Privé scholen

Waldorfschulen, godsdienstige en internationale scholen

In Duitsland zijn er diverse alternatieven naast het openbare schoolsysteem. De meeste scholen zijn niet echt privé scholen en sommige beweren dit wel te zijn, maar in werkelijkheid zijn deze afhankelijk van overheidsfinanciering en opereren vaak onder dezelfde regels als openbare scholen.

Het grootste netwerk van privé scholen in Duitsland zijn de Waldorfschulen, wat ‘alternatieve’ scholen zijn gebaseerd op de filosofie van Rudolf Steiner, bekend als antroposofie. Enigszins gelijkwaardig aan de Montessori scholen, welke doorgaans onderwijs aanbieden van peuterschool tot de beginjaren van middelbaar onderwijs, leggen Waldorf scholen de nadruk op het ontwikkelen van de creativiteit van het kind en het onderwijsprogramma legt dan ook de klemtoon aanzienlijk op kunsten.
In Duitsland bevinden zich tevens godsdienstige scholen, hoewel de meeste afhankelijk zijn van overheidsfondsen om te overleven. Veel godsdienstige scholen hebben te veel inschrijvingen, omdat zij vaak als efficiënter worden beschouwd dan normale openbare of privé scholen. Het is voor een familie niet noodzakelijk om lid te zijn van een bepaald geloof om je kind naar een godsdienstige school te laten gaan, maar de kinderen dienen wel respect te hebben voor het geloof en de tradities van de school en dient zich aan te passen aan de gebruiken (bijvoorbeeld betreft kleding of maaltijden).

Wanneer je kiest voor een privé school, dien je de volgende aspecten te controleren:

Voor het nemen van een definitieve beslissing, is het belangrijk de scholen te bezoeken en te praten met leraren en leerlingen. Na het inschrijven van je kind, is het verstandig zijn vooruitgang in het oog te houden en te luisteren naar commentaar en klachten.

Internationale scholen

In Duitsland kunnen internationale scholen worden gevonden in steden of regio’s met een hoge concentratie aan diplomaten of multinational bedrijven (zoals München, Frankfurt of Berlijn). De meeste gebruiken Engels als hoofdtaal en hebben niveaus van peuterschool tot een Amerikaans middelbare schooldiploma of Internationale Baccalaureaat. Informeer bij de ambassade of het consulaat in je vaderland naar internationale scholen in de regio waar je zult gaan wonen.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed