel werkgevers prefereren sollicitanten met werkervaring in Canada. Als buitenlander werkt dit uiteraard in je nadeel. Mocht je daarom tijd en financiële middelen tot je beschikking hebben, dan kan vrijwilligerswerk een goede manier zijn om aan je (Canadese) CV te werken. Dit werkt in je voordeel om twee redenen:


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed