Bankdiensten

Creditcards, geldautomaten en openingstijden

De meeste betalingen worden gedaan met bankpassen en creditcards hoewel cheques nog altijd populair zijn, vooral voor postorders.

De drie grootste creditcardbedrijven in Canada zijn: American Express, Visa en Master Card. Je kunt bij je bank een creditcard aanvragen. Er zijn echter vele mogelijkheden. De bank biedt vaak diverse creditcards aan waaruit je kunt kiezen. Verschillende creditcards brengen verschillende diensten met zich mee, zoals hogere kredietenlimieten, Airmiles sparen, etc. Het is verstandig om alle voorwaarden, voordelen, diensten en regelingen zorgvuldig te bestuderen voor je de keuze maakt. Alle creditcards zijn immers anders!

Let op: iedere keer dat je een creditcard aanvraagt zal dit geregistreerd worden bij het kredietbureau en sta je te boeken als kredietzoekende. Te veel kredietaanvragen in één jaar kan ervoor zorgen dat je aanvraag geweigerd zal worden. Het is onverstandig om te veel krediet aan te vragen. Een beetje krediet is over het algemeen voldoende en te veel krediet kan je tegenwerken!

Krediet zoeken

Als nieuwkomer is het moeilijk om krediet aan te vragen in Canada. Banken verstrekken geen krediet als je jouw kredietwaardigheid niet kunt aantonen. Dit is in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar je zonder al te veel problemen kredietwaardigheid kunt opbouwen door het gebruik van een ‘security credit card’. Deze financiële instrumenten zijn echter niet aanwezig in Canada en het kan dus lastig zijn om kredietwaardigheid op te bouwen.

Je zult vaak 6 tot 8 maanden moeten wachten na het openen van je bankrekening voordat je (een klein beetje) krediet kunt aanvragen bij je bank om bijvoorbeeld duurzame goederen als een TV of computer te kunnen kopen. Je bank zal hier wellicht problemen mee hebben maar de grotere warenhuizen en de handelaren (Sears, IKEA, Best Buy, etc) gaan dit risico vaak wel aan. Deze winkels zullen je echter wel een (fors) bedrag in rekening brengen voor het verlenen van krediet (op het moment ongeveer 20% boven het APR). Je dient er dus alles aan te doen om de rekening zo spoedig mogelijk te betalen.

Wanneer je voor langer dan zes maanden je balans op orde hebt bij dergelijke transacties kun je dit gebruiken bij toekomstige kredietaanvragen.

Een andere optie is om iemand te vinden die als mede-verantwoordelijke samen met jou tekent voor het krediet en dus ook verantwoordelijk is voor een lening. Als deze mede-verantwoordelijke genoeg kredietwaardigheid heeft, zal de leningaanvraag waarschijnlijk worden geaccepteerd. Met deze lening kun je jouw persoonlijke kredietwaardigheid opbouwen.

Tot slot kun je jouw gas/licht/elektriciteit rekeningen of huisbaas gebruiken als referentie.

Een laatste opmerking over het zoeken naar krediet: je dient er voor te zorgen dat je alle rekeningen en schulden op tijd betaald. Wanneer je dit niet doet kan dit nare gevolgen hebben. Het kan er zelfs tot leiden dat je niet in aanmerking komt voor woninghuur. Het is belangrijk dat je je kredietwaardigheid beschermd vooral als je in de toekomst krediet nodig hebt voor het kopen van een huis, een auto, etc.

Geldautomaten

In Canada worden ABMs (Automatic Banking Machines) gebruikt als geldautomaten. Je kunt ABMs op grote schaal vinden in Canadese steden bij de verschillende bankvestigingen. Ook vind je ABMs terug in sommige tankstations en winkels die 24-uur service bieden in het gehele land.

De vijf grootste Canadese banken zijn lid van het ‘Interac’ netwerk. Dit maakt het mogelijk voor klanten van deze banken om geld op te nemen bij iedere ABM waar ‘Interac’ op vermeld staat. ‘Interac’ maakt betalingen bij tankstations, supermarkten, restaurants, winkelcentra, etc ook mogelijk. Je dient bij iedere betalingen je eigen unieke persoonlijke (PIN) code in te typen.

Er zijn ook andere netwerken (Cirrus of Plus) die het voor reizigers mogelijk maken om geld op te nemen gedurende hun verblijf in Canada.

Het is vaak het geval dat je moet betalen voor het gebruik van een ABM. Sommige banken brengen hiervoor C$1 per transactie in rekening. Het is verstandig om tarieven en commissies na te gaan bij je bank om zo niet voor dure verassingen te komen staan.

Openingstijden

Normale openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 16.30. Sommige banken en specifieke vestigingen wijken van deze tijden af en zijn zelfs op zaterdag open. Vraag naar de openingstijden van jouw bank om te achterhalen wanneer je bij ze terecht kunt voor stortingen, transacties, vragen, etc.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed