Makelaars

Alles wat je dient te weten voor de omgang met makelaars

In Griekenland zijn er duizenden makelaars (meer dan 2.500 alleen al in Athene) en vele eigendomsverkopen in Griekenland, vooral in vakantiegebieden en in steden, worden behandeld door makelaars of agenten van ontwikkelaars, voornamelijk die betrekking hebben op overzeese kopers.

Het is voor buitenlanders in veel landen, vooral in Engeland, gebruikelijk om een agent te gebruiken in hun eigen land die samenwerkt met een buitenlandse agent of ontwikkelaar. In populaire gebieden van Griekenland hebben de meeste agenten nu personeel dat Engels en andere buitenlandse talen spreekt, dus wees niet ontmoedigd indien je geen Grieks spreekt.

De meeste agenten bieden na de verkoop bepaalde diensten aan en zullen je helpen bij het verzorgen van juridisch advies, verzekeringen, nutsbedrijven, binnenhuisarchitecten en aannemers. Sommigen bieden hulp en advies aan voor het verkrijgen van planningstoestemming en vergunningen voor nieuwe gebouwen of restauratieprojecten.

Veel agenten, voornamelijk op populaire eilanden, verlenen bouw en restauratie diensten, inclusief de supervisie bij bouwprojecten. Ze kunnen zelfs een volledig management en huurdienst aanbieden voor eigenaren die in het buitenland verblijven. Onthoud echter, dat agenten vaak een commissie ontvangen voor verwijzingen en daarom zou het kunnen voorkomen dat je geen onafhankelijk advies ontvangt.

Kwalificaties

In Griekenland zijn makelaars gereguleerd door de wet en dienen professioneel gekwalificeerd en erkend te zijn. Indien mogelijk, zou je een agent moeten kiezen welke lid is van een professionele vereniging zoals de Hellenic Association of Realtors (Tel. 2108-232 931, www.sek.gr ), waarvan leden een gedragscode dienen aan te houden, of The International Real Estate Federation (Tel. 2104-933 001, http://www.fiabci.com/index.aspx ). Je kunt misschien extra bescherming ontvangen indien een agent lid is van een internationale organisatie, zoals de European Confederation of Estate Agents (CEI).

WAARSCHUWING
Indien je een waarborgsom aan een agent betaalt, moet je ervoor zorgen dat deze gestort wordt op een afzonderlijke borgrekening.

Honoraria

In Griekenland zijn er geen overheidscontroles op de honoraria van agenten, waar de commissie van een agent (doorgaans 2 tot 5 procent met 18 procent BTW) betaald wordt door de verkoper en de koper, en doorgaans is inbegrepen in de aankoopprijs.

Buitenlandse agenten gevestigd in het buitenland werken vaak met lokale agenten en delen de standaard commissie, dus kopers betalen doorgaans niet meer door gebruik te maken van hun diensten. Controleer echter vooraf of dit het geval is en hoeveel je dient te betalen. Controleer tevens bij het kopen van een eigendom of je een commissie of andere extra’s dient te betalen naast de verkoopprijs (naast de normale honoraria en belastingen die gepaard gaan met het kopen van een eigendom).

Bekijken

Indien mogelijk, zou je voor het bezoeken van Griekenland moeten beslissen waar je wilt wonen, welk soort eigendom je wilt en wat je budget is. Verkrijg details van zoveel mogelijk eigendommen in je gekozen regio en prijsbereik en maak een korte lijst met welke eigendommen je wilt bekijken. Doorgaans zijn de details die worden verstrekt door makelaars schaars en weinig agenten leveren gedetailleerde beschrijvingen van eigendommen. Vaak is er geen foto, hoewel veel agenten tegenwoordig foto’s publiceren op hun websites. Foto’s doen echter doorgaans geen recht aan het eigendom (aan de andere kant zouden deze zelfs een foute indruk kunnen geven!).

Onthoud dat er in Griekenland geen nationale eigendomslijsten zijn, waardoor agenten jaloers hun lijst met eigendommen bewaken, hoewel velen samenwerken met overzeese agenten in populaire gebieden met buitenlandse kopers. Agenten die adverteren in buitenlandse tijdschriften of die nauw samenwerken met overzeese agenten, verstrekken doorgaans kleurfoto’s en een volledige beschrijving, voornamelijk voor de duurdere eigendommen.

Agenten variëren enorm in hun efficiency, enthousiasme en professionaliteit. De beste agenten verstrekken doorgaans een overvloed aan informatie. Indien een agent weinig interesse toont om te weten te komen wat je precies wilt, dien je naar een andere agent te gaan.

WAARSCHUWING
Indien je gebruik maakt van een buitenlandse agent, bevestig (en herbevestig) voordat je naar het buitenland reist om een eigendom te bekijken, de prijs en of het eigendom nog steeds te koop is.

Veel makelaars hebben websites, dus je kunt comfortabel thuis controleren wat in de aanbieding is. Websites tonen echter zelden alle eigendommen of de nieuwste eigendommen uit de boeken die te koop staan.

Een agent zou je kunnen vragen om een document te ondertekenen voordat deze je enig eigendom laat zien. Dit is simpelweg om de commissie van de agent te beschermen mocht je details van andere bronnen verkrijgen of rechtstreeks een overeenkomst met de verkoper proberen af te sluiten.

Doorgaans worden eigendommen persoonlijk door de agenten getoond en zullen de sleutels niet worden gegeven (vooral bij gemeubileerde eigendommen). Tevens ben je op deze manier niet in staat rechtstreeks een overeenkomst af te sluiten met huurders of verkopers. Je dient een afspraak te maken met de agent in plaats van eenvoudigweg op te dagen en hem te vragen om jou een eigendom te tonen. Indien je een afspraak maakt en deze niet kunt nakomen, dien je de afspraak te annuleren.

Indien je op vakantie bent, is het aanvaardbaar om onaangekondigd langs te komen om te kijken wat in de aanbieding is. Verwacht echter niet dat een agent je een eigendom zal laten zien zonder een afspraak. Indien je eigendommen bekijkt tijdens je vakantie is het beter om dit aan het begin te doen zodat je later kunt terug gaan naar een eigendom welke je interesseert voor een tweede of derde inspectie. Onthoud dat lokale agenten doorgaans niet werken tijdens lunchtijd of op zaterdagen en zondagen.

Je moet proberen zoveel mogelijk eigendommen te bekijken tijdens de beschikbare tijd, maar sta voldoende tijd toe om elk eigendom grondig te bekijken, te reizen tussen eigendommen en pauzes te nemen om te eten. Het is echter wel belangrijk om een voldoende aantal eigendommen te bekijken om een nauwkeurig beeld te verkrijgen van de prijs en kwaliteit. Probeer niet te veel eigendommen te bekijken op één dag, omdat het mogelijk is verward te raken over de verdiensten van elk eigendom.

Indien je eigendommen wordt getoond die niet aan je vereisten voldoen, vertel dit de agent onmiddellijk. Je kunt de agent ook helpen met het verkleinen van het zoekgebied door hem exact te vertellen wat er verkeerd is met de eigendommen die je verwerpt.

Het is verstandig om aantekeningen te maken van zowel goede als slechte kenmerken en veel foto’s te maken van de eigendommen die je bevallen, zodat je in je vrije tijd in staat bent te vergelijken (maar houd een verslag bij van welke foto’s bij welke huizen horen!). Het is tevens verstandig om ieder eigendom te markeren op een kaart zodat je later zelf kunt terugkeren zonder te verdwalen. Hoe meer een eigendom je aanstaat, hoe meer je dient te kijken voor gebreken en negatieve punten – indien het eigendom je nog steeds bevalt na het benadrukken van negatieve punten, moet deze een speciale aantrekkingskracht hebben.

Bezichtiginguitjes

Veel agenten en ontwikkelaars organiseren bezichtigingstrips en kunnen goedkope accommodatie voor potentiële kopers verstrekken – sommige kunnen zelfs de kosten van een bezichtiginguitje vergoeden indien je een eigendom koopt. Profiteer van deze inspectie vluchtaanbiedingen, maar laat niet toe om over gehaald te worden om gelijk te kopen bij een bezichtigingstrip.

Sta jezelf voldoende tijd toe om eigendommen die worden aangeboden door diverse agenten en ontwikkelaars te bekijken en te vergelijken. Een lang weekend is niet voldoende tijd om goed rond te kunnen kijken, tenzij je al exact weet wat en waar je wilt kopen, of slechts komt om een paar eigendommen te bekijken.

Juridisch Advies

Sta nooit toe om bij de aankoop onder druk te worden gezet en neem altijd onafhankelijk deskundig juridisch advies. Sommige agenten zetten cliënten onder druk bij het ondertekenen van contracten en het snel betalen van stortingen, door te beweren dat er rijen van andere cliënten zijn die wachten op het kopen van het eigendom (wat waar kan zijn!). Sommige eigendomeigenaren proberen cliënten ook onder druk te zetten bij de aankoop door te beweren dat juridisch advies niet noodzakelijk is.

Je kansen om enige problemen op te lossen zijn groter indien je juridisch advies neemt en alle advocaten dienen een professionele schadeverzekering te hebben. Er zijn echter veel eervolle makelaars in Griekenland, voornamelijk op kleine eilanden of afgelegen gebieden die een lokale reputatie hebben te handhaven.


www.justlanded.com © 2003-2020 Just Landed