Het vinden van een baan

Waar moet ik zoeken?

Je kunt in Canada op veel verschillende manieren naar een baan zoeken. Probeer tijdens je zoektocht zoveel mogelijk bronnen aan te spreken om je kans op het vinden van een geschikte baan te vergroten. Verschillende sectoren en functies vereisen verschillende zoekmethoden. Win zoveel mogelijk informatie in door rond te vragen bij vrienden, kennissen en andere contacten.

Internet

Het Internet is een goede plaats om je zoektocht naar een baan te beginnen. Dit medium is een zeer gebruikelijke manier om een baan te zoeken én te vinden. De mogelijkheden zijn groot en sommige bedrijven klagen dat ze problemen hebben met het verwerken van alle ingezonden CV’s. Het kan dus zijn dat je veel geduld moet hebben met het wachten op antwoord.

Het Internet is een zeer bruikbare bron waar je zeker goed gebruik van moet maken. Er zijn een aantal nuttige Canadese websites die je op weg kunnen helpen naar het vinden van een geschikte baan:

Het kan ook zijn dat je bepaalde bedrijven in je hoofd hebt zitten waar je graag voor zou willen werken. Ga naar de websites van deze bedrijven en onderzoek of er meerdere soortgelijke bedrijven in die sector zitten. Op de specifieke websites van deze bedrijven vind je vaak een mogelijkheid om je CV achter te laten of meer informatie over eventuele vacatures op te vragen.

Wanneer je besluit te reageren op een baan via het Internet dien je te letten op een aantal zaken. Het is van belang dat je niet zomaar bij iedere vacature hetzelfde invult of opstuurt. Vaak wordt er om extra informatie gevraagd, zoals het bijleveren van een CV, een motivatie brief of het beantwoorden van enkele specifieke vragen. Let goed op dat je aan al deze eisen voldoet. Werkgevers klagen nog altijd over de slechte kwaliteit van de reacties die ze binnen krijgen. Neem dus de tijd om alle informatie waar de werkgever naar vraagt zorgvuldig te verschaffen. Dit vergroot je kansen op het verkrijgen van de baan.

Uitzendbureaus

Er zijn diverse soorten uitzendbureaus in Canada die vaak een eigen specialisme of doelgroep hebben. Veel bureaus specialiseren zich op de korte termijn werkgelegenheid of het zoeken van werk op basis van een (tijdelijk) contract. In dit geval fungeert het uitzendbureau als tussenpersoon voor de werknemer en de werkgever. De werkgever betaalt de werknemer uit via het uitzendbureau. Uitzendbureaus zijn een zeer goede optie als je op zoek bent naar werk op basis van een (tijdelijk) contract.

Netwerken

Wanneer je op zoek bent naar een baan moet je dit niet onder stoelen of banken steken. Vertel zoveel mogelijk mensen dat je zoekende bent. Familie en vrienden kennen wellicht iemand die je zou kunnen helpen. Veel banen worden gevonden door dit soort contacten en aanbevelingen. Het kennen van de juiste mensen kan grote voordelen opleveren. Vergroot je kennissenkring dan ook met mensen die je zouden kunnen helpen. Lid worden van de plaatselijke zeilclub of participeren in een lokaal bestuur kan je netwerk kwalitatief verbreden en de kans op een geschikte baan aanzienlijk vergroten. Je kunt ook op het Internet netwerken. Er zijn online netwerken die speciaal gericht zijn op het vinden van een baan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

CareerCentres en banenmarkten

Er zijn een aantal career centres (carrièrecentra) in Canada die goed van pas zouden kunnen komen bij je zoektocht naar een geschikte baan. Sommigen zijn gebonden aan een opleidingsinstelling en anderen aan privé-ondernemingen. Ze kunnen een nuttige startplaats zijn om je zoektocht te beginnen. Veel career centres bieden ook hulp aan op het gebied van het opstellen van een CV of andere vaardigheden bij het zoeken van een baan.

Er worden af en toe ook banenmarkten georganiseerd. Tijdens deze evenementen komt een grote groep werkgevers bijeen die informatie verschaffen aan potentiële werknemers. Het kan zijn dat je op één van deze markten je toekomstige werkgever ontmoet. Dit zal zeker niet altijd het geval zijn, maar de banenmarkten zijn in ieder geval een goede informatiebron waarop je de zoektocht naar een baan kunt baseren.

HRSDC (Human Resources and Skills Development Canada) Banen Bank

Het HRSDC is namens de overheid verantwoordelijk voor de arbeidsmarkt in Canada en ze bieden dan ook vele hulpdiensten aan voor mensen die op zoek zijn naar een baan. Voorbeelden hiervan zijn het helpen bij het opstellen van een CV en het houden van nagespeelde sollicitatiegesprekken. Ga naar de website van het HRSDC voor meer informatie: www.hrdc-drhc.gc.ca .

Rechtstreeks reageren bij werkgevers

Je kunt ook op een directere manier een baan proberen te krijgen door bij een bedrijf naar binnen te lopen en simpelweg om een baan te vragen. Stel een complete en goedverzorgde CV op, neem deze mee naar het bedrijf dat je in gedachte hebt en lever de CV bij de receptie of secretariaat in. In sommige sectoren zal deze tactiek een grotere succeskans hebben dan in anderen, maar het is vaak het proberen waard. Het is belangrijk dat je er netjes en verzorgd uitziet tijdens deze eerste (korte) bezoeken aan je potentiële werkgever. De werkgever evalueert je vanaf het eerste moment dat je zijn bedrijf binnenloopt, ook al duurt het bezoek maar een paar minuten.

Kranten

Veel plaatselijke en lokale kranten hebben een aparte rubriek speciaal voor vacatures. Er zijn ook diverse gratis gepubliceerde tijdschriften die zich speciaal richten op de banenmarkt, dit kan een goede bron van informatie zijn. Deze gratis tijdschriften kun je vinden bij de banen banken, metro stations en HRSDC kantoren.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed