Tarieven voor mobiele telefonie

Het kiezen van een belpakket

Aanbieders van mobiele netwerken moedigen sinds kort klanten aan om een abonnement voor langere duur af te sluiten door het aanbieden van diverse kortingen op mobiele telefoons. Sommige kortingen gaan zelfs zo ver dat je een telefoon gratis bij je abonnement geleverd krijgt.

Je dient er echter wel op te letten dat dergelijke contracten ook verplichtingen met zich meebrengen. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om je contract op te zeggen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een boete van ongeveer C$200.

Laat je niet misleiden door de forse kortingen op mobiele telefoons. Onderzoek goed of je met je belpakket goedkoper uit bent dan je beginsituatie. Sommige aanbieders proberen je aandacht te trekken met mooie kortingen zonder ook daadwerkelijk goedkopere belminuten aan te bieden.

De meeste belpakketten zijn complex en samengesteld om verwarring te scheppen, de volgende punten zouden moeten helpen:

In tegenstelling tot Europa komt PrePaid bellen niet veel voor in Canada. De meeste leveranciers van mobiele netwerken bieden wel PrePaid diensten aan. Je dient echter wel rekening te houden met het opwaarderen. Je bent vaak verplicht om binnen een bepaalde tijd je PrePaid kaart op te waarderen. Verschillende aanbieders houden verschillende tijdslimieten aan. Soms moet je binnen 15 dagen je kaart hebben opgewaardeerd, maar dit kan ook oplopen tot enkele maanden.

De goedkoopste belpakketten kosten per maand ongeveer C$20 (exclusief belastingen). Voor dit bedrag kun je ongeveer 200 minuten belminuten verwachten.

Andere tarieven

Je Canadese telefoonrekeningen kunnen een paar extraatjes bevatten die je goed in de gaten dient te houden:

PrePaid of contract?

Evenals in Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen, kun je in Canada op twee verschillende manieren voor je gesprekken betalen: PrePaid of via een contract. In het eerste geval dien je je telefoon op te waarderen om aan nieuwe belminuten te komen. Dit kun je onder andere doen door een opwaardeerkaart te kopen. In het geval van een contract wordt er maandelijks een bedrag bij jou in rekening gebracht.

Het is in Canada niet verplicht om een mobiele telefooncontract op lange termijn af te sluiten. Gezien de kortingen die de leveranciers aanbieden dien je er echter wel rekening mee te houden dat je aanzienlijk meer moet betalen voor een mobiele telefoon wanneer je besluit geen abonnement te nemen.

PrePaid

Met PrePaid telefoons, heb je maximale flexibiliteit aangezien je betaalt wat je belt. De belminuten zijn aanzienlijk duurder dan wanneer je belt met een abonnement of contract. Een PrePaid telefoon is een goede optie wanneer je weinig gebruik maakt van je telefoon. PrePaid kan wel eens je enige optie zijn aangezien het moeilijk is om een contract of abonnement af te sluiten wanneer je geen creditcard of andere bankgegevens kunt tonen als bewijs dat je de rekening ook daadwerkelijk zal gaan betalen.

Sommige aanbieders in Canada bieden verschillende prepaid belpakketten en opwaardeerkaarten aan en je kunt kosteloos wisselen tussen deze pakketten. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat een C$30 PrePaid kaart een ander tarief voor belminuten heeft dan een C$10 prepaid kaart.

Waar kan ik PrePaid opwaardeerkaarten kopen voor mijn Canadese telefoon?

Je kunt Pre-paid opwaardeerkaarten kopen bij de grotere elektronische detailhandels, telefoonzaken (Bell World, Fido/Rogers, etc), supermarkten en de Canadese postkantoren (Canadian Postal Services Company). Justlanded.com is van plan om op korte termijn aan te vangen met de verkoop van Canadese PrePaid opwaardeerkaarten.

Maandelijkse rekeningen

Maandelijkse rekeningen brengen vaak lagere kosten per minuut met zich mee.

Contract vs. geen contract

Als je besluit een contract af te sluiten kan het goed zijn dat je korting krijgt op een nieuwe mobiele telefoon. Bij het tekenen van het contract dien je echter wel op de opzegvoorwaarden te letten. Sommige aanbieders brengen aanzienlijke boetes in rekening om het verlies van opbrengst te dekken. Deze boetes variëren maar kunnen oplopen tot wel C$500.

Het merendeel van de contracten worden afgesloten voor een periode van twee jaar. Wanneer je verblijf in Canada van kortere duur is en je je abonnement vroegtijdig moet opzeggen kan het dus zijn dat je meer zal moeten betalen dan je aanvankelijk in gedachten had. Wanneer je besluit om geen contract aan te gaan kun je lagere prijzen dan PrepPaid verwachten, maar je moet dan wel de volle koopprijs betalen voor een nieuwe telefoon.

Betalen per seconde

Sommige aanbieders maken het ook mogelijk om zonder extra kosten per belseconde te betalen. Het voordeel hiervan is dat je tijdens zeer korte telefoongesprekken niet meer dan noodzakelijk hoeft te betalen. Je betaalt echt alleen voor wat je belt.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed