Het openbaar vervoer

Trein, bus en vluchten binnen Canada

Canada is een groot land en er zijn vele verschillende mogelijkheden om te reizen. Voor lokaal vervoer kun je gebruik maken van de metro, van bussen, taxi’s of zelfs van de hondenslee. Voor het reizen op lange afstand tussen steden kun je gebruik maken van vliegtuigen, treinen en bussen.

Toronto: Het openbaar vervoer in Toronto heet de Toronto Transit Commsission (TTC). Het TTC biedt verschillende openbare vervoerdiensten aan zoals een metro- en een busnetwerk. Eén enkel vervoersbewijs voor het gehele netwerk kost C$2.50. Wanneer je vijf van deze kaartjes in een bundel koopt krijg je één kaartje gratis. Je kunt ook abonnementen (Metropass) aanschaffen die geldig zijn voor één dag, week of maand. Voor het wisselen tussen bus en metro kun je gratis gebruik maken van een transfer ticket. Je kunt deze transfer tickets verkrijgen in de rode automaten in metrostations en bij de buschauffeur. Wanneer je geen transfer ticket hebt zul je alsnog moeten betalen voor het maken de overstap.

Toronto beschikt over drie metrolijnen. De Bloor-Danforth lijn verbindt het oosten met het westen van de stad. Via deze lijn kun je overstappen naar de LRT (Light Rapid Transit) die het oosten van de stad verbindt met het metronetwerk. De Yonge-University lijn is een U-vormige lijn die aanvangt bij Ontario Lake en de noordelijke gebieden van Toronto met het zuiden verbindt. De Sheppard lijn is de jongste aanwinst van het metronetwerk en loopt vanaf Yonge Street naar het oosten via Sheppard Avenue. Voor meer informatie, tarieven, tijdschema’s en plattegronden kun je naar de website van de TTC  gaan.

Montreal: In Montreal wordt het openbaar vervoer Société de transport de Montréal (STM) genoemd. Het metronetwerk bestaat uit vier lijnen en beslaat ongeveer de gehele stad. De standaardtarieven (geldig vanaf 2005) zijn:

Kinderen en studenten betalen een gereduceerd tarief voor het openbare vervoersnetwerk van Montreal.

Gereduceerde tarieven

Regional Trains

Het treinnetwerk GO train wordt in het zuiden van Ontario het meest gebruikt. Dit netwerk verbindt het merendeel van Toronto en omliggende steden zoals Mississauga, Oakville, Woodbridge, etc. GO train behoort niet tot de TTC (Toronto Transit Commission) dus je dient een apart kaartje te kopen om gebruik te maken van hun diensten. Mississauga – één van de omliggende steden van Toronto – heeft haar eigen busnetwerk Mississauga Transit. Op het moment proberen de verantwoordelijke autoriteiten de diverse openbaar vervoersnetwerken van Toronto en omliggende gebieden te verenigen. Zo kan het dus zijn dat je in de toekomst vanuit het centrum van Toronto naar Woodbridge (zo’n 45 minuten) kan reizen op één type vervoersbewijs.

Nationale treinen

VIA Rail is verantwoordelijk voor het nationale treinnetwerk van Canada. Prijzen verschillen afhankelijk van het seizoen en de duur van de treinreis. De afstanden in Canada kunnen erg groot zijn. Zo ben je per trein ongeveer 3 dagen (en nachten) kwijt om van Toronto naar Vancouver te reizen. Je hebt in dan totaal 4500 kilometer afgelegd. Voor meer informatie, ga naar www.viarail.ca .

Bussen

Canada beschikt over een omvangrijk nationaal busnetwerk. Er zijn vele verbindingen met zowel Canadese als Amerikaanse steden. Er zijn verschillende busvervoerbedrijven en het is verstandig om zowel lokale als nationale busbedrijven te raadplegen om de voor jou meest geschikte verbinding te vinden.

Taxi

De grotere steden hebben minimaal drie verschillende taxibedrijven. Het is verstandig om de tarieven van deze verschillende bedrijven te achterhalen. De tarieven van de meeste taxiritten zijn gebaseerd op een lopende meter en over het eindbedrag valt niet te onderhandelen. Mocht je het willen kun je proberen vooraf een prijs af te spreken met de chauffeur maar zeker niet alle chauffeurs zullen hieraan meewerken. Taxichauffeurs zijn verplicht om een geldig identiteitsbewijs (uitgegeven door de plaatselijke autoriteiten) toonbaar te stellen die de legaliteit van hun diensten bevestigt.

Vluchten – luchtvaartmaatschappijen in Canada

De luchtvaartindustrie is aanzienlijk veranderd gedurende de laatste 10 jaar. Air Canada nam in 1999-2000 het concurrerende Canadian Airlines over en werd zo de grootste luchtvaartmaatschappij van het land gevolgd door WestJet en een aantal kleinere maatschappijen zoals CanJet, SkyService, etc.

Om tussen bestemmingen binnen Canada te vliegen dien je een officieel erkend identiteitsbewijs – met pasfoto en uitgegeven door de Canadese overheid – te kunnen tonen. Een paspoort is voldoende voor een niet-Canadees. Ben je een permanente immigrant (landed immigrant) of ben je een Canadese staatsburger dan is een rijbewijs of een provinciale zorgpas voldoende. Om Canada binnen te vliegen of te verlaten per vliegtuig dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort en dien je wellicht ook te moeten beschikken over een visum.

Wanneer je vlucht wordt geannuleerd (door bijvoorbeeld het faillissement van de luchtvaartmaatschappij) door schuld van de luchtvaartmaatschappij kom je wellicht in aanmerking voor compensatie. Dit geldt alleen wanneer je de vlucht hebt geboekt bij een bureau dat gedekt wordt door de Travel Insurance Council. Niet alle bureaus en luchtvaartmaatschappijen bieden een dergelijke verzekering aan, maar als je vliegt met een ‘low cost’ maatschappij zijn de prijzen waarschijnlijk laag genoeg om het risico te lopen. Mocht je het risico toch niet willen lopen kun je in Ontario terecht bij de Travel Insurance Council of Ontario (een organisatie die opkomt voor de rechten van de reiziger).


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed