De Belgische biercultuur

Kom alles te weten over het Belgische bier

Voor de Belg is bier een deel van het dagelijkse leven. Bier speelt zelfs zo’n grote rol in de Belgische cultuur, dat het in 2016 officieel erkend werd als UNESCO-werelderfgoed. Dus als je het plan hebt om naar België te verhuizen, kan je best je kennis over het Belgische bier even opfrissen.

Geschiedenis

Niemand weet exact wanneer de Belgen juist zijn gestart met het brouwen van bier, maar het is zeker al meer dan 1000 jaar geleden, voor de Eerste Kruistocht. Omdat er in die periode een tekort was aan drinkbaar water, werd er meer bier gedronken dan water. Jaren later begonnen meer Belgen hun eigen bier te brouwen, wat heeft geleid tot het traditionele bierbrouwen van vandaag.

Maar wat er nu juist zo speciaal is aan dat Belgisch bier is de gist. Belgische brouwerijen gebruiken vooral hoge gisting, wat zorgt voor een sterkere smaak. En ondanks dat de productie van Belgisch bier maar voor minder dan 1% van de hele wereld meetelt, heeft België meer verschillende biersoorten dan in elke andere plek in de wereld.

Ruim aanbod

Het is moeilijk te zeggen hoeveel verschillende soorten bieren er exact zijn in België, maar er zijn ongeveer 200 erkende Belgische brouwerijen die meer dan 1500 verschillende soorten bier brouwen. Voor een land met maar 11 miljoen inwoners, is dit enorm veel.

De reden dat er zo veel verschillende biersoorten zijn, komt door de verschillende brouwprocessen, gistingsprocessen, ingrediënten en de kennis die families en brouwerijen hebben overgebracht op elkaar de afgelopen jaren.

Er zijn vier verschillende soorten gistingsprocessen waar België bekend voor staat: hoge gisting (donkere bieren), lage gisting (pils bier), spontane gisting (lambiekbieren) en gemengde gisting (roodbruine bieren en fruitbieren). De twee bekendste soorten bieren zijn trappistenbier en abdijbieren.

Trappistenbier

Trappistenbier is een hooggegist bier dat wordt gebrouwen door echte trappisten of beter bekend door monniken. De voorwaarden om de naam “trappist· te mogen dragen zijn erg strikt en specifiek:

Er zijn wereldwijd maar 12 trappistenbrouwerijen waarvan er zes in België zijn (Orval, Westmalle en Chimay). Twee andere trappistenbrouwerijen zijn in Nederland en de overige zijn in Oostenrijk, Engeland, Italië en Amerika.

Abdijbieren

Een abdijbier brouwen is niet zo complex als een trappistenbier brouwen omdat ze aan minder kwalificaties moeten voldoen. In tegenstelling tot trappistenbieren, worden abdijbieren niet gebrouwen door monniken. Wel worden ze vaak onder de licentie van de abdij gebrouwen, wat betekent dat de monniken bij elke nieuw gebrouwen bier toestemming moeten geven. Een voorbeeld van een bekend abdijbier is Leffe.

De Belgen en hun bierglazen

Terwijl er meer dan 1500 verschillende bieren zijn, heeft elk bier ook nog eens afzonderlijk zijn eigen glas. Niet alleen barmannen maar elke Belg die van bier houdt, vindt het belangrijk dat het  bier in het juiste glas wordt geserveerd. Bier serveren in het foute glas wordt net niet beschouwd als een zwaar misdrijf in België, dus u bent gewaarschuwd.

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten glazen waarin het bier wordt geserveerd. Het populairste glas is het tulpglas, wat voor een speciaal aroma van het bier zorgt. Een ander populair bierglas in België is het koetsiersglas, dat vooral wordt gebruikt voor lambiek- en fruitbieren.

Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan een van de biercafés of bier musea in België. Bestel een Duvel, Westvleteren, Leffe of gewoon een simpel pintje van Stella Artois en geniet!


www.justlanded.com © 2003-2022 Just Landed