Wat is er te doen voor een familie in Utrecht?

Tours, musea en bezienswaardigheden

Utrecht was tot aan het begin van de 17e eeuw het culturele, religieuze en economische centrum van Nederland. Utrecht is een stad met een rijke geschiedenis, maar het is ook een levendige en moderne stad.

Het historische centrum van Utrecht is redelijk klein. Dit betekent dat alles makkelijk lopend te bereiken is. Of zoals de Nederlanders graag reizen: met de fiets. Deze aangename stad is erg familievriendelijk en heeft genoeg  te bieden om jong en oud te vermaken.

Verken de stad

Uit onderzoek van de Copenhagenize Index  is gebleken dat Utrecht op de derde plaats is geëindigd als het gaat om de meest vriendelijke fietsvriendelijke stad ter wereld. Het enorme aantal fietspaden en de geweldige houding naar fietsers, maakt fietsen een leuke en makkelijke optie voor de gehele familie.

Fietsen hoeft niet per se op straat. In Nederland kan men ook een waterfiets huren. Het is een leuke manier om de kanalen, en alles eromheen, te bekijken. Meestal krijgt u een gratis folder mee met daarin alle bezienswaardigheden die u kunt bekijken vanaf uw waterfiets. Langere openingsuren in de zomer en bescherming tegen de regen zorgen ervoor dat men altijd een waterfiets kan huren. Het kost acht euro per persoon per uur plus er is een borg van 20 euro. Meer informatie kunt u hier  vinden.

Photo credit: Dominik Morbitzer / Foter / CC BY-NC-SA

Mocht u de stad willen verkennen gedurende de avond of nacht, dan is het Trajectum Lumen  zeker aan te raden. Deze ontdekkingstocht laat u de mooiste bezienswaardigheden zien. Denk hierbij aan straten, gebouwen, kanalen en bruggen. Bij elke bezienswaardigheid van de tour ziet u fantastische uitgelichte locaties, gecreëerd door gerenommeerde lichtkunstenaars. U kunt de officiële tour nemen of u kunt de tocht zelf doen door een map te downloaden via de website.   

Musea

Slechts weinigen weten het, maar één van de meest bekende konijnen ter wereld komt uit Utrecht. Nijntje, hoofdpersoon van een serie kinderboeken over een konijn, is bedacht door Dick Bruna (woonachtig in Utrecht). Nijntje werd bedacht in 1955 en sindsdien hebben miljoenen over de gehele wereld vertalingen van Nijntje gelezen. Nijntje wordt in de meeste landen Miffy genoemd, aangezien de meesten Nijntje niet kunnen uitspreken. De stad heeft een indrukwekkend musea ter ere van Nijntje en haar bedenker. U kunt meer dan 7000 posters, boekomslagen, andere creaties en interactieve tentoonstellingen vinden. U kunt het musea vinden in het Centraal Museum, gelegen in het centrum van de stad.

Photo credit: Edwinek / Foter / CC BY-NC-ND

Een andere geweldige gezinsactiviteit is het geldmuseum. Het zit in hetzelfde gebouw als de Koninklijke Nederlandse Munt. Het museum is ongelooflijk informatief en vol met leuke attracties voor de kinderen. Zo kan men over de Gulden Middenweg lopen. Dit is een pad gevuld met guldens. Alle munten in de vloer liggen met de kop naar beneden. Over het hoofd van de koningin lopen getuigt namelijk niet van respect! Het musea is op alle dagen geopend, behalve op maandag. De entree bedraagt negen euro voor volwassen, 3,50 euro voor kinderen tussen de 5 en 17, en het is gratis voor kinderen jonger dan vijf. Helaas ondervindt het museum financiële problemen en moet het wellicht sluiten.

De beste plaats voor volwassenen en kinderen om een praktische ervaring op te doen is het Universiteitsmuseum te Utrecht. Niet alleen stelt het wetenschappelijke wonderen tentoon, ook is er een “jeugdlab”, waar kinderen hun eigen experimenten kunnen bedenken. Interessante hoogtepunten zijn een comfortabel spijkerbed en metaal dat kan drijven. Entree bedraagt 7 euro voor volwassenen en 3,50 voor kinderen tot 18 jaar.
Er is ook een familieticket voor 17 euro. Hierbij betaalt men voor twee volwassenen en twee kinderen.

Andere bezienswaardigheden

De botanische tuinen van de Utrechtse Universiteit zijn elke dag geopend van maart tot en met november. Meer dan 6000 plantensoorten worden tentoongesteld, sommigen zelfs uitgestorven in het wild. Naast de geweldige en natuurlijke omgeving kunt u ook het indrukwekkende fort hoofddijk vinden. Dit fort werd gebouwd in 1879 als gedeelte van de nieuwe Hollandse waterlinie.

Photo credit: Bert Kaufmann / Foter / CC BY-SA

Net buiten Utrecht kunt u Kasteel de Haar vinden. Dit is het grootste kasteel in Nederland en het heeft een ongelooflijke sprookjesachtige sfeer. Het kasteel bestaat uit indrukwekkende torens, ophaalbruggen en kanalen.  Er zijn ook speciale tours in augustus voor kinderen. Gedurende het gehele jaar spelen vele evenementen zich hier af. Een geweldige gezinsactiviteit de Elf fantasy fair. Tijdens dit evenement verkleden velen zich in verschillende kostuums.

Van en naar Utrecht

De centrale locatie van Utrecht in Nederland zorgt ervoor dat Utrecht goed te bereiken is. Dit geldt voor zowel nationale als internationale locaties.
Het centraal station van Utrecht zorgt voor vele internationale reizen, zelfs zo ver als Warschau!

Aan beide zijden van Utrecht Centraal ligt een busstation.
Internationale bussen vertrekken vanaf het westen, landelijke bussen vertrekken vanaf het oosten.

Utrecht heeft geen vliegveld, maar er is wel een directe treinverbinding met de luchthaven van Amsterdam (Schiphol). Een rit kost 8 euro en de reis duurt ongeveer een half uur. Deze trein gaat overdag om de 15 minuten en om het uur in de nacht.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed