Wettelijk advies

Laat je bijstaan door professionele hulp

Raadpleeg een expert bij het kopen van een woning in Italië. Als je dit niet doet zou je beter geen woning kopen!

De meeste mensen die een huis kopen in Italië bekomen geen onafhankelijk wettelijk advies en zo ondervinden ze veel problemen omdat ze hun voorzorgen niet nemen. Degene die toch om wettelijk advies vragen doen dit na het tekenen van het contract of na ze problemen hebben ondervonden.

OVERLEVINGSTIP

Teken nooit iets of betaal nooit iets, tot je beroep gedaan hebt op een advocaat die ervaring heeft in het Italiaanse vastgoedrecht en die je taal spreekt.

Bovendien kost het niet veel om wettelijk advies te bekomen (in vergelijking met de kost van de eigendom). Het zou roekeloos zijn geen advocaat aan te stellen om een paar kosten te besparen wanneer er veel geld op het spel staat.

Je advocaat (avvocato) zal de nodige onderzoeken doen inzake de eigendom, schulden en rechten. Ook zou hij moeten nagaan of de notaris zijn werk goed doet door te zorgen voor een extra controleur. Het is echter niet slim beroep te doen op de advocaat van de verkoper, zelfs al bespaar je geld. Hij beschermt eerder de interesses van de verkoper dan de koper.

Aanvragen moeten gedaan worden om te verzekeren dat de verkoper een geregistreerde titel heeft en dat er geen schulden zijn bij de eigendom. Ook is het belangrijk om de bouwvergunningen na te gaan, volgens de lokale voorwaarden en dat mogelijke veranderingen goedgekeurd worden door het gemeentehuis en dat je een vergunning hebt (concessione edilizia). Als verschillende familieleden eigenaar zijn van de eigendom (komt veel voor in Italië) moeten ze allemaal toestemming geven vooraleer men de woning kan verkopen.

Vergelijk de kosten en vraag naar schriftelijke offertes vooraleer je beroep doet op een advocaat. Ga altijd na wat er ingerekend is in de prijs en of het enkel een schatting is of dat er achteraf nog kosten kunnen bijkomen (bij een lage basisprijs kunnen er nog extra's bijkomen). De erelonen van een advocaat kunnen berekend worden als een uurtarief (vb. 200 euro per uur) of als een percentage van de aankoopprijs van de eigendom, vb. 1 tot 2%, met een minimumkost van 500 euro tot 1000 euro. Je kan een advocaat aanstellen om het voorafgaande contract te laten controleren vooraleer je het tekent zodat het correct is en alle noodzakelijkheden omvat, vooral inzake voorwaardelijke clausules.

Je kan in Italië of in je thuisland een lijst van advocaten raadplegen die je nationale taal spreken en die ervaring hebben met deze zaken, vb. Britse kopers kunnen een lijst aanvragen bij de Law Society in Britain. Let er op dat als je een advocaat aanstelt in je thuisland je misschien extra kosten moet betalen, aangezien je advocaat ook de diensten van een advocaat zal moeten gebruiken. Wees echter voorzichtig in wie je aanwerft aangezien sommige advocaten problemen kunnen veroorzaken (ook rekenen ze soms teveel aan)! Kies niet zomaar willekeurig een advocaat maar kies iemand die je aanbevolen werd door iemand die je kan vertrouwen.

Galoppino

Een galoppino is een officiële agent die werkt voor de Italiaanse regering. Hij handelt als tussenpersoon tussen jou en de bureaucratie. Het is niet verplicht om een galoppino aan te werven maar zonder één zal je vloeiend Italiaans moeten spreken (of een tolk hebben), veel geduld en sterkte hebben en veel tijd hebben om met de bureaucratie om te gaan. De diensten van een galoppino zijn niet duur.

De kwaliteit van de dienst die de galoppini levert varieert en men kan niet altijd vertrouwen op de professionaliteit (sommige bestelen hun klanten en doen helemaal niks).


www.justlanded.com © 2003-2020 Just Landed