Een huis kopen in België

Zo werkt de Belgische huizenmarkt

Het is belangrijk dat je je goed inleest voordat je een huis of ander vastgoed koopt in België. Het proces duurt immers lang en is ingewikkeld, bovendien zijn er verscheidene kosten waarvan je op de hoogte moet zijn. Een huis kopen kan echter wel een goede investering zijn, dus het is het overwegen zeker waard.

De Belgische huizenmarkt

Belgen hebben een hoge levensstandaard, 75% van de bevolking bezit een huis. Huizenprijzen zijn in België over het algemeen lager dan in andere Europese landen. Hoewel Brussel (de populairste bestemmingen onder expats) de duurste stad is om een huis te kopen, ben je er nog steeds goedkoper uit dan in veel andere Europese hoofdsteden.

Als zijnde een expat is er niks wat je hoeft tegen te houden om een huis te kopen, gezien je dat als buitenlander in België gewoon mag, je hoeft niet eens officieel inwoner te zijn.

Als je nu denkt dat het te mooi is om waar te zijn, heb je wel eigenlijk wel een beetje gelijk. België is vrij bureaucratisch en er zijn veel regels, wat je zult gaan merken wanneer je een huis  gaat kopen. Met een goede voorbereiding en/of de hulp van experts kom je echter al een heel eind.

Wel of niet kopen?

Ondanks de relatief lage huizenprijzen in België betekent dit niet dat kopen altijd de beste optie is. Het belangrijkste om mee te nemen in je beslissing is hoe lang je van plan bent in België te blijven. Als je minder dan vijf jaar in België wil gaan blijven, is het waarschijnlijk goedkoper om een huis te huren, gezien de extra kosten die je zal moeten betalen bij kopen. Bovendien is er een vermogenswinstbelasting van 16,5% als je je huis binnen vijf jaar na aanschaf weer verkoopt. Er zijn echter ook veel voordelen van een huis kopen, zo kun je bijvoorbeeld mogelijk ook belastingteruggaven ontvangen.

Makelaars

We raden het sterk aan om een makelaar in te schakelen als je een huis wil gaan kopen. Een makelaar kan je immers niet alleen helpen met het vinden van je droomhuis voor de beste prijs, maar hij/zij is ook bekend met de Belgische wetgeving.

Een makelaar kost 250 tot 1000 euro, maar dit zal het zeker waard zijn. In België worden makelaars geregistreerd en gereguleerd zodat jij als klant geen risico loopt. Daarnaast is het altijd zinvol om een expert in te schakelen.

De wettelijke procedure

Zodra je je droomhuis hebt gevonden, is het gebruikelijk om een bod te plaatsen dat lager is dan de vraagprijs en vervolgens te gaan onderhandelen.

Zodra er een overeenkomst is over de prijs, kan het zijn dat je gevraagd wordt om een intentieverklaring (offre d’achat) te ondertekenen. Dit is niet verplicht en is slechts eenzijdig: de verkoper kan zich nog steeds terugtrekken, de koper niet meer.

Als alles goed gaat tekenen beide partijen een verkoopcontract (ook wel verkoopcompromis of compromis de vente). Zodra er getekend is ben je wettelijk verplicht om de verkoop door te zetten, tenzij de verkoper te kwader trouw is. Daarom geldt er een borg van 10% van de verkoopprijs, die je kwijtraakt als je je in deze fase nog terugtrekt.

Beide partijen moeten een notaris inschakelen. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de notariële akte (acte notarié) wat ervoor zorgt dat het eigendom van het huis naar de nieuwe eigenaar gaat. Je hebt tot vier maanden na het kopen de tijd om dit te laten registreren.

Volgens de Belgische wet dient ieder getekend contract Frans of Nederlands geschreven te zijn en moeten zowel verkoper als koper het contract volledig begrijpen. Bij twijfel kun je een vertaler inschakelen, hoewel je makelaar en/of notaris je wellicht ook hiermee kunnen helpen.

Kosten

Er zijn een aantal verschillende kosten die je moet betalen bij het kopen van een huis in België. De meest gebruikelijke zijn de registratiekosten, die je dient te betalen bij je registratie, uiterlijk vier maanden na aankoop. Deze kosten zijn vastgesteld op 12,5% van de verkoopprijs, behalve in Vlaanderen, waar het 10% is. Hier zijn echter uitzonderingen op.

Zo betaal je geen registratiekosten als je een huis hebt gekocht van minder dan twee jaar oud. In plaats hiervan betaal je btw-kosten van 21% van de verkoopprijs.

Een andere uitzondering geldt als het kadastraal inkomen (revenu cadastral) van het gekochte huis minder dan 745 euro is. De registratiekosten zijn dan 5% in Vlaanderen en 6% in Wallonië, in plaats van de reguliere 12,5%. Deze korting op de registratiekosten is echter niet geldig in Brussel.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed