Introductie

Een introductie in het kopen van een eigendom in Griekenland

Griekenland – het land van de goden en de oude wieg van moderne beschaving – is een land dat rijk is aan cultuur, geschiedenis en traditie.

Het land roept beelden op van glorieuze zomer, zonneschijn en kobalt blauwe hemels, eindeloze witte zandstranden, schilderachtige vergoelijkte dorpen en verlaten eilanden, slapende havens en kleurrijke vissersboten, vriendelijke mensen (het Griekse woord voor ‘buitenlander’ is hetzelfde als ‘gast’) en een eenvoudige, ontspannen manier van leven.

Griekenland is nog grotendeels ongedeerd met weinig industrie en weinig hoge gebouwen buiten de belangrijkste steden om– vooral de eilanden zijn ontsnapt aan deze plaag van ontwikkeling, die doorgaans gebruikelijk is in vele andere Mediterrane landen. Het land geniet ook van één van de gezondste diëten in Europa, grotendeels bestaande uit vis, vers fruit en groentes, olijfolie en wijn.

Griekenland is één van de mooiste landen in de wereld en is een vakantieparadijs met meer dan 1.400 eilanden (waarvan relatief weinig bewoond zijn), heeft meer dan 15.000 km (9.320 mi) aan kustlijn en heeft een aantal van de mooiste stranden in de wereld. Het is tevens één van de laatst niet ontdekte paradijzen van Europa voor vakantiehuiseigenaren en gepensioneerden.

Als locatie voor vakantie, pensionering of een permanent huis, heeft Griekenland veel te bieden, en naast een brede keuze aan eigendommen en goede prijs -kwaliteitverhoudingen, heerst er een mild klimaat met meer dan 300 dagen per jaar zonneschijn. Er zijn veel goede redenen om een huis in Griekenland te kopen, hoewel het belangrijk is geen bepaalde illusie te hebben over wat je kunt verwachten van een huis in Griekenland.

De eerste en meest belangrijke vraag die je jezelf dient te stellen is waarom je een huis in Griekenland wilt kopen. Bijvoorbeeld, ben je op zoek naar een vakantiehuis of voor pensionering? Indien je op zoek bent naar een tweede huis, zal deze voornamelijk worden gebruikt voor korte vakanties, bijvoorbeeld voor één of twee weken, of voor langere verblijven? Ben je van plan om het huis te verhuren om de hypotheek en doorgaande lasten te compenseren? Zo ja, hoe belangrijk is het eigendomsinkomen? Ben je hoofdzakelijk op zoek naar een juiste investering of ben je van plan te werken of zaken te beginnen?

Vaak hebben kopers diverse redenen voor het kopen van een huis in het buitenland; bijvoorbeeld, veel mensen kopen een vakantiehuis met het vooruitzicht om permanent of semi-permanent in het buitenland te wonen zodra zij met pensioen gaan. Indien dit het geval is, zijn er veel andere factoren om rekening mee te houden dan ‘simpelweg’ een vakantiehuis kopen die je slechts een paar weken per jaar zult gebruiken, wanneer het dan doorgaans verstandiger is om helemaal niet te kopen! Indien je echter van plan bent te gaan werken of zaken te beginnen in Griekenland, zul je geconfronteerd worden met een compleet ander scala aan criteria.

Kun je het je echt veroorloven een huis te kopen in Griekenland? Wat betreft de toekomst? Is je inkomen beschermd tegen inflatie en muntschommelingen? In de jaren 80, kochten vele buitenlanders vakantiehuizen door het afsluiten van een tweede hypotheek op hun hoofdzakelijke woningen en hun financiële middelen te strekken tot aan de grens. Niet verrassend, toen de recessie insloeg vroeg in de jaren 90, verloren veel mensen hun huizen of waren zij gedwongen deze te verkopen tegen een verlies omdat ze niet in staat waren hun hypotheek te betalen.

Het kopen van een huis in het buitenland kan een goede, lange termijn investering zijn, hoewel het mogelijk is je vingers te branden aan de vluchtige eigendomsmarkt in vele landen, inclusief Griekenland.


www.justlanded.com © 2003-2024 Just Landed