Koninginnedag in Nederland

De Koningin is niet de enige die het viert!

Koninginnedag is de formele verjaardag van de Nederlandse koningin genaamd Beatrix. Het is een cultureel evenement en het meest kleurrijke festival van het jaar.

Koninginnedag vindt plaats op 30 april en wordt beschouwd als nationale feestdag. Koninginnenacht (29 april) is een goede warming up voor het grote feest dat volgt op Koninginnedag.

Er zijn twee interessante feiten als gaat om de datum van deze feestdag. Het eerste feit is dat het niet de verjaardag is van koningin Beatrix, maar die van haar moeder Juliana. Na de troonafstand van voormalig koningin Juliana bleef de datum nog steeds 30 april. Koningin Beatrix is jarig op 31 januari. Het Nederlandse klimaat maakt het onmogelijk om op die datum een evenement in de buitenlucht te houden. Het tweede feit is dat koninginnedag wordt gevierd op de 29ste, als de 30ste op een zondag valt. Hierdoor heeft men een extra dag vrij.

Tijdens de feestdag zijn de straten gevuld met mensen van jong tot oud, allemaal gekleed in traditionele oranje kleding en accessoires. Bier vloeit als water, kanalen liggen vol met (oranje) versierde boten en iedereen danst op de typische Nederlandse muziek. Dit evenement trekt meer dan 700,000 bezoekers per jaar. Vooral de hoofdstad Amsterdam is een trekpleister. Hier is dan ook het grootste feest te vinden.

Koninginnedag is niet alleen een dag om te feesten. Het heeft ook aandacht voor een andere Nederlandse hobby: handel. Koninginnedag is een gelegenheid voor mensen die van hun spullen af willen, die niet langer meer bruikbaar voor hen zijn. De handel vindt plaats via lokale bewoners en bezoekers. De vrijmarkt neemt plaats in de openlucht en het is bedoeld als een sociale gelegenheid, niet zozeer een commerciƫle mogelijkheid. De markt is een unieke gezinsactiviteit waar ook kinderen zeer actief aan meedoen. Prijzen zijn meer symbolisch en het gaat erom dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft.

Koninginnedag is een evenement dat u niet mag missen! Het geeft de Nederlandse mentaliteit weer. Het is het perfecte moment van het jaar om Amsterdam en Nederland te bezichtigen. Het evenement is gratis, omdat het buiten plaats vindt en iedereen is van harte welkom om de Nederlandse ervaring te proberen. Dus pak het meest oranje kledingstuk uit uw kast en ik zie u in Amsterdam!

Nederland zal voor het eerst sinds 1949 Koningsdag gaan vieren in 2014. Dit komt doordat de voormalige koningin Beatrix afstand nam van haar troon, waardoor haar zoon Willem-Alexander koning werd. Normaal gesproken wordt Koningsdag gevierd op 27 April. Maar de eerste verjaardag van de koning zal worden gevierd op zaterdag 26 april. Dit komt doordat men nooit Koningsdag op een zondag viert.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed