Het verkeer in Spanje

Infrastructuur, het verkeer en het spitsuur

Het verkeer in Spanje is drastisch veranderd in het afgelopen decennia. Het aantal voertuigen is enorm toegenomen en de wegen zijn zichtbaar verbeterd. Het verkeer in Spanje is verdubbeld tussen 1980 en 1990 en tussen 2000 en 2004.

Niet alleen zijn er nieuwe wegen, en wegen die zijn omgelegd, maar ook zijn huidige wegen verbreed, extra stroken zijn toegevoegd bij drukke verkeerspunten en verkeersborden zijn verbeterd. Helaas is dit niet voldoende geweest om de enorme toename in verkeer in toom te houden en de Spaanse wegen kunnen niet goed worden onderhouden.

Lange afstanden kunt u beter overbruggen met de auto, aangezien dit goedkoper is dan het openbaar vervoer. Vooral als u de kosten met meerderen kunt delen en de drukste snelwegen vermijdt, kunt u veel geld besparen. De auto is het beste vervoermiddel als u niet reist tussen de grotere steden, aangezien het openbaar vervoer over het algemeen  slecht is op het platteland. Mocht u zeer lange afstanden overbruggen, dan is een trein of vliegtuig vaak sneller en minder stressvol. De pond die naar het noorden van Spanje vaart is misschien makkelijker voor degenen die uit het Verenigd Koninkrijk komen. Hierdoor hoeft u niet door Frankrijk te rijden.  

Autorijden kan adembenemend zijn op het platteland, vooral buiten het toeristische hoogseizoen wanneer er geen andere automobilisten (of caravans) te vinden zijn. Als u in een stad leeft, voornamelijk Madrid of Barcelona (waar het openbaar vervoer uitstekend is), is het een nachtmerrie om auto te rijden. Een recent nationaal onderzoek toonde aan dat het acht minuten duurt om een kilometer te reizen in een grote stad op een gemiddelde werkdag!

Houd rekening met het spitsuur

Spanje heeft vier spitsuren (hora puntas) dankzij de siësta. Van 8.00 tot 9.30, van 12.30 tot 14:30, van 15:30 tot 17.00 en van 18:30 tot 20:30. The rustigste periode is normaal gesproken tussen drie en vijf uur in de middag. Files (atascos) zijn vooral slecht in steden zoals Madrid en Barcelona waar het altijd spitsuur is. Madrid moet altijd worden vermeden! Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde snelheid onder de tien kilometer per uur is.

Files komen ook voor bij de kust en bij toeristische trekpleisters gedurende de zomer. Ook wegen richting het zuiden, die Madrid en Barcelona uit gaan, zijn druk gedurende de start en het einde van de vakantieperioden. Gemiddeld trekken dan 12 miljoen mensen erop uit.

Iedereen die ervaring heeft met het Spaanse verkeer zal niet verbaasd zijn dat Spanje het ergste record heeft als het gaat om ongelukken in de Europese Unie (EU). Het spant de kroon met 28 doden per 10.000 auto’s per kilometer (het gemiddelde van de EU is 13). Spanje haar statistieken zijn schokkend met meer dan 4400 doden in 2005 (waarbij meer dan de helft van de slachtoffer geen gordel droeg), alhoewel dit 7 procent minder is 2004 (waarvan de statistieken werden ‘herzien’ in 2005!)

De overheid heeft het verminderen van ongelukken één van haar top prioriteiten gemaakt en heeft daarom een punten systeem geïntroduceerd. Bovendien is er ook meer politie op de wegen. Helaas heeft Spanje nog een lange weg te gaan voordat ongelukken niet meer de grootste doodsoorzaak onder jongeren zijn.

Excentrieke en ongeduldige bestuurders, machismo, compulsieve snelheidsovertreders (meer dan 180 kilometer per uur), bestuurders onder invloed van alcohol (ongeveer 40 procent van de bestuurders in fatale ongelukken had teveel op) of onder de invloed van drugs, extreme hitte, overstekende dieren, auto’s zonder licht, slecht onderhouden wegen, scherpe bochten zonder vangrails, dragen allemaal bij aan de gevaren van het rijden in Spanje.


www.justlanded.com © 2003-2020 Just Landed