Bellen

De telefoon gebruiken in Canada

De telefoon in Canada werkt vrijwel hetzelfde als in andere landen. Bijna alle landen kunnen rechtstreeks worden gebeld.

Om verbinding te maken binnen Canada heb je een tiencijferig telefoonnummer nodig: drie cijfers voor de regio en zeven voor het daadwerkelijke nummer. Het merendeel van de lokale telefoongesprekken zijn inbegrepen in het vaste tarief. Wanneer je 500 minuten per maand met je buurman wilt bellen dien je slechts C$20-30 per maand te betalen voor een standaard abonnement. Een nadeel is dan wel dat wanneer je helemaal geen lokale telefoongesprekken voert dat je alsnog dit maandelijkse bedrag moet betalen.

Wanneer je naar een mobiele telefoon binnen je eigen regio belt dan is dit gesprek voor jou gratis. Het kan echter wel zo zijn dat je gesprekspartner voor (een deel van) de rekening op moet draaien. Houd hier rekening mee!

Nationaal bellen

Canada is een groot land waardoor er verschillende tarieven zijn voor lokale en nationale telefoongesprekken. Bellen op lange afstand kan dus zowel internationaal als binnen Canada. Domestic Long Distance is de dienst die het mogelijk maakt dat je een andere Canadese stad belt tegen hetzelfde tarief dat je betaald voor lokale gesprekken. Let wel, als je in Toronto, Ontario woont zijn de kosten van een telefoongesprek naar Windsor, Ontario hetzelfde als van een telefoongesprek naar Vancouver, Brits Colombia.

Nationaal bellen binnen Canada: Voor het bellen op lange afstand moet je altijd eerst een 1 intoetsen en vervolgens het tiencijferige telefoonnummer van je gesprekspartner. Als je een mobiele telefoon belt buiten jouw regio dan zal het gesprek als een gesprek op lange afstand in rekening worden gebracht. Ook je gesprekspartner zal een tarief moeten betalen. De hoogte hiervan hangt af van zijn of haar belpakket.

Internationaal bellen vanuit Canada: Wanneer je aan een internationaal telefoongesprek begint moet je meestal het voorkiesnummer 011 intoetsen en vervolgens het netnummer van het desbetreffende land. Als je dus bijvoorbeeld belt naar Italië toets je in: 011 39 en vervolgens het gewenste telefoonnummer, inclusief netnummer.

Er is echter één uitzondering. Canada en de Verenigde Staten hebben hetzelfde landnummer. Wanneer je dus vanuit Canada naar de Verenigde Staten belt moet je dit doen op dezelfde manier als met een nationaal gesprek binnen Canada. Bel je vanuit Toronto (Canada) naar Miami (Verenigde Staten, met netnummer 305) toets je 1 305 in en vervolgens het gewenste nummer in Miami.

Gratis telefoongesprekken

Er zijn ook telefoonnummers die gratis gebeld kunnen worden. Een uitzondering is echter wanneer je belt met een mobiele telefoon. In dat geval betaal je de standaard tarieven voor je mobiele telefoon.

De meeste telefoonnummers die gratis gebeld kunnen worden beginnen met 1 800, 1 888, 1 877, 1 866. Het merendeel van de klantenservice afdelingen van Canadese bedrijven hebben een gratis nummer.

1-900 nummers

1-900 nummers zijn nummers waarbij er een tarief is opgelegd door de eigenaar van de telefoonlijn. De kosten hiervan kunnen aardig oplopen. Het merendeel van deze nummers dienen zich voor in de 18+sector waar vooraf gewaarschuwd wordt over de kosten. Vaak is het dan al te laat als je het nummer per ongeluk hebt gebeld en zul je moeten opdraaien voor de kosten!

Collect bellen

Je kunt een collect telefoongesprek voeren vanaf elke telefooncel of vaste telefoon door dit aan te vragen bij de telefoniste ( operator). Je kunt ook je eigen aanbieder/telefoonbedrijf bellen om een collect telefoongesprek te voeren.

Telefoniste ( operator)

Door het intoetsen van een ‘0’ op een vaste telefoon wordt je in Canada doorverbonden met een telefoniste die je kan helpen bij het voeren van een collect telefoongesprek.

Noodgevallen

In gevallen van nood waarbij de diensten vereist zijn van de brandweer, ambulance of politie kun je het nummer 911 te allen tijde – en van iedere telefoon in Canada – bellen. Door het bellen van dit nummer wordt je doorverbonden met de benodigde hulpdiensten. Het onnodig bellen van 911 wordt gezien als een serieuze overtreding en het kan zijn dat je hiervoor wordt aangeklaagd/vervolgd.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed