Werkvergunningen

Soorten vergunningen en aanvraagprocedure

Inwoners van EU lidstaten hebben geen werkvergunning nodig om te kunnen werken in België. Om juridisch recht te hebben op een baan, is voor inwoners buiten de EU een werkvergunning vereist, welke meestal door de toekomstige werkgever wordt aangevraagd.

Voordat een verblijfsvergunning of een lang verblijfsvisum voor België kan worden aangevraagd, is doorgaans een werkvergunning, of een bewijs waarin bevestigd is dat je werkgever een werkvergunning voor je heeft aangevraagd, vereist.

Er zijn drie soorten werkvergunningen in België:

De B-vergunning is het standaardformaat van een werkvergunning voor de meeste buitenlanders. Aanvraag doen voor een B-vergunning is de verantwoordelijkheid van de werkgever die een niet EU inwoner in dienst wil nemen. Het is noodzakelijk dat je de toekomstige werkgever een medisch certificaat overhandigd samen met drie pasfoto’s. Deze documenten zal de werkgever met een kopie van het voorgestelde arbeidscontract opsturen naar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voordat de werkvergunning wordt uitgegeven, zal het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vaststellen of inwoners van België of andere EU inwoners de werkzaamheden zouden kunnen uitvoeren. De mogelijkheid bestaat, dat het ministerie de werkgever potentiële Belgische werknemers zal toesturen om de werkloosheid te verlagen. (In het geval van bestuursfuncties, wordt de vergunning echter doorgaans met weinig of geen vragen verleend). Het kan tot 12 weken duren voordat de B-vergunning wordt verleend.

Zelfstandige vakmensen van buiten de EU moeten aanvraag doen voor een beroepskaart ( carte professionale/beroepskaart) om in België te kunnen werken. Een beroepskaart kan worden uitgegeven voor een periode van vijf jaar. Om deze kaart aan te kunnen vragen heb je een paspoort, een medisch certificaat en een bewijs van goed gedrag nodig ( certificat de bonne vie et moeurs/bewijs van goed gedrag en zeden). Tevens is een bewijs van je beroepskwalificaties noodzakelijk. Vergeet dit niet om bij een Belgische ambassade of bij een consulaat in je land van herkomst te controleren, want voor sommige beroepen zijn specifieke bewijsstukken vereist die je kwalificaties binnen het werkveld kunnen aantonen. Bijvoorbeeld, om te kwalificeren voor een beroepskaart voor journalist, is het noodzakelijk dat je persreferenties hebt en dat je geschikt bent voor een Belgische nationale perskaart. Om als freelance schrijver voor een beroepskaart te kunnen kwalificeren, zijn kopieën van gepubliceerde werken nodig en is bewijs van inkomsten van afgelopen jaren noodzakelijk.


www.justlanded.com © 2003-2024 Just Landed